Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Grzegorz

Problem z ssd

Recommended Posts

Gość Grzegorz

Witam,

od początku używania dysku SSD Plextor M6V czasami występuje bluescreen lub też zacięcie się systemu. Prawdopodobnym powodem tych dolegliwości jest odłączenie się dysku ssd na którym jest system, ponieważ po restarcie wyskakuje informacja no bootable device .... BIOS nie widzi podłączonego dysku mimo że nie był ruszany. Rozwiązaniem jest odłączenie przewodu SATA od płyty i wpięcie ponowne, wtedy BIOS widzi dysk i można wybrać dysk do bootowania. Po tych operacjach system wraca do normy. Wcześniej problem występował przy graniu jedynie w minecrafta z dużą ilością modów (coś z java) a przy innych grach problem nie występuje. Przestałem grac w minecraft wiec nie robiłem nic z tym tematem. Dziś jednak chciałem zainstalować SciLab i podczas instalacji bluescreen SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION. Zauważyłem że przed instalacją były do wyboru moduły do instalowania w tym JVM Module w tym JAVA Runtime. I teraz moje pytanie czy spotkaliście się Państwo z podobnym problemem, czy istnieje jakieś rozwiązanie? Może dysk jest jakiś wadliwy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Moze nie dysk jest wadliwy lecz kabel?
I od kiedy problem występuje? Czy dysk jest jeszcze na gwarancji? Czy przed wystąpieniem problemu zauwazylem jakies niepokojące oznaki?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 13.05.2020 o 12:03, Gość Grzegorz napisał:

Witam,

od początku używania dysku SSD Plextor M6V czasami występuje bluescreen lub też zacięcie się systemu. Prawdopodobnym powodem tych dolegliwości jest odłączenie się dysku ssd na którym jest system, ponieważ po restarcie wyskakuje informacja no bootable device .... BIOS nie widzi podłączonego dysku mimo że nie był ruszany. Rozwiązaniem jest odłączenie przewodu SATA od płyty i wpięcie ponowne, wtedy BIOS widzi dysk i można wybrać dysk do bootowania. Po tych operacjach system wraca do normy. Wcześniej problem występował przy graniu jedynie w minecrafta z dużą ilością modów (coś z java) a przy innych grach problem nie występuje. Przestałem grac w minecraft wiec nie robiłem nic z tym tematem. Dziś jednak chciałem zainstalować SciLab i podczas instalacji bluescreen SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION. Zauważyłem że przed instalacją były do wyboru moduły do instalowania w tym JVM Module w tym JAVA Runtime. I teraz moje pytanie czy spotkaliście się Państwo z podobnym problemem, czy istnieje jakieś rozwiązanie? Może dysk jest jakiś wadliwy? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Mam identyczny problem. Dzisiaj się to zaczęło. Tyle, że po wymianie płyty itp. Przepiąłem pod inny port sata i jakoś to na razie działa

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Zaloguj się, aby obserwować