Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zapraszam do zabawy "kuła, kiedyś to było .. "

Ponieważ istnieje teza, że kiedyś gry były lepsze, przez to, że wydawcy wkładali w ich tworzeniu serce, proponuje wspominanki z dzieciństwa.

1 post = 1 gra (pełnoletnia - a więc data wydania przed 2007 rokiem). 

Mówi się, że najwięcej graczy to osoby po 35 roku życia, więc jest o czym pisać. A, że próg to minimum 18-sto letnia gra, nie będą to jeszcze typowe gry RETRO, chociaż takie tez mogą się tu pojawić.  

Zapraszam do komentowania, wrzucania swoich propozycji z krótkim opisem. 

Zacznę. Żeby nie było całkiem nudno dość nietypowo. 

SPELLFORCE - ZAKON ŚWITU. 

image.png.d576ccad44b88e598c83b9552d063c28.png

producent: Phenomic 

wydawca: JoWooD Entertainment 

wydawca PL: CD Projekt SA

Premiera PC: 28 listopada 2003

pudełko PL: 24 czerwca 2004

Świetne połączenie strategii czasu rzeczywistego z gatunkiem cRPG z możliwością gry w trybie izometrycznym lub z 3-ciej osoby. 

Fajna fabuła, fajny system wynagradzania, możliwość gry solo, ale i tworzenia armii. 

Do gry pojawiły się jeszcze dodatki i druga część, którą niestety porzuciłem prze bug, który mi uniemożliwił dalszą rozgrywkę. 

Z wielką chęcią przyjąłbym jakiś remake. 

Z minusów to balans gry i nierówny poziom trudności, chociaż to urok tamtych lat. No i bugi.

Obecnie do kupienia za.. 3 PLN. Trudno mi powiedzieć czy grywalna, albo czy pojawiły się jakieś mody upiększające, bo tego nie testowałem. 

Może ktoś grał niedawno, albo dawno i też gre pamięta to zapraszam do komentowania oraz wrzucania swoich propozycji.

Ktoś swoje propozycje może przedstawi lepiej niż ja i da dodatkowo znać innym czy jego propozycja jest grywalna obecnie i czy warto ;) 

Jeśli temat będzie żył to zrobi się niezła baza co oferowano kiedyś a teraz, no i przekonamy się czy teza z pierwszego zdania jest prawdziwa. A jeśli nie to temat po prostu przepadnie bez żalu :D 

Na koniec memik, wrzucę niedługo coś znowu.

image.png.ce949a4bbd226eed0f8a1b6a812f1ec2.png

Edytowane przez Voodoo2
  • Like 8
  • Voodoo2 zmienił(a) tytuł na Kiedyś to było.. gry pełnoletnie ;)
Opublikowano

Wolfenstein 3D.

okl_102121312380721700.jpg

Producent: IDSoftware

Wydawca: Apogee Software

Premiera PC: 1992.05.05

Kultowa strzelanina z 1992 roku nazywana często „pradziadem” trójwymiarowych FPS-ów. Wolfenstein 3D jest dziełem słynnego studia id Software, odpowiedzialnego również za markę Doom i Quake. Gracz wciela się w Williama „B.J.

Moja pierwsza gra na PC, ogrywana w głębokich latach 90 na IBM 386SX/20, 6MB RAM, karta VGA oraz 80MB HDD i napęd dyskietek 2,88MB oraz 14 calowym kolorowym monitorze który dźwigał max 640x480 i 59hz, była żarówa. :E

Kultowy FPS, do którego wyszedł dodatek Spear of Desteny oraz później edytor poziomów, wtedy najlepsza gra ever dla mnie, dzięki niej pokochałem FPSy i późniejsze gry IDSoftware, John Carmac to legenda branży, grę można dzisiaj z dodatkiem kupić na Steam i GOG, mam tu i tu, może kiedyś mi się uda kupić premierowy BigBox. :E Gra skończy w tym roku 33 lata. :E

• Like 11
Opublikowano

Jedna gra na post? Ciężko wybrać.:D Pierwsze lepsza gra z głowy to dla mnie Unreal Tournament, co tu dużo mówić. Kultowy fps z ciekawymi trybami, jak DM,TDM czy CTF. Masę czasu przy tym spędziłem grając na LANie czy w kafejkach.  Kilka lat temu ogrywałem u kumpla i nadal świetnie się w to grało. Bardzo dobrze się zestarzała. 

M-M-M-M-MONSTER KILL KILL KILL

:D 

• Like 8
  • Upvote 3
Opublikowano

Quake

Quake1cover.jpg

Producent: Id Software

Premiera PC: 22.06.96

Trudny wybór, tyle świetnych, oryginalnych gier z lat 90/00(Diablo, Mortal Kombat, StarCraft, Tomb Raider, Age of Empires II, Half-Life i wiele innych), ale w pamięć najbardziej zapadł... Quake. Pierwszy w pełni trójwymiarowy FPS z grafiką, która powodowała opad szczęki(oraz totalne morderstwo pierwszych procesorów Pentium) z kultową muzyką Nine Inch Nails. Wszystko to jednak bladło wobec najważniejszego elementu, który zrobił z Quake'a fenomen na skalę światową - gra sieciowa(zarówno LAN jak i później przez Internet). Grał cały akademik, turnieje robiliśmy w każdy weekend, ponad 100 osób średnio brało udział, później robiliśmy LAN party w całym kraju, aby ostatecznie podbić Internet, gdzie postawiliśmy wiele serwerów, na których toczyły się zażarte boje w trybie 1vs1, 2vs2 i 4vs4. Turnieje przeniosły się do sieci... to było coś.

Quaaad Damage! Fajne wspomijanki. :) 

• Like 6
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Trzeba dodać trochę kolorytu, bo na razie, oprócz pierwszego postu, dosyć nudnawe pozycje dajecie - gry z TOP 10 najważniejszych gier w historii. 

A np. dokładnie dzisiaj 18 lat kończy jeden z najlepszych tpsów ery PS3/X360. 

Lost Planet: Extreme Condition

1736696482336317706526434124366.thumb.png.93750e5fdfc4692168d5085441c2b359.png

Fantastyczna, dynamiczna strzelanka z wielkimi robalami, mechami i akcją pędzącą na złamanie karku, bo bohaterowi dupę odmrozi. Szkoda, że kolejne części to było barachło, zwłaszcza trójka. Ale czy jedyneczka daje radę i dzisiaj? Nie wiem, choć się domyślam, że tak. Tym bardziej, że ten typ gier kompletnie wymarł. 

Edytowane przez Lypton
  • Like 6
  • Thanks 1
Opublikowano

Gorky Zero z polskim dubbingiem to nasz klon Splinter Cella z jajogłowymi. Do dziś mam na dysku, zrobiono nawet łatkę na nowe systemy, ale nie do kupienia. Bardzo dobrze wspominam jeśli chodzi o klimat. Dwójka już nie była tak dobra i się skończyło. Zresztą podobnie jak z The Suffering, które gorąco też polecam dla fanów horrorów.

Premiera 9 września 2003

gorky-zero-fabryka-niewolnikow-pc-849521.jpg.8f72f5b3764459a2a2c278ffde2e9a57.jpg

• Like 5
Opublikowano (edytowane)

Heroes of Might and Magic III

Data wydania     
3 marca 1999
W Polsce: 3 kwietnia 1999

25th-anniversary-heroes-of-might-and-magic-iii-the-v0-kf1wemt96clc1.jpg

Setki godzin przegrana czy to na Lanie czy to w kilku przy jednym komputerze :E Ehh to były czasy :D

Edytowane przez Godlike
  • Like 10
  • Upvote 1
Opublikowano

Producent: SSG

Data wydania: 1990

Screenshot_20250112-203028.thumb.png.4e26a60ce20ffb33ee9fb03650a6a6bb.png

Jedna z gier w które łoiłem godzinami na swoim pierwszym PC - 386DX :red:

Wspaniała turówka , regularnie do niej wracam raz w roku. Druga część wydaję się lepsza bo jest kilka map ,a nie jak w jedynce tylko Iluria.

• Like 2
  • Upvote 2
Opublikowano

Trudny wybór, lecz na początek:

Star Wars Jedi Knight: Jedi Academy

producent: Raven Software

wydawca: LucasArts

Premiera PL: 26 września 2003

Cena w dniu premiery: 169zł (więc czy dziś, 250+ na premierę to drogo?:))

Jabox.jpg.2e40e4f2b15387fba0bc63cf6e238625.jpg

Znana jako JK3, kontynuacja Outcasta, jedna z najlepszych gier w uniwersum SW jakie powstały. Dobra fabuła, klimatyczne i zróżnicowane lokacje, świetny tryb multiplayer. Ogrom dobrych modów. Kwintesencja machania mieczem świetlnym na pecetach;) do dziś, raz na jakiś czas odpalę na szybki duelik.

• Like 7
Opublikowano

Pod Spellforce podpisuję się obiema rękami, ile ja tam godzin natłukłem.

Dlatego wstawię inny tytuł który też dosyć mocno mnie wciągnął chociaż fanem przygodówek nigdy nie byłem:

Rok 2002:

image.thumb.png.5c73356161cff416b2be5e59317d4f41.png

• Like 8
Opublikowano

roadrashps-1648601093749.jpg

Moja pierwsza gra wideo na PC, w jaką grałem.

Mimo,że grafika była uboga, to sama zabawa świetna, z bratem graliśmy w nią godzinami.

Soundtrack, i cut scenki z tej gierki, na zawsze zapamiętam <3!

p-need-for-speed-most-wanted-limited-edi

Druga pamiętna dla mnie gra to NFS Most Wanted z 2005, dla mnie najlepszy Need For Speed!

Spoko "fabuła", całkiem przyjemny model jazdy, soundtrack, auta, tuning itp, wiele godzin przy niej spędziłem.

• Like 7
Opublikowano

Do dziś wspominam z wielkim sentymentem. Moja pierwsza strzelanka wojenna w życiu. Pamiętam, że robiła na mnie ogromne wrażenie i czułem się jakbym żył w świecie tej gry ;) Do teraz pamiętam kilka epickich misji, jak na przykład zaminowanie terenu, na który za chwilę wtargną duże siły wroga - mieliśmy na to wyznaczony czas, były ciary :P Pamiętam też, że w jednej misji trzeba było zasadzić się na jadącego lasem niemieckiego urzędnika, zabrać mu dokumenty oraz strój, by zamiast niego zwizytować niemiecką placówkę. 

IMG_0161.jpeg

• Like 4
Opublikowano

Rok 2001. Piękny rok. Gothic, Max Payne, Silent Hill 2, RtCW, Halo, Red Faction. Natomiast ja z tego roku wspominam przede wszystkim takiego mniej głośnego rodzynka: Operation Flashpoint: Cold War Crysis.

Operation_Flashpoint_cover.jpg.f4ea0fb12123d3e5a4575e2765a46c28.jpg

Prawie że symulator, pociłem się w tej grze z nerwów okrutnie - nie brała jeńców. Zarządzanie amunicją, obrażenia, dobór odpowiedniej taktyki, mało pamiętam gier, które tak dobrze oddawały ten klimat.

• Like 7
  • Upvote 1
Opublikowano

Widzę obok kultowych już gier, dużo propozycji z czasopism. Niektórych tytułów nawet nie znałem, niektóre czasopisma jeszcze gdzieś wygrzebałbym w domu rodzinnym na strychu :D 

Wiele gier, zwłaszcza tych przed 2000r dobrze pamiętam jako.. obserwator, w takie gry jak Wolfenstein, Doom czy Turok ogrywał w tym czasie mój ojciec, ale zawsze mu towarzyszyłem :E 

2gi post - 2ga gra - raczej każdy ją kojarzy. Black & White. 

image.png.4daa239acd63772fbe2d69545ba6f9c7.png

Opracowana przez brytyjskie Lionhead Studios pod wodzą legendy branży Petera Molyneux (niestety ich historia nie potoczyła się najlepiej) Nietypowa gra strategiczna z elementami RPG. Zabawa w Boga i chowańca.

ROK wydania: 2001. 

W 2005 ukazała się część 2.

Dziś gra już formalnie nie do kupienia, przynajmniej w żadnym kanale oficjalnych dystrybucji. Płyty CD z grą krążą po aukcjach.

Dlatego z pewnością nie doczekamy się jej kontynuacji ani remaku. 

• Like 3
  • Upvote 2
Opublikowano

Wszyscy propozycje wyżej super, ale dorzucę coś od siebie :D 

Byłem szczeniakiem wtedy, rok 2002, nie znałem angielskiego i udało mi się przejść grę, bardzo lubiłem ten klimat wtedy:

Command & Conquer: Renegade – gra wyprodukowana w 2002 roku przez firmę Westwood, a wydana przez EA Games. Jest to kolejna z gier studia Westwood, która jednak różni się od innych gier spod tego znaku, ponieważ C&C: Renegade to FPP, a nie RTS, w których studio się specjalizowało.

image.png.9c7afe41559851121665a3e5938535ed.png

• Like 3
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dune 2 - na tej grze mój brat wykończył LPM w myszce kulkowej firmy A4Tech :)

Nie mylić z grą Diuna - przygodówką dostępną na PC/Amidze :)

Jest to jeden z pierwszych RTSów gdzie mieliśmy do wyboru 3 frakcje - Ci co teraz oglądają Diunę powinni ogarniać :)

Gra miała jedną podstawową wadę - poprawioną dopiero w 2000 roku - nie dało się zaznaczyć więcej niż jednej jednostki jednocześnie ..

Edytowane przez Yedi
  • Like 6
Opublikowano (edytowane)

To niech chociaż zrobią pacze do 4k bo to jedyna rzecz która mnie drażni w tych klasykach ... rozdziałka znaczka pocztowego czyli VGA 

Problem że większość studiów już nie istnieje ..

Fajnie że chociaż StarCraft jest w 4k .. Ale oczywiście nie w Ultra Wida bo po co .. 

Edytowane przez Yedi
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Yedi napisał(a):

Gra miała jedną podstawową wadę - poprawioną dopiero w 2000 roku - nie dało się zaznaczyć więcej niż jednej jednostki jednocześnie ..

Masz na myśli Dune 2000? Grałem na PSXie, ale średnio ogarniałem, czego ode mnie chcą. Ale w pamięć się wbiła, w końcu jedyny konsolowy ertees, w jaki grałem.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano (edytowane)

Tu musi być : StarCraft + Brood War 

Dobrze w sumie że jest remaster w 4k

A za rok dodamy SC II :)

Mysle że tak z 100 tytułów to wrzucę :)

NIe ma nic że to musi być na PC - także wrzucę pozniej z Atari 64XE/Commodore C64 :)

Edytowane przez Yedi
  • Like 3
  • Upvote 2