Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Wyposażyłem się ostatnio w taką obudowę do NucNoxa aby obniżyć jego temperatury:

Podłączyłem do tego wentylator Arctic P12 Pro za pomocą takich przewodów z Aliexpress, jeden ma regulację i wyłącznik, drugi bez.

uPiCANB.jpeg

4ffw5gM.jpeg

Mam problem bo ten przewód z regulacją pozwala tylko podnieść obroty, na najniższym ustawieniu wentylator zachowuje się tak jak ten kabelek bez regulacji (czyli całkiem głośno, coś około 50%.
NucBox posiada bardzo proste UEFI, nie znalazłem tam żadnych opcji do kontroli wentylatorów.

Zainstalowałem fajny otwartoźródłowy program z githuba o nazwie Fan Control, niestety wykrywa tylko wewnętrzny fabryczny wentylator (turbinka), który chłodzi procesor.
Program nie widzi Arctica P12 podłączonego za pomocą kabelka USB.

Macie jakieś pomysły jak mogę w moim przypadku regulować obroty wentylatora?

Fajnie jakby to był jakiś software albo coś stosunkowo niedrogiego, już się wykosztowałem (obudowa, wentyl, przewody) na tę zabawę i chciałbym to zrobić za darmo albo za niewielkie pieniądze.

Pomysły mile widziane

Opublikowano (edytowane)

Bo masz wentylator z PWM a do regulacji obrotów takiego wentylatora nie nadaje się ten "kontrolerek" i na pewno nie ten kabelek. Wentylatorem PWM 4-pin steruje się przede wszystkim przez czwarty przewód, a nie przez zmianę napięcia zasilającego (a tak działa ten twój regulatorek).

Żadnym programem też tego nie zrobisz. Kup np. Noctua NA-FC1

Edytowane przez bourne2008
Opublikowano
Godzinę temu, bourne2008 napisał(a):

Żadnym programem też tego nie zrobisz. Kup np. Noctua NA-FC1

Nie pójdzie u mnie ten kontroler, z tego co widziałem na YT to jest on zasilany z SATA. Ja mam tylko takie porty

CEUz0tZ.jpeg

Zostaje tylko USB, skoro software tego nie ogarnie

Opublikowano
8 godzin temu, bourne2008 napisał(a):

To kup wentylator bez PWM.

Szczerze to się na tym nie znam i pytanie może się wydawać głupie, ale w sensie, żeby kupić żeby miał fabrycznie bardzo niskie obroty. Czy chodzi o to, że taki bez PWM będzie bardziej czuły na ten kabelek z regulacją? 

Jeśli chodzi o pierwszą opcję, to jakie znacie budżetowe (czyli coś pokroju Arctica a nie Noctua) wentylatory z niskimi obrotami albo żeby były niesłyszalne na fabrycznych ustawieniach?

Opublikowano (edytowane)

Zrozum jak działa ten "regulator". Port USB w mini PC podaje napięcie 5V. Standardowy wentylator jest zaprojektowany do pracy pod napięciem 12V. Adapter ma wbudowaną prostą przetwornicę podnoszącą napięcie do 12V. Najniższe ustawienie daje minimalne napięcie startowe z przetwornicy (ok. 5V–7V). Najwyższe ustawienie podbija napięcie do 12V (maksymalne obroty). Jeśli chcesz, żeby wentylator kręcił się znacznie wolniej i był niesłyszalny, możesz pominąć przetwornicę podbijającą napięcie i zastosować tylko ten kabelek.

Reasumując kup wentylator bez PWM o niskich obrotach (900-1300RPM na 12V) a na napięciu 5V będzie pracował na bardzo niskich obrotach (ok. 30–40% swojej mocy).  

np Arctic P12 Silent 120mm spełni twoje oczekiwania i jest b.tani

Edytowane przez bourne2008
  • Thanks 1