Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na samym starcie powiem że mój komputer to dinozaur więc proszę bez zbędnych komentarzy.

Wymieniłem karte graficzną z 1050ti 4gb na 1060 6gb, po wymianie w grach mi przycina.

Na przyklad diablo 4, biegam sobie za chwile przycinka w grze i puszcza po chwili, dzieje sie tak z dużą częstotliwością. Zmienialem ustawienia graficzne i nie jest to wina tego, fps sie zgadzaja, wszystko śmiga tylko te mrożenie ekranu.

Jest tak rowniez w innych grach.

Co robiłem:

- sprawdzałem temperatury (wszystko okej)

- usuwanie sterowników z trybu awaryjnego windowsa przez program DDUL (chyba tak sie nazywal)

- wyczyszczenie pamieci cach z panelu nvidia

karta graficzna - 1060 6gb

procesor - i5-3570k

zasilacz - bandit power 550w

monitor - 60hz zwykły dell P2422HE dwie sztuki 

prosze o pomoc

Opublikowano

Podstawiam zrzuty ekranu, tak prezentuje się wykres po około 11 minutach.

Temperatury są w porządku, nigdy nie było z nimi problemu, natomiast jest praktycznie zerowe użycie karty graficznej, a procesora jak widać, chciałby więcej.

Ramu 16gb

komputer.png

wykres.png

Opublikowano

Tak, ram w dwoch kosciach po 8

Tak jak sadzilem, procek moze nie wyrabiac.

Pytanie na jaki, mam socket lga 1155, z tego co patrzylem to najlepszy jaki moge wsadzic to i7-3770 czy to wystarczy?

Opublikowano

i7-3770 pod ten socket to sensowny kierunek, ale przy tak starym zestawie sprawdziłbym jeszcze dysk. Jeśli to nadal HDD, to doczytywanie tekstur w grze potrafi dawać dokładnie takie same mrożenia jak opisujesz, nie tylko słaby procesor. Zasilacz też warto zweryfikować pod realnym obciążeniem, bo przy skokach poboru mocy z GPU objawy bywają identyczne. Warto sprawdzić oba te elementy zanim wyda się pieniądze na nowy procesor.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 28.08.2026 o 10:41, Bartikwas napisał(a):

zasilacz - bandit power 550w

Na początek kupiłbym jakiś zasilacz, bo ten "bandyta" to wyrób zasilaczopodobny.

Edytowane przez Kyle
  • Like 1
Opublikowano

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi, zacznę od zasilacza i dam znać czy coś się zmieni.

Dodatkowo powiem tylko że sytuacja się trochę uspokoiła po zmianie jednej opcji graficznej w ustawieniach (przynajmniej w diablo), ustawienie odnośnie zniekształcania otoczenia

Opublikowano

@Bartikwas Zrób, jak Ci radzą wyżej - wymień zasilacz :D 

Potem, jak nie chcesz inwestować w tą platformę kup 2600K i powinno Ci to sprawę ogarnąć. Niby wcześniejsza generacja, ale ma lut pod IHS a nie gluta to raz, dwa - w tym wypadku ilość rdzeni a nie generacja będzie tu robić robotę. I7 3770/K są w zasadzie dobrze ponad 100zł i nie widzę absolutnie sensu ich zakupu w takich pieniądzach. Z resztą Xeony 1230V2 też tanie nie są, a tak masz za 64zł porządny CPU. Zmiana zasilania i ten CPU i masz waść problem z głowy. Jeśli nie masz SSD to... masz problem, bo ceny są wysokie i bez ~120zł za 256GB raczej nie kupisz, jeśli nie trafisz na jakiegoś strzała w dobrej cenie.