ernig Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 (edytowane) Witam Wszystkich w moim kolejnym projekcie. Postanowiłem Was jeszcze trochę pomęczyć moją nierówną walką przy modyfikacjach kolejnej obudowy. Temat, jak to zwykle u mnie, nie będzie poświęcony obudowie z top 10 najczęściej kupowanych. Ale dzięki temu, że nie spotyka się tych skrzynek zbyt wiele powinien się wyróżniać. Aby odróżnić go od poprzednich moich projektów zaszalałem i na potrzeby tematu opracowałem nawet logo, widzicie je u góry . Wiem,wiem szau nie ma ale mistrzem painta to ja nigdy nie byłem i nie będę. Niemniej tytuł tematu i logo zdradzają głównego bohatera modyfikacji oraz kolorystykę w jakiej będę się poruszał . Tym razem „ofiarą” przeróbek padła obudowa Raidmax Hyperion, zakładam, że dla większości z Was produkt nieznany dlatego w najbliższym czasie postaram się go Wam przybliżyć. Przedstawię też założenia projektu. Żeby zbędnie nie przedłużać Hyperion to obudowa typu cube, jej wymiary to odpowiednio 373 mm x 275 mm x 368 mm. Szkielet wykonany jest ze stali a top i front to plastik. Z zewnątrz obudowa prezentuje się w następujący sposób : Dla zainteresowanych więcej zdjęć w spoilerze Top bez osłony Front Wnętrze jest dwukomorowe, obudowa wspiera płyty do mATX,można w niej zainstalować do 9 wentylatorów 120mm Foto poniżej To tyle jeśli chodzi o lekko długawy wstęp. Wiecie już jak wyglądała obudowa przed modyfikacjami Zapraszam Wszystkich do zaglądania i komentowania. Edytowane 9 Września 2016 przez ernig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriankiller Opublikowano 9 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 dziwne jeszcze @buczo nie skomentowal zawsze to on pierwszy hihihih zobaczymy c prorok z tego wczarujesz a tak szczerze to sama obudowa mi sie nie podoba (jedyny jej plus to to ze ma oddzielnie zasilacz montowany (tak jak w parvumach) ps wolniejsze gify rob bo te zapierdzielaja jak prawiczek po czerwonej ulicy w bruxelli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 9 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 a no dziwne, Po modyfikacjach powinna wyglądać lepiej, oby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 9 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2016 Założenia projektowe : ze względu na ułożenie elementów na moim biurku podstawowym zadaniem jest odwrócenie mobo o 180 stopni ,a kolejne to: - zmiana koloru wybranych elementów: czerwony/czarny; - oplatanie przewodów psu; - piwnica; - nowy kosz na dyski; - wygładzanie frontu; - woda dla każdego; - chodzi też za mną wymiana gpu ; I zapewne jeszcze coś o czym zapomniałem, a wyjdzie w trakcie prac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Tęsknicie widzę hehe Niestety nie jestem fanem tego typu obudów, jakoś wolę klasyczne MidiTower Ale jak zawsze jestem ciekaw przebiegu modyfikacji i efektu końcowego, więc "obserwuje to" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 10 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 @Buczo jako jedyni napędzamy ruch na forumie więc jak któregoś brakuje to jest dziwnie ;) Ja akurat mam słabość do obudów typu cube Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Co kto lubi, tak na prawdę ma się podobać właścicielowi No ja też zauważyłem, że się tu jakoś "cicho" zrobiło, myślałem, że to przez wakacje, urlopy, ale teraz już nie jestem pewien... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podwójniak Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Mi się właśnie coraz bardziej podobają takie cube'y tylko z "leżącą" tacką na mobo. Chyba czas na zmianę budy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 11 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 Miałem wcześniej Alea M50 ale przez to że miała mobasa w poziomie to była za szeroka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2016 SPC zapodało ostatnio nowości w obudowach cube: Alea S25W i Alea S35W https://www.silentiumpc.com/alea-s25w-pure-black/ https://www.silentiumpc.com/alea-s35w-pure-black/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 12 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 widziałem te skrzynki ale tak jak mówiłem alea jest dla mnie trochę za szeroka Nowy tydzień więc przyszła pora przedstawić pierwszy etap prac. Rozbiórka. Żeby mieć możliwość odwrócenia mobotray należało w pierwszej kolejności rozmontować całą obudowę. Narzędzia: - wiertarka, - ostre wiertło, - kombinerki. No to wiercimy Na koniec prac obudowa wyglądała w taki sposób Przy okazji rozbiórki obudowy postanowiłem, że pozbędę się też plastików które nie pasowały kolorystycznie do koncepcji. Narzędzia : - wkrętarka z ostrym wiertłem, - śrubokręt , - skalpel, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 12 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2016 Aha, zatem czekamy na metamorfozę Hyperiona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 15 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Obrócenie podstawy pod płytę główną okazało się całkiem prostym zabiegiem. Większość otworów w obudowie była symetryczna . Do pełni szczęścia potrzebowałem jedynie wywiercić 2 otwory. Przy składaniu obudowy miałem dylemat; użyć śrub czy może nitów. Wybór padł na wersję mieszaną . Skoro konstrukcja została już odwrócona przyszedł czas na wypełnienie niepotrzebnych otworów. Aby optycznie powiększyć przestrzeń zdecydowałem, że na froncie wyląduje lustrzany cover Kolejnym etapem prac był projekt zabudowy "piwnicy". Do wykonania prototypu zabudowy użyłem sztywnej tektury. Wersja 0.1 wyglądała w ten sposób Kolejne wersje rozwojowe covera poniżej Na dziś tyle zapraszam do komentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriankiller Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Tak mysle na glos prorokk a moze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 15 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 Adi nie mam w kompie HDD, odpada taka opcja ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriankiller Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 no tak do konca nie bylem pewien czy bedzie tam ssd czy hdd ale nawet nie maja hdd mozna dla samego wygladu takie cos strzelic szkoda ze daleko mieszkamy od siebie ja mam dwie 500 (chyba nie dzialajace) to bym tobie dal bys moze cos wymodzil z nimi sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 15 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2016 (edytowane) No no to by był niezły twardziel A buda nabiera kształtów widzę Aż mnie nabiera ochota pogrzebać jeszcze przy swojej Edytowane 15 Września 2016 przez Buczo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 @Buczo to działaj , mam jeszcze kilka fotek do wstawienia do tematu, ale chcę poczekać. A po drugie sam foruma nie uciągnę ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriankiller Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) prorokk moze nie uciagniesz ale mozesz probowac widzisz jak mnie lachy na bmk potraktowaly za 6 lat aktywnej obecnosci na forum... wiec tutaj i na pclolu moge komentowac twoje prace wracajac do tematow ja w swoim woroku nic nie pisze bo troche sie plany zmienily... laptop bedzie musial zaczekac mam inne plany ale narazie nie chcialem sie nimi chwalic tylko mlody narazie o nich wie rzecz jasna bo to z nim ma duzo wspolnego i jescze poszczegolne osoby wiedza ale to tylko przez pmw ale jak wroce to cos napisze u siebie i wyjasnie o co kaman Edytowane 16 Września 2016 przez adriankiller Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 @adriankiller Straaasznie tajemnicze to wszystko, no, ale czekamy, czekamy zatem @ernikg Wezmę się wezmę za moją budę, tylko troszku czasu znajdę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 16 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) ja robię sobie małą odskocznię od majstrowania przy obudowach. Postanowiłem podłubać trochę przy sprzętach. Mam pomysł jak udoskonalić giętarkę do plastików i trzeba się wreszcie zabrać za cnc bo leży w loszku smutne nie skończone ;) Adi na każdym forum są pewne zaszłości, grupy trzymające "władzę" itd. tego nie unikniesz ;). Edytowane 16 Września 2016 przez ernig Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 Ja teraz jestem na etapie kończenia remontu mieszkania i urządzania mojej "samotni", która już trochę widzieliście Jak to skończę to zabiorę się za budę, a jeśli fundusze pomogą i może od razy za całkiem nowy projekt, bo rozmyślam nad przesiadką na Intela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adriankiller Opublikowano 16 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 nie tajemnica ale nie chce zapeszyc chociaz na 99% to bede kupowal ale jeszcze sie wstrzymam z tym ps zapraszam zaraz do swojego workloga prorokk tak ale bez przesady ile mozna znosic takie traktowanie powiedzialem co mysle na temat paru osob i tyle z mojej strony w kazdym badz razie forum wiecej stracilo niz ja przez to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 19 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 w czasie gdy zabudowa piwnicy nabierała kształtu, zabrałem się za zmianę kolorystyki zdemontowanych niebieskich elementów.Przy okazji pod "pędzel" wpadła lampka która ni cholery nie pasowała do reszty elementów na biurku . narzędzia : guma w szpraju ;) taśma malarska Najwięcej problemu przysporzyło mi pomalowanie cienkiej ramki wokół włącznika. Dopiero za trzecim lub czwartym razem udało się usunąć maskowanie bez uszkodzenia warstwy gumy. Wg mnie efekt wyszedł całkiem spoko Zapraszam do komentowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 19 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Guma w spraju rules! Wyszło elegancko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi