Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć wszystkim,

Ponownie poproszę o wsparcie w wyborze odpowiedniego sprzętu. Mój siedmioletni Huawei Matebook D14 z 8GB RAM powoli niedomaga w codziennym zastosowaniu.

Szukam czegoś lekkiego, 1,2-1,3 kg, 14 cali, długi czas pracy na baterii, dysk co najmniej 512GB, najchętniej 32GB RAM. Laptop ma służyć na co dzień - net z dużą ilością zakładek, yt, netflix, od czasu do czasu program typu Fusion czy FreeCAD (nie jest to priorytet), oglądanie filmów czy przeglądanie zdjęć w podróży. Budżet ok. 5500 zł, ale rozważam też dopłatę, jeżeli przełoży się to na jakość/wydajność. W oko wpadł mi Asus Zenbook 14 UM3406GA-QD008W, który na papierze spełnia wszystkie kryteria, ale nie orientuję się zupełnie w tych nowych procesorach mobilnych, jakiś AI czy bez AI itp... Jedyne co można mu zarzucić to ekran 60Hz.

Ma to być zakup raz na kilka lat, tak jak w przypadku Huawei'a, z którego jestem bardzo zadowolony. Od razu dodam, że Macbook odpada - testowałem przez miesiąc i jakoś mnie nie przekonuje, a też moje zastosowania nie uwidocznią jego zalet. Ostatnio w MM doradca zaproponował HP OmniBook X Flip lub Lenovo Yoga - 2w1 z dotykowym ekranem, fajna opcja, ale nie wiem czy w tym budżecie to ma sens. Ewentualnie dopłata do HP OmniBook Ultra Flip myślę, że byłaby bardziej zasadna. A może Zenbook 14 UX3405CA-SU864X, ewentualnie UX3405CA-PZ091W (z W11 bez Pro), ale to już i tak budżet mocno zawyżony, więc pytanie czy jest sens dopłacać do takiej specyfikacji? 

Czy w tej klasie sprzętu, w tym budżecie i zastosowaniu lepiej patrzeć na CPU od AMD czy Intela? Snapdragon z ARM raczej odpada, gdyż obawiam się o kompatybilność z aplikacjami.

Będę wdzięczny za każdy głos czy podpowiedź.

Edytowane przez szarik
Opublikowano (edytowane)

Cześć @szarik a może Expertbook od Asusa? Model ExpertBook 14 P5405CSA spełnia chyba wszystkie wymagania.

+ Waga 1,27 kg

+ 32 GB RAM + Dysk 1 TB

+ Dobry procek Ultra 7 258V

+ Cała obudowa z aluminium

+ Gwarancja Next Business Day 36 miesięcy

+ Ładny ekran o rozdziałce 2560 x 1600, odświeżaniu 144 Hz i jasności 400 cd/m²

Cenowo również wstrzelamy się w budżet bo kosztuje 5659 zł.

Edytowane przez x-kom