Skocz do zawartości

Problem z wgraniem systemu/dyskiem

Rekomendowane odpowiedzi

Gość roman117
Opublikowano

Witam,

Ostatnio zakupiłem thinkpada x220i (po-leasingowy ze Szwecji czyli bez dysku :) ) wchodzę do biosa wszystko działa ideaolo, problem zauważyłem gdy włożyłem mój mały dysk (ssd 60GB corsair force ls), który wcześniej w PCcie działał bezproblemowo (mam na nim wgrany system ubuntu 16.04). Wyskoczyła mi ikonka boot menu/application menu, po wybraniu jedynej opcji (wcześniej wspomnianego dysku) ikona gaśnie i pojawia się zaraz ponownie każąc mi wybierać to samo. Gdy bootowałem go z pendrive miałem do niego dostęp i mogłem na nim jeszcze raz wgrać system, niestety nic to nie dało :( nadal nie widzi żadnego systemu na dysku..

Ktoś wie jak temu zaradzić?

Opublikowano

Zobacz czy nie masz w biosie ustawionego IDE zamiast AHCI - jeśli tak, to zmień i zobacz, czy system ruszy. 

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem twoje przedostatnie zdanie:

1 godzinę temu, Gość roman117 napisał:

Gdy bootowałem go z pendrive miałem do niego dostęp i mogłem na nim jeszcze raz wgrać system, niestety nic to nie dało :( nadal nie widzi żadnego systemu na dysku..

Czyli udało ci się zainstalować ubuntu z pendriva ale po reboocie system nie ruszył? Czy w biosie masz jeszcze jakieś opcje odpowiedzialne za sure boot albo UEFI?

Opublikowano

zgadzam się z Tomek

spróbuj z tym wpierw:

Cytat

Zobacz czy nie masz w biosie ustawionego IDE zamiast AHCI - jeśli tak, to zmień i zobacz, czy system ruszy. 

Gość roman117
Opublikowano

Dobra temat uważam za zamknięty, głupi ubuntu najwidoczniej nie usunął wszystkich ustawień, bo po sformatowaniu dysku wszystko działa :).

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...