adamgriss 0 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Posiadam płytę główną Gigabyte A320M-S2H. Procesor Athlon X4 950 2 x 8 GB RAM. Karta graficzna GeForce GT 240. Miałem na płycie Bios w wersji T52. Przez moją bezmyślność wgrałem najnowszy BIOS T54e , który jak się dowiedziałem nie obsługuje tego procesora.(NO Bristol Ridge processors support.) Teraz nie mogę uruchomić Biosu. Moje pytanie brzmi . Czy jest jakaś szansa aby wgrać stary Bios wersja T52 ?. Dodam że wyjęcie bateri i reset zworką też nic nie daje. Nie zależy mi na szybkim procesorze(gry) Z góry dziękuję
X_Cocytus_X 1 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Z tego, co widzę, płyta nie posiada przycisku flash bios, więc musisz włożyć odpowiedni procesor i zmienić bios. Ewentualnie serwis zmieni bios.
Dziarson 149 Opublikowano 13 Grudnia 2021 Opublikowano 13 Grudnia 2021 @adamgriss spróbuj zmienic nazwe biosu co potrzebujesz na gigabyte.bin wsadz klucz usb w czarny slot usb 2.0 pomódl sie i wałcz kompa na niektórych płytach to działa. zastaw kompa wspokoju na 20 min chyba ze sie sam wyłaczy .Jak to nie zadziałąa to potrzebujesz jakis procesor .
adamgriss 0 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2021 2 godziny temu, Dziarson napisał: @adamgriss spróbuj zmienic nazwe biosu co potrzebujesz na gigabyte.bin wsadz klucz usb w czarny slot usb 2.0 pomódl sie i wałcz kompa na niektórych płytach to działa. zastaw kompa wspokoju na 20 min chyba ze sie sam wyłaczy .Jak to nie zadziałąa to potrzebujesz jakis procesor . Mogę prosic jasniej?
tomcug 358 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Dziarson napisał jasno co i jak. Ściągasz BIOS, zmieniasz nazwę na gigabyte.bin, kopiujesz na pendrive, wkładasz do slotu USB 2.0 i włączasz komputer. Ale szansa, że to zadziała, jest raczej niewielka. Potrzebny będzie inny procesor i nadzieja, że producent nie zablokował powrotu do poprzedniej wersji BIOS-u. Bo jak zablokował, to pozostaje wgrywanie nieoficjalnymi metodami albo programator.
adamgriss 0 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2021 7 minut temu, tomcug napisał: Dziarson napisał jasno co i jak. Ściągasz BIOS, zmieniasz nazwę na gigabyte.bin, kopiujesz na pendrive, wkładasz do slotu USB 2.0 i włączasz komputer. Ale szansa, że to zadziała, jest raczej niewielka. Potrzebny będzie inny procesor i nadzieja, że producent nie zablokował powrotu do poprzedniej wersji BIOS-u. Bo jak zablokował, to pozostaje wgrywanie nieoficjalnymi metodami albo programator. Właśnie jutro ma przyjsc programator I będę pròbował. Jak nie to wymienie płyteę bo wyjdzie taniej.
adamgriss 0 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2021 Mam zmieniç całą nazwę folderu I do USB czy jakiş plik bo nie wiem ktòry. Wrzucam zdjęcie 14 minut temu, adamgriss napisał: Mam zmieniç całą nazwę folderu I do USB czy jakiş plik bo nie wiem ktòry. Wrzucam zdjęcie .Jak dzwoniłem do sprzedawcy(UK) to powiedział że mogę wsadzić Ryzen 3 2200 lub 3200 ale jak sprawdziłem na stronie Gigabyte to najniższy procesor, który współpracuje z najnowszym Biosem T54e to Ryzen 3 PRO 4350GE Ryzen 3 4350G Ryzen 3 4300G Ryzen 3 4300GE Nie jestem ekspertem od podzespołw ale może mi to ktoś sprawdzić i potwierdzić ? Bo obok Ryzen3 3200 jest napisany since Bios F40. Czyli będzie chodził pod tym najnowszym czy nie ?
tomcug 358 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Nie folderu, pliku A32MS2H.F52 i sam ten plik skopiować do głównego folderu pendrive'a. Co do R3 2200G, będzie działać na tym najnowszym biosie.
adamgriss 0 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Autor Opublikowano 14 Grudnia 2021 Napewno będzie działaç ? Bo na stronie jest Bios F10. Przed chwilą, adamgriss napisał: Napewno będzie działaç ? Bo na stronie jest Bios F10. Z USB próbowałem. Zmieniłem nazwę pliku i nic nie czyta. Spawdazłem na 2.0 i 3,1 5 minut temu, adamgriss napisał: Napewno będzie działaç ? Bo na stronie jest Bios F10. Z USB próbowałem. Zmieniłem nazwę pliku i nic nie czyta. Spawdazłem na 2.0 i 3,1 Na obecnym Athlon X4 950 jest napisane Bios F1~F53 a ja miałem na początku F52 12 minut temu, adamgriss napisał: Napewno będzie działaç ? Bo na stronie jest Bios F10. Z USB próbowałem. Zmieniłem nazwę pliku i nic nie czyta. Spawdazłem na 2.0 i 3,1 Na obecnym Athlon X4 950 jest napisane Bios F1~F53 a ja miałem na początku F52 Dostałem odpowiedź ze strony Gigabyte... Hello, That's correct. T54e BIOS doesn't support AMD Bristol Ridge CPU. https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-A320M-S2H-rev-1x/support#support-cpu You may try to access with another CPU (Mattise, Pinnacle, Simmit, Renoir, Vermeer CPU) to boot up the system and downgrade the BIOS. https://www.gigabyte.com/Motherboard/GA-A320M-S2H-rev-1x/support#support-cpu
tomcug 358 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Opublikowano 14 Grudnia 2021 Na pewno, informacja na stronie oznacza, że minimum F10 BIOS jest wymagany i nie ma ograniczenia odnośnie maksymalnej wersji. R3 2200G to Raven Ridge, nie Bristol Ridge ;)
Rekomendowane odpowiedzi