Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, mam w tej chwili oleda od lg 42c3, używam go już dosyć długo, chyba od premiery, dokładnie nie pamiętam, jak go kupowałem to monitory oled kosztowały po 7k za 27 cali z tego co pamiętam, w każdym bądz razie dopiero co wchodziły na rynek, z racji tego że z oledami miałem już do czynienia dość długo, to dla mnie nie było wtedy innej opcji niż 42 cale na biurku ( za połowę ceny monitora 27), ale jednak po drodzę była jeszcze przeprowadzka, i już nie mam tak ustawnego miejsca żeby komfortowo używać tak dużego ekranu, i z drugiej strony 4k jest jednak dość trudne do wykarmienia, a że ceny monitorów wyglądają dość sensownie, to myślę o zmianie. Obecny oled pójdzie do sypialni. 

Tylko że całkowicie nie wiem co kupić, przechodził ktoś z TV na dużo mniejszy monitor? Wcześniej miałem tv powieszony na ścianie, biurko odsunięte i było ok, teraz już nie mam takiej opcji i trochę się męcze przy tym ekranie. 

Jak wygląda wygląda np. ten najtańszy samsung oled g5 w porównaniu 42c3 pod względem jakości ekranu, HDR itp?  No bo wielkość to wiadomo, całkiem inne wrażenia pewnie.

Opublikowano

U siebie na biurku mam 42" i 27". Ten drugi kupilem duzo pozniej jako dostawke i sobie zalozylem, ze bede na nim tez czasem gral, ale nic z tego nie wyszlo, bo jest tak maly, ze nie potrafie sie przestawic. Dodatkowo 1440p DLAA wyglada gorzej niz 4K DLSS Q.

Jak nie masz juz miejsca na 42" to bierz 32" 4K i nie kombinuj.

• Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, platyniak18 napisał(a):

Jak wygląda wygląda np. ten najtańszy samsung oled g5 w porównaniu 42c3 pod względem jakości ekranu, HDR itp?  No bo wielkość to wiadomo, całkiem inne wrażenia pewnie.

Matowy QD-OLED, więc w ciągu dnia czerń będzie taka se. Ale w zależności od tego jakie masz warunki w pokoju brak refleksów będzie zaletą.

HDR w porównaniu z C3 powinien wyglądać porównywalnie albo lepiej. QD mają bardziej nasycone kolory niż oledy LG.

A wielkość ekranu i wrażenia z grania w 1440p możesz sobie "zasymulować". Po prostu włącz sobie rozdzielczość 1440p bez skalowania. Rozmiar pikseli na 42" i 27" jest praktycznie taki sam, więc 42 może udawać 27 z czarnymi pasami po bokach.

Opublikowano

ja mam obecnie 42 i 27 oleda.  Jest różnica w immersji i ilości detali na korzyść dużego ekranu ale uważam że szybko się przyzwyczaisz do takiego 27. Do tego obecnie oledy w takich rozmiarach są tanie.