Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No to jedziemy z koksem.
Kolejna seria RTX w oddali.
Pierwsze przecieki na ithardware: https://ithardware.pl/aktualnosci/przecieki_geforce_rtx_60_vram_dlss_5_rtx_5090_i_rtx_5080-38634.html

Według informacji od znanego leakera "harukaze5719" oraz portalu 3DCenter.org, nowa seria RTX 60 powinna oferować:

Nową architekturę Rubin;

Wzrost wydajności w rasteryzacji o ponad 10%;

Lepszy ray tracing - nawet o 20%+;

DLSS 5 – dwukrotnie większa poprawa wydajności względem DLSS 4;

Więcej pamięci VRAM na wszystkich modelach RTX 60;

Proces technologiczny 3 nm TSMC

Edytowane przez Lameismyname
  • Haha 4
  • Upvote 1
  • Kadajo przypiął/eła ten temat
Opublikowano
5 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Przecieki wskazują, że nowe układy będą oparte na architekturze Rubin i zaoferują lepszą wydajność w rasteryzacji i ray tracingu, a także większą ilość pamięci VRAM i nową technologię DLSS 5

Plotki o serii RTX 60 pojawiają się w momencie, gdy AMD przygotowuje się do premiery kart Radeon RX 9000 z architekturą RDNA 4. Konkurencja między firmami staje się coraz bardziej zacięta, a przyszłe generacje GPU zapowiadają jeszcze większe skoki technologiczne.

@tomcug przeprowadzacie jakąś selekcję przy wyborze Autorów do artykułów na ith? :E  

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Supremacja nvidi staje sie faktem jak przeciek zapowiada +10% wzrostu wydajności w rasteryzacji... strach sie bać o przyszłość :P

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Rubin... mam złe przeczucia :hihot:

Pierwsze co to samo skojarzyłem :wariat: 

8:E

41 minut temu, Joloxx9 napisał(a):

6080 - o 15% wolniejsze niż 5090, po oc różnica w granicach 8-10%. 

Ogromne problemy z dostępnością na premiere.

xDD

maxresdefault.jpg

Edytowane przez Brolly
  • Haha 3
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, CzerwonyJohn napisał(a):

Tutejsi bogacze już zacierają ręce jak zwykle.

Janusze żulolx, alledrogo i ebay to już kapucyna szorują :D 

6090 w sklepach 15k u nich promocja 30k :E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A także zwiększone ceny zaczynające się od 3000$ za founders :)

My już lepiej do czasu premiery 6xxx przygotujmy w zapasie pozew zbiorowy na x-kom bo to dopiero będą jajca 8:E

Edytowane przez Brolly
  • Haha 1
Opublikowano

Biorąc pod uwage coraz wiekszą powszechność stosowania AI i jej rozwój nie zdziwiłbym sie gdyby wielkość VRAM nawet podwoili. Przynajmniej w tym kierunku to zmierza.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jak znajdziesz poniżej 3000zł Pro to Pro
    • Ze zmęczenia nie zwróciłem nawet uwagi na to co czytam - mój błąd.   Nie zgodzę się z Tobą, owszem w przypadku DACa za 100-10000$ z dobrą implementacją nie usłyszymy różnic pomiędzy nimi (pod jednym warunkiem), ale mówimy tutaj o ALCxxx z dość często słabą/kiepską implementacją (trzaski, szumu, przebicia z sieci czy podczas obciążenia GPU, brak mocy to nie mit tylko fakt - winić należy producentów MOBO którzy oszczędzają i częściowo nas samych za brak przewodu ochronnego).   Tym warunkiem jest układ od jednego producenta, mając zdrowy/wyuczony słuch, przyzwoite słuchawki (nie gejmingowy badziew czy kinowe 7.1) i znamy sprzęt, będziemy w stanie lepiej lub gorzej określić czy jest to AKM/ESS/Burr-Brown/Wolfson (różnice są marginalne, ale można je usłyszeć).   Ile mocy na wyjściu ma ten konkretny Mac nie wiem, ale patrząc na ich bardzo tanie i popularne dongle na USB-C, mające 31mW @ 33ohm (wersja US), przypuszczam że mocy ma podobnie lub więcej. Dlatego absolutnie się nie zgadzam z Twoim twierdzeniem (zmierz sztucznie obciążone wyjście w swoim japku to wtedy możemy porozmawiać, wystarczy miernik trueRMS (prawdziwe) i podstawy elektroniki, nie napiszę czego użyć i jak zmierzyć - w razie spalenia układu będą potem pretensje że to z mojej winy)(pomiarów niestety nigdzie nie znalazłem). 
    • Zastanawiałem się długo na handheldem, wzrok zwrócony w pierwszej kolejności na Switcha 2, ale tam gier za bardzo jeszcze nie ma, więc pomysł odrzucony. Próbowałem z Portalem, który oczywiście typowym handheldem nie jest, ale nie polubiliśmy się. No to co, biblioteka Steam całkiem pokaźna, może Steam Deck albo Rog lub Legion. Padło na Legiona, bo się trafił w przystępnej cenie.   Handheld z niego jak z koziej dupy trąbka. Ciężki, średnio wygodny, choć to częściowo rozwiązałem drukując sobie gripy. Bateria słaba, ale wiedziałem o tym i planowałem go głównie do użytku domowego. Na tej płaszczyźnie sprawdza się całkiem przyzwoicie, dokupiłem stację dokującą i po podłączeniu do TV można ograć trochę indyków, bez potrzeby streamowania z kompa w innym pokoju. Kultura pracy o dziwo przyzwoita, a ekran zauważalnie większy niż w Decku też się przydaje. Na razie jestem względnie zadowolony.    
    • Stary a glupi Na jego miejsce juz sa nowe uniwersa, lacznie w wersji szonowej. Ekstradycja jest potrzebna z Krakowa do prokuratury?
    • No właśnie różnica jest w tym że jedno ma podstawy w biologii/medycynie, a drugie jest nabytą opinią.
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...