Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, chce wymienić stary ruter jeszcze nawet bez 5g, najważniejsze dal mnie jest bezawaryjność, bezproblemowość - w tym żeby po wyłączeniu prądu dalej działał:)
Będzie on na piętrze obsługiwał głownie parter. Uprzedzając pytania na parterze nie ma kabla bo się przewiercił w ścianie, nie chce mi się ciągnąć/kuć albo na zewnątrz. 
Na poddaszu mam ruter 5g i światłowód, 5g na piętrze  i po kablu popodpinane sprzęty w tym mój komp.

Docelowo konsola tam będzie przy TV dlatego myślę o AX3000, chyba że to przerost formy nad treścią.
Budżet do 600zł, więcej chyba nie ma sensu, ale jestem otwarty na rozszerzenie jeśli miałoby to sens

Opublikowano

Polecę najlepszy router jaki ja miałem. U mnie na piętrze w pokoju od strony południa największym na kolumnie przy drzwiach od wschodniej ściany ogarnia w 2.4Ghz 80% domu.

https://www.x-kom.pl/p/1532045-router-keenetic-hopper-se-ax3000.html?sm=comparision&ceneo_cid=89007247-0893-d6fc-db86-a80a2e586dd4

Dużo fajnych opcji, wszystkie po polsku, ale nie wszystkie wyjaśnienia przy najechaniu na pytajnik obok opcji są po polsku. Nic się nie wiedzą, nie zacina. 2 komputery po kablu i 10 urządzeń po Wi-Fi. Niestety ostatnie sztuki w X-Kom

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

poszukaj cudy WR3000S (ref), kiedyś był do dostania za jakieś 130zł, obecnie 199 ale o wiele taniej niż to co wyżej.

Router ma świetny soft fabryczny bazujący na openwrt, dobry mesh system, świetny zasięg. Samo openwrt wgrywasz bardzo prosto.

WR3000S ma cpu ten co w AX55 Pro czyli MT7981BA i do tego 256MB RAM co jest wystarczające do działania jako AP.

Edytowane przez zakk87
Opublikowano
12 godzin temu, zakk87 napisał(a):

WR3000S ma cpu ten co w AX55 Pro czyli MT7981BA i do tego 256MB RAM co jest wystarczające do działania jako AP.

Co z tego jak w Cudy i TP-Linku zwalone oprogramowanie to zamiast optymalizować powoduje niestabilność tych routeróœ tanich.

Opublikowano
W dniu 8.09.2026 o 08:32, wrobel_krk napisał(a):

Znalazłem taki za 225zł był na promocji: Router TP-Link Archer AX55 Pro Wi-Fi 6 AX3000 2xWAN/LAN 3xLAN USB3.0

Używam AX73 i ogólnie polecam, ale nie wiem jak AX55 się sprawuje :P