KSI 0 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Mam taki problem, że jestem nieszczęśliwym posiadaczem odkupionej karty Gigabyte GTX 980 Gaming G1 . Karta raczej sprawna ale przegrzewająca się za sprawą zniesionego limitu mocy. Kupiona niestety bez wiedzy, że taka wersja w ogóle istnieje, że będzie się tak grzała, i że będzie pobierała tyle energii. Projekt komputera pod retro gry WIN XP/7/10. Karta po wymianie pasty a nawet nałożeniu PTM, termopady były ok więc zostawiłem, szybko (3-5 min) dobija w teście furmarka do 80 stopni. NIe wiem jaka jest przyczyna, że ta karta się ta grzeje. Obniżenie power limitu w MSI AfterBurner do 65-75% powoduje, że karta potrafi przerwać testy w furmarku lub innych testach. Przy temperaturze 80 stopni wentylatory pracujące na auto działają na 2500rpm a mogłyby nawet 4200rpm. Nie wiem o co kaman. Już sprawdziłem, że kości pamięci w tej karcie to hynix z gpu-z. Wolałbym wgrać do niej bios od innej karty graficznej z power limitem, żeby działała tak jak powinna ale nie umiem i boję się, że uwalę kartę. Czy ktoś byłby w stanie pomóc? Mam porównanie z MSI GTX 980 Gaming chyba 4G, która w teście furmarka dobija do ok 71 stopni przy ok 1300-1400 max rpm. W tej karcie MSI natomiast pasta i termopady nie były przez dłuższy czas sprawdzane i wymieniane. Kupiłem ją z rzekomo wymienioną pastą a temperatury kilka lat temu nie budziły mojej wątpliwości, karta msi sporo przeleżała w szafie na swój czas.
wrobel_krk 1 025 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Możesz ustawic przecież limit mocy w MSI afterburner plus obnizyc takowania OC zeby to bylo stabilne
KSI 0 Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września Wiem ale nie chce dodatkowego niepotrzebnego oprogramowania w dodatku tego samego na różnych systemach, oddzielnie instalowanego, żeby tylko móc korzystać normalnie z gpu. Chcę stałe nieprogramowe rozwiązanie.
sideband 3 386 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Piszesz, że karta ma zdjęte limity tzn jakie masz wskazania poboru mocy w Furmarku? Poza tym wgranie biosu to jest 2min roboty. Można to zrobić z poziomu systemu.
KSI 0 Opublikowano 25 Września Autor Opublikowano 25 Września 1 minutę temu, sideband napisał(a): Piszesz, że karta ma zdjęte limity tzn jakie masz wskazania poboru mocy w Furmarku? Poza tym wgranie biosu to jest 2min roboty. Można to zrobić z poziomu systemu. Domyślam się, że da się to zrobić z systemu tylko trzeba wgrać dobry bios a nigdy tego robiłem, dlatego pisałem jakie mam kości pamięci. Karta pobiera w furmarku ok 280-290W. Jak się bawiłem obniżeniem limitu mocy to oczywiście mniej 65-70-75% ale nie było to za stabilne. Na paście lepiej niż na PTM z tym, że PTM może nie być jeszcze wygrzany. Na PTM potrafi od razu furmark się wyłączyć i przerwać test, czasami dojdzie do ok 57 stopni i przerywa a czasami 9min do jakiejś wyższej temp. i przerywa się test. Bez limitów 10 min to nie był problem ale 80-81 stopni w porywach. O dziwo na paście test furmark zawsze mi działał bez wyłaczania się programu. Za to w testach firestrike/night raid potrafił się zrobić jednokolorowy obraz podczas test.
sideband 3 386 Opublikowano 25 Września Opublikowano 25 Września Masz prawidłowy bios te karty mają limit standardowo 300W
areczek1987 1 149 Opublikowano Piątek o 11:34 Opublikowano Piątek o 11:34 45 minut temu, sideband napisał(a): Masz prawidłowy bios te karty mają limit standardowo 300W Peak dla nie ti 980 to chyba 200w ostro naciągane. https://www.techpowerup.com/review/gigabyte-geforce-gtx-980-g1-gaming/25.html Albo nie.
sideband 3 386 Opublikowano Piątek o 11:40 Opublikowano Piątek o 11:40 To jest podkręcony model REF ma 180W.
areczek1987 1 149 Opublikowano Piątek o 11:51 Opublikowano Piątek o 11:51 Poradnik youtube od jakiegoś hindusa i jazda... Albo pobaw się afterburnerem. Dziwne że masz jedną kartę i kupujesz drugą identyczną.
KSI 0 Opublikowano Piątek o 12:29 Autor Opublikowano Piątek o 12:29 37 minut temu, areczek1987 napisał(a): Poradnik youtube od jakiegoś hindusa i jazda... Albo pobaw się afterburnerem. Dziwne że masz jedną kartę i kupujesz drugą identyczną. Druga nie jest dla mnie, nie ja ją kupiłem ale ogarniam kompa
AndrzejTrg 3 686 Opublikowano Piątek o 12:39 Opublikowano Piątek o 12:39 Ty się powinieneś cieszyć że te dziadki jeszcze działają
sideband 3 386 Opublikowano Piątek o 13:10 Opublikowano Piątek o 13:10 Do Maxwella jest edytor biosów to sobie można zrobić bios pod siebie i dodać przy okazji dodać pasyw w idle
areczek1987 1 149 Opublikowano Piątek o 13:30 Opublikowano Piątek o 13:30 On się boi wgrać bios a ty mu proponujesz modyfikacje jego Na nie jego karcie.
Rekomendowane odpowiedzi