Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od 4 lat mam światłowód i praktycznie przez cały ten czas nie było żadnych problemów z internetem czyt. zero zerwanych połączeń, zero skoków pingów etc.

Problem zaczął się około miesiąc temu, został zgłoszony do pomocy technicznej - oni stwierdzili że połączenie światłowodowe z moim budynkiem wynosi bez przerwy około 360dni(cały rok). Powiedzieli że zaktualizowali firmware routera i mam dać znać czy problem nadal występuje. Problem występował ale stwierdziłem że i tak podpisuję nową umowę i będzie wymieniony router, więc poczekam bo może się okaże że to wina routera.

Dziś została podpisana nowa umowa, router oraz jakiś konwerter(skrzynka do której wchodzi światłowód i z tej skrzynki kabel ETH do routera) został wymieniony na nowy. Minęła godzina - dioda od synchronizacji internetu na routerze świeci się na czerwono. Brak internetu przez około minutę, potem wszystko wróciło do normy. Tak samo było wcześniej na starym routerze. Dodałem dwie fotki. Na zdjęciu z konwertera nic się nie dzieje - te diody świecą się bez przerwy nawet wtedy kiedy zerwie połączenie.

Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć czy problem który opisałem jest jakimś problemem sprzętowym? Uszkodzona karta sieciowa, jakiś problem z kablem? Ruszając kablami nic kompletnie się nie działo także nie jestem w stanie wymusić identycznego błędu.. a zaczyna te zrywanie być irytujące

konwerter.jpg

Jeśli chodzi o router to czerwony prostokąt - ta dioda zamienia się w kolor czerwony podczas zrywania połączenia, po minucie wraca do białego i internet działa. Odpinając kabel ETH od konwertera dioda gaśnie całkowicie, później przez kilka sekund jest czerwona i wskakuje na białą

Prostokąt niebieski - dioda gaśnie wtedy jak odłączam kabel ETH który połączony jest z PC. Jednak żadna inna nie przechodzi w czerwoną.

router.jpg

Edytowane przez kalekowaty
Opublikowano

Ty masz DWA routery? Po co?

Daj zdjęcia jednego i drugiego urządzenia nalepek z tyłu, żeby było czytelnie widać producenta i model.

Podaj prędkość łącza z umowy oraz nazwę dostawcy, a najlepiej adres ich strony. To pierwsze urządzenie to router kablowy z PON-ONT, a drugie router bezprzewodowy. Trochę bez sensu jeśli nie masz łącza 10 Gb/s

4 godziny temu, kalekowaty napisał(a):

Prostokąt niebieski - dioda gaśnie wtedy jak odłączam kabel ETH który połączony jest z PC. Jednak żadna inna nie przechodzi w czerwoną.

Podłacz kabel Ethernet od PC do portu LAN1 pierwszego urządzenia, które jest routerem bez Wi-Fi i potestuj.

Opublikowano
2 godziny temu, CLOWN napisał(a):

Podłacz kabel Ethernet od PC do portu LAN1 pierwszego urządzenia, które jest routerem bez Wi-Fi i potestuj.

Po podłączeniu w taki sposób jest błąd o braku autoryzacji. Dostawca to Leon, strona leon.pl - lokalny dostawca internetu. Predkość 2/1 Gb/sdsotepblok.thumb.png.1c18cf116efd323c3a8ef30a2aaba1eb.png

Router to tp-link EB210 Pro

router.thumb.jpg.7c50ed23654528720ef73905f0789384.jpg

To drugie do którego wchodzi światłowód:

xgspeed.thumb.jpg.76243f687087ddc8bfd5cb26898ca2ad.jpg

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, kalekowaty napisał(a):

Po podłączeniu w taki sposób jest błąd o braku autoryzacji. Dostawca to Leon, strona leon.pl - lokalny dostawca internetu. Predkość 2/1 Gb/s

Czyli to z diodą PON robi za ONT.

Powiem tak od wciskania przez wszelkich sprzedawców i dostawców TP-Link a to mnie już łeb pęka i jest to tak tragiczne jak i żałosne. Bo to tak jakby tylko TP-Link był od sprzętu sieciowego. Jeszcze gdyby był tańszy od innych to bym nic nie mówił, a często droższy i do tego tak jak TP-Link, Merscurysys bo to jedna banda, zrypanego fabrycznego oprogramowania w życiu nie widziałem. Nie rozpisując się że szczegółami. 10 w życiu uwalnianych TP-Linków zwykłą aktualizacją oprogramowania. Jak były modele do 200 zł to lądowały w elektrosmogu ich bo szkoda było zachodu za tym i reklamować.

Polecam dwóch producentów. Z tańszych mogę polecić CUDY, a z lepszych, nie koniecznie droższych Keenetic, routery domowe z Biznesowym oprogramowaniem i w dodatku obłędnie dobrze przetłumaczonym na PL.

Dowiedz się w Dziale technicznym czy możesz podłączyć swój router i czy ci podadzą konfigurację WAN do internetu.  Chyba, że jak ja mam w INEA bez konfiguracji WAN w routerze tylko Auto, ewentualnie musisz spisać MAC TP-Linka i w swoim wkleić go w Klonowanie MAC adresu, ale to Leon ci powie :P Jak tak to myśl nad Keenetic. Ja jestem w szoku jak to dopracowane jest i wszędzie tam gdzie mimo 2 kreski w 2.4 Ghz to jest przepustowość między dekoderem Polsatu 4k Mini, a Keenetic 150-180 Mb/a. Na innych często 5Mb/a Mediatek bo na nim ta firma robi ARM rozwala wszystkie Broadcomy jak w Asusie czy TP-Linkach. Chyba, że to głównie i tylko kwestia oprogramowania, aż takim fachowcem nie jestem. Bardziej z zamiłowania i na logikę to wszystko biorę, testując, ale też czytam sporo w sieci o tym wszystkim.

Mój Keenetic z sygnaturki jest w Media Expert w promocji cały czas. Wiem, że nie ma anten, ale lata kiedy te anteny cokolwiek robiły minęły już tym bardziej, że w 99% teraz są te anteny na stałe, nie da się odkręcić i kupić mocniejszych i często dłuższych.

Możesz szukać Hopper bez SE, ale to nowość i ciężko w naszych sklepach jeszcze. Różnią się tymi antenami i tym, że ten bez SE ma zboku USB 3.0. Sprzętowo to samo.

Ja miałem TP-Linka za 1200 zł model i potrafił bez powodu na portach w oprogramowaniu na Auto przestawiać na 100Mb/a, albo miał takie jazdy, że po kablu Ping był większy niż po WiFi co już w ogóle traciło wszelki sens i logikę.

Edytowane przez CLOWN