adrian233 0 Opublikowano wczoraj o 11:29 Opublikowano wczoraj o 11:29 (edytowane) 1. Cześć, jak oceniacie banding na moim egzemplarzu ? Moim zdaniem, to już trochę przesada... Chciałbym żebyście zaproponowali ustawnienia które chociaż trochę pomogą tzn. jasność zwiększona = mniejszy banding (?) lub konkretny tryb obrazu. Ewentualnie czy to podlega reklamacji ? 2. Drugą kwestią jest black crush. Obniżenie 60hz pomaga, ewentualne inne tryby niż custom/standard. Generalnie największy problem z czernią mam na custom/standard Zdj były robione na aktualnych ustawieniach Moje aktualne ustawienia: Standard Native Jasność 40 APL mid Color Vibrance 8 ( Wyżej bolą oczy) Gamma OFF 100,100,99 240 hz - trochę pomoga z bandingiem VRR OFF (ON - migotanie i bolą oczy) Corner dim OFF PS. Srgb - Zauważam więcej bandingu, ale nie ma black crusha Display p3 - Dla mnie idealny pod względem czerni, ale kolory za mocne dla oczu Edytowane wczoraj o 11:41 przez adrian233
Kyle 560 Opublikowano wczoraj o 13:23 Opublikowano wczoraj o 13:23 (edytowane) Ustaw w systemie profil monitora i włącz zarządzanie barwą (gamut ekranu tym samym ustaw na natywny, bez manipulacji "vibrance color" itp.). Gammę ustaw na rzeźniku tak, by była najbliżej 2.2 Kompensację pompowania bieli ustaw tak, by była w pełni stabilna. Poza tym i tak pewnie jakiś banding zostanie (tym większy im niższa jasność) - niestety OLED wymagają precyzyjnego sterowania (np. 20 bit internal LUT) a gamingowe ekrany mają LUT zapewne 10-max 12bit, co dobrze spisywało się na LCD, ale do OLED to za mało. ps. teraz widzę, że nie piszesz o bandingu w sensie color-banding, tylko o nierównomierności ciemnych odcieni - no to inna kwestia ... a może też powiązana z wewnętrznym LUT monitora Edytowane wczoraj o 13:28 przez Kyle 1 1
adrian233 0 Opublikowano wczoraj o 15:21 Autor Opublikowano wczoraj o 15:21 (edytowane) 1 godzinę temu, Kyle napisał(a): Ustaw w systemie profil monitora i włącz zarządzanie barwą (gamut ekranu tym samym ustaw na natywny, bez manipulacji "vibrance color" itp.). Zapomniałem kompletnie o tym ustawianiu Na początku jak ustawiałem monitor ktoś kazał mi te ustawienie wyłączyć, może chodziło dla kontrentego trybu - SRGB. Co do samego vertical banding, to zauważyłem ogromną róznicę na plus. W grach wgl nie dostrzegam, nawet w menu pauzy jest dużo lepiej. Jedynie w tym teście uniformity - 80-95 %, ale sam banding jest problemem w tandem OLED. Black crush (utrata detali) - tutaj dalej jest kiepsko w trybie custom/standard. Display p3 albo srgb wygląda pod tym względem lepiej, ale to już osobiste odczucia. Dzięki wielkie. Dla mnie problem rozwiązany. Edytowane wczoraj o 15:22 przez adrian233
Sirias 12 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) W tym monitorze na wysokich odświeżaniach trzeba używać gammy sRGB (ustawienie off), ze względu na przekłamanie: Matryca jest skalibrowana i dopuszczona jakościowo niestety pod 60Hz i w tym odświeżaniu ma najlepsze czernie, odwzorowanie gammy i najmniejszy vertical banding. Edytowane 10 godzin temu przez Sirias
unadarek 71 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No piękne ,piękne rzeczy się dzieją na tych szkiełkach :-)
Rekomendowane odpowiedzi