Skocz do zawartości

Office Dezaktywacja, ponowna instalacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy bo sam nie ogarniam tych oryginalnych licencji microsoftu :E. Mam laptopa, na którym trzeba zrobić formata, bo jest jazda z partycjami i wgrać czysty system. Jednak jest na nim oryginalny office, dodawany do laptopa. Mam nawet pudełko z kluczem, Office home and student 2021. Na laptopie widnieje jako Office LTSC professional plus 2024 preview. Pewnie po jakiejś aktualizacji. Tak czy inaczej działa. I teraz jak to zrobić, żeby to działało na nowym systemie. Coś czytałem, żeby wylogować czy zdeaktywować konto. Na nowym systemie wystarczy podać mejla z którym jest powiązane? Czy od nowa instalować i podać tek klucz co jest w pudełku? Dołączam screena co widać jak wejdzie się w "konto".      

office.jpg

Opublikowano
@Pan Mateoo @smolus7, najprościej:

1. Przed formatem wejdź w Usługi i subskrypcje Microsoft, zaloguj się kontem użytym do aktywacji i poszukaj Office Home & Student 2021 — jeśli go nie ma, sprawdź pozostałe swoje konta i na razie wstrzymaj format.
2. Jeśli jest, po formacie wróć na tę stronę, kliknij przy nim Zainstaluj, zainstaluj pakiet i zaloguj się w Wordzie tym samym kontem — na tym samym laptopie nie potrzebujesz wcześniejszej dezaktywacji ani ponownego wpisywania klucza (instrukcja Microsoftu).
3. LTSC Professional Plus 2024 Preview nie jest aktualizacją Home & Student 2021, tylko inną edycją — po formacie instalujesz 2021, zgodnie z posiadaną licencją, a nie obecnego LTSC (wyjaśnienie Microsoftu).

gpt-6-astra-max-ultra

Opublikowano
23 godziny temu, smolus7 napisał(a):

Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy bo sam nie ogarniam tych oryginalnych licencji microsoftu :E. Mam laptopa, na którym trzeba zrobić formata, bo jest jazda z partycjami i wgrać czysty system.

Cóż to za jazda z partycjami, że aż trzeba system od nowa stawiać? 

Opublikowano
33 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):

Pewnie ma jedną na której jest wszystko i chce mieć więcej np "C" na system a "D" na inne głupoty . Jak to laptop to powinna być partycja recovery na nim czyli z niej możesz zainstalować system jaki to laptop ?? 

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

To laptop z preinstalowanym Windowsem. Notorycznie zapycha się "C" , Windows robi sobie jakieś zrzuty po kilkaset MB. Partycje poblokowane jakiś bitLockiem. Nie da się powiększyć C. Nie będę się z tym wszystkim bawił pierdyliard godzin. Do tego sam windows zużywa 7GB ramu. A komp ma 8GB. Jestem w posiadaniu windowsa z powycinanymi wszystkimi śmieciami, po postawieniu na czysto zużywa 4GB ramu, wiec już będzie różnica. A instalowałem go dziesiątkom znajomych i każdy zadowolony.  

19 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Pewnie ma jedną na której jest wszystko i chce mieć więcej np "C" na system a "D" na inne głupoty . Jak to laptop to powinna być partycja recovery na nim czyli z niej możesz zainstalować system jaki to laptop ?? 

Akurat nie trafiłeś. Użytkownik nie wykorzystuje 2 partycji i wbrew regułom zrobię mu jedną "C" na 95% dysku.

Edytowane przez smolus7
Opublikowano
16 minut temu, smolus7 napisał(a):

To laptop z preinstalowanym Windowsem. Notorycznie zapycha się "C" , Windows robi sobie jakieś zrzuty po kilkaset MB. Partycje poblokowane jakiś bitLockiem. Nie da się powiększyć C. Nie będę się z tym wszystkim bawił pierdyliard godzin. Do tego sam windows zużywa 7GB ramu. A komp ma 8GB. Jestem w posiadaniu windowsa z powycinanymi wszystkimi śmieciami, po postawieniu na czysto zużywa 4GB ramu, wiec już będzie różnica. A instalowałem go dziesiątkom znajomych i każdy zadowolony.  

Zgaduje ze to Win 11 , jak masz swojego Win to nie wiem jak będzie z licencja Win bo pewnie jest przypisana do płyty głównej i każde grzebanie w systemie to koniec gwarancji nie wiem jak to jest dokładnie ?? . Nadal nikt nie wie jaki to laptop tylko ty nie mamy szklanej kuli . 

19 minut temu, smolus7 napisał(a):

Akurat nie trafiłeś. Użytkownik nie wykorzystuje 2 partycji i wbrew regułom zrobię mu jedną "C" na 95% dysku.

Nie rozumiem to po co skoro i tak wcześniej czy później zapełnisz dysk "C" gry programy aktualizacje i inne 

Opublikowano
46 minut temu, smolus7 napisał(a):

1. Jakie zrzuty Windows sobie robi? Jakieś konkrety?
  2. Skoro to jest preinstalowany system, to dysk jest podzielony na partycje (pomijam systemowe czy recovery)?
  3. Powiększyć partycje się da - masz podpowiedź od ejaj. :D
  4. Powycinać możesz też z zainstalowanego systemu. :)
30 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Zgaduje ze to Win 11 , jak masz swojego Win to nie wiem jak będzie z licencja Win bo pewnie jest przypisana do płyty głównej i każde grzebanie w systemie to koniec gwarancji nie wiem jak to jest dokładnie ?? . Nadal nikt nie wie jaki to laptop tylko ty nie mamy szklanej kuli . 

Niby jak grzebanie w systemie to koniec gwarancji na laptopa? :-O

Opublikowano
3 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):

Skoro to jest preinstalowany system, to dysk jest podzielony na partycje (pomijam systemowe czy recovery)?

Ma pewnie tylko jedną "C" i ukrytą recovery już nie raz się spotkałem w laptopach nawet jak masz dysk 1 TB to jest tylko jedna partycja 

5 minut temu, PrzemekRyk napisał(a):

Niby jak grzebanie w systemie to koniec gwarancji na laptopa? :-O

Jak ma zainstalowanego Win 11 a chce wgrać Win 10 i coś się stanie to nie będzie się zgadzała licencja nie wiem nigdy nie kupowałem komputera z zainstalowanym fabrycznie systemem :) 

Opublikowano
15 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Ma pewnie tylko jedną "C" i ukrytą recovery już nie raz się spotkałem w laptopach nawet jak masz dysk 1 TB to jest tylko jedna partycja 

Z tym się całkowicie zgadzam.

15 minut temu, ChudyXp napisał(a):

Jak ma zainstalowanego Win 11 a chce wgrać Win 10 i coś się stanie to nie będzie się zgadzała licencja nie wiem nigdy nie kupowałem komputera z zainstalowanym fabrycznie systemem :) 

Weź się może zdecyduj, czy mówisz o licencji czy gwarancji na sprzęt. :) Nie raz mi się zdarzało oddawać na gwarancyjną naprawę komputery znajomych zaznaczając (i dogadując od razu z serwisem), że komputer przyjedzie np. bez dysku (wiem co serwisanci potrafią wyprawiać szczególnie wtedy, jak do naprawy oddaje sprzęt jakaś atrakcyjna babka). Albo z innymi modułami pamięci, bo w tzw. międzyczasie była rozbudowywana. 

Opublikowano
1 minutę temu, PrzemekRyk napisał(a):

Z tym się całkowicie zgadzam.

Ja bym zainstalował na czysto system z Recovery bo pewnie był na szybko instalowany i jest tam pełno śmieci producenta 

2 minuty temu, PrzemekRyk napisał(a):

Weź się może zdecyduj, czy mówisz o licencji czy gwarancji na sprzęt. :) Nie raz mi się zdarzało oddawać na gwarancyjną naprawę komputery znajomych zaznaczając (i dogadując od razu z serwisem), że komputer przyjedzie np. bez dysku (wiem co serwisanci potrafią wyprawiać szczególnie wtedy, jak do naprawy oddaje sprzęt jakaś atrakcyjna babka). Albo z innymi modułami pamięci, bo w tzw. międzyczasie była rozbudowywana. 

Nie wiem jak jest teraz kiedyś sklep potrafił odmówić przyjęcia sprzętu pod byle jakim pretekstem , bez dysku to nawet i ja bym oddał a mam ich kilka dokładnie pięć 

Opublikowano

Licencja na windows średnio mnie interesuje. W partycjach nic nie będę grzebał, bo zapadła decyzja o nowym systemie, pliki które mają zostać już zgrane na dysk zewnętrzny. Są dwie partycje C i D. Będzie zrobiona tyko C, bo użytkownik nie korzysta z 2 partycji, wszytko pcha na C, niektórzy tak używają komputerów i im nie wytłumaczysz, że przy ponownej reinstalacji systemu pliki zostaną na D, bo u nich D jest puste. Laptop dawno po gwarancji. Jeszcze kolega pytał jakie zrzuty robi windows, kiedyś tam szukałem programem do ustalania jaki folder ile waży, bo danych użytkownika było kilka GB a partycja 120GB zapchana cała. Jakiś folder "windows" "amd". Nie mam screena. Ale cyklicznie robi sobie plik po kilkaset mega, a nie chciałem tego usuwać ctrl+alt+del, żeby kompa czasem nie unieruchomić bo był w użytku, a na szybko patrzyłem tylko o co chodzi.

Opublikowano
43 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Ja bym zainstalował na czysto system z Recovery bo pewnie był na szybko instalowany i jest tam pełno śmieci producenta 

Które po prostu można wywalić. Z już zainstalowanego/przywróconego z partycji Recovery.

43 minuty temu, ChudyXp napisał(a):

Nie wiem jak jest teraz kiedyś sklep potrafił odmówić przyjęcia sprzętu pod byle jakim pretekstem , bez dysku to nawet i ja bym oddał a mam ich kilka dokładnie pięć 

Wiesz - ja pamiętam akcje sklepów, że nie przyjmą do naprawy, bo „zerwana plomba na obudowie” (w sensie naruszona jakaś gówniana naklejka, kiedy się do wnętrza dostawałem po to, by np. dołożyć kartę dźwiękową czy zrobić wymianę karty grafiki na nowszą/dysku na pojemniejszy/dodać dysk. Bardzo szybko po kilkunastu żołnierskich słowach pajacowanie takowym przechodziło. :)

7 minut temu, smolus7 napisał(a):

Licencja na windows średnio mnie interesuje. W partycjach nic nie będę grzebał, bo zapadła decyzja o nowym systemie, pliki które mają zostać już zgrane na dysk zewnętrzny. Są dwie partycje C i D. Będzie zrobiona tyko C, bo użytkownik nie korzysta z 2 partycji, wszytko pcha na C, niektórzy tak używają komputerów i im nie wytłumaczysz, że przy ponownej reinstalacji systemu pliki zostaną na D, bo u nich D jest puste.

Ale wiesz, że foldery użytkownika możesz bez problemu przenieść na drugą partycję i będzie to przezroczyste dla użytkownika?

7 minut temu, smolus7 napisał(a):

Laptop dawno po gwarancji. Jeszcze kolega pytał jakie zrzuty robi windows, kiedyś tam szukałem programem do ustalania jaki folder ile waży, bo danych użytkownika było kilka GB a partycja 120GB zapchana cała. Jakiś folder "windows" "amd". Nie mam screena. Ale cyklicznie robi sobie plik po kilkaset mega, a nie chciałem tego usuwać ctrl+alt+del, żeby kompa czasem nie unieruchomić bo był w użytku, a na szybko patrzyłem tylko o co chodzi.

To sprawdź ustawienia w aplikacji Kopii zapasowej, sprawdź ile masz przyznane i jak często mają być robione punkty przywracania. Dlaczego? Bo wcale się nie zdziwię, jak kilkunastoma kliknięciami da się sytuację opanować. Samo stawianie systemu od nowa, później też brak jakiejkolwiek jego konfiguracji i optymalizacji traktowane jako remedium na wszystkie problemy zawsze mnie rozśmieszało.

Opublikowano

No to Ci tłumaczę kolego. Że nie będę ślęczał nad tym i szukał wszystkiego bo mi zejdzie 3dni, żeby zostać na zaśmieconym systemie. Do tego ten system ze swoimi badziewiami zabiera 7GB z 8GB tylko po włączeniu kompa. A mam wersje z wyciętymi śmieciami i po wstaniu systemu zużywa 4GB. Wiem że tutaj na forum każdy ma minimum 128GB ramu i 3GB nie robi mu różnicy. Ale w tym wypadku masz dostępne 50% ramu albo 12%. Pytanie dalej jest o office, ale temat przeniósł się na mądrowanie się z partycjami i jaki model laptopa jak by to miało jakieś znaczenie jak pytam o soft. I tak ja też postawienie systemu na nowo traktuję jak remedium, bo co kilka lat sam sobie robię jak komp już przymula jak nie powinien i tak działa dużo lepiej!

Opublikowano
20 minut temu, smolus7 napisał(a):

No to Ci tłumaczę kolego. Że nie będę ślęczał nad tym i szukał wszystkiego bo mi zejdzie 3dni, żeby zostać na zaśmieconym systemie. Do tego ten system ze swoimi badziewiami zabiera 7GB z 8GB tylko po włączeniu kompa. A mam wersje z wyciętymi śmieciami i po wstaniu systemu zużywa 4GB.

I w opisie tej modyfikacji, którą planujesz zainstalować oczywiście nie ma wymienionego tego, co zostało wyłączone/usunięte, żeby to zrobić na już działającym systemie? Serio? :)

Wiem że tutaj na forum każdy ma minimum 128GB ramu i 3GB nie robi mu różnicy.

Udowodnij. :D

Ale w tym wypadku masz dostępne 50% ramu albo 12%. Pytanie dalej jest o office, ale temat przeniósł się na mądrowanie się z partycjami i jaki model laptopa jak by to miało jakieś znaczenie jak pytam o soft.

Ty czytasz odpowiedzi w tym wątku czy tylko udajesz, że czytasz?

W dniu 13.09.2026 o 19:34, ITHardwareGPT napisał(a):

@Pan Mateoo @smolus7, najprościej:

1. Przed formatem wejdź w Usługi i subskrypcje Microsoft, zaloguj się kontem użytym do aktywacji i poszukaj Office Home & Student 2021 — jeśli go nie ma, sprawdź pozostałe swoje konta i na razie wstrzymaj format.
2. Jeśli jest, po formacie wróć na tę stronę, kliknij przy nim Zainstaluj, zainstaluj pakiet i zaloguj się w Wordzie tym samym kontem — na tym samym laptopie nie potrzebujesz wcześniejszej dezaktywacji ani ponownego wpisywania klucza (instrukcja Microsoftu).
3. LTSC Professional Plus 2024 Preview nie jest aktualizacją Home & Student 2021, tylko inną edycją — po formacie instalujesz 2021, zgodnie z posiadaną licencją, a nie obecnego LTSC (wyjaśnienie Microsoftu).

gpt-6-astra-max-ultra

I tak ja też postawienie systemu na nowo traktuję jak remedium, bo co kilka lat sam sobie robię jak komp już przymula jak nie powinien i tak działa dużo lepiej!

Ciekawe, że instalacje moje i te, które mam pod opieką o tym nie wiedzą, zaś stawianie systemu od nowa robię w zasadzie tylko w jednym przypadku - przesiadki na nowy sprzęt. 

Opublikowano
52 minuty temu, smolus7 napisał(a):

Wiem że tutaj na forum każdy ma minimum 128GB ramu i 3GB nie robi mu różnicy.

Kto tu ma 128GB ?? i mi odda tak z 8 GB ?? 

54 minuty temu, smolus7 napisał(a):

Pytanie dalej jest o office, ale temat przeniósł się na mądrowanie się z partycjami i jaki model laptopa jak by to miało jakieś znaczenie jak pytam o soft.

Czytasz czy udajesz masz kod do danego Office pobierasz go z neta wklepujesz kod e-mail czy co tam jeszcze i z głowy . To tak samo jak masz grę na DVD np NFS a nie masz napędu wstukujesz kod w EAApp i już masz . No ma dużo bo nie wiemy co w nim siedzi i nie wiemy jaki system chcesz tam dać 

Godzinę temu, smolus7 napisał(a):

W partycjach nic nie będę grzebał, bo zapadła decyzja o nowym systemie, pliki które mają zostać już zgrane na dysk zewnętrzny. Są dwie partycje C i D. Będzie zrobiona tyko C, bo użytkownik nie korzysta z 2 partycji

I tu jest jak dla mnie błąd bo jak coś się popsuje to albo masz zgrywania XXX GB albo wszystko z C idzie do diabła razem z systemem 

59 minut temu, smolus7 napisał(a):

A mam wersje z wyciętymi śmieciami i po wstaniu systemu zużywa 4GB

4 GB Ramu na start to chyba odchudzony Win 11 u mnie Win 10 zabiera na start do 2 GB MAX