Skocz do zawartości

debian linux

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam problem z kilkoma zadaniami które muszę wykonać w debianie na dyskach wirtualnych w ramach ćwiczeń na studiach. bardzo prosze i z góry dziękuje o pomoc

1.    Startową maszynę wirtualną sklonuj tak, aby powstały dwa niezależne systemy o różnych IP, widzące się nawzajem w sieci.

2.       Pierwszy z nich rozbuduj o dysk o pojemności 4GB z założoną jedną dużą partycją z założonym systemem ext4. Przyłącz tę partycję do katalogu /home tak, żeby z tak przyłączoną partycją system automatycznie startował.

3.       Załóż użytkowników u1, u2, u3, … , u100 z katalogami domowymi /home/u1, /home/u2 itd., nadaj wszystkim hasła qwerty

4.       Załóż użytkownika kopia z katalogiem domowym /kopia na obu systemach

5.       Polecenie cd /home && tar czf nazwapliku.tgz * wytwarza archiwum zawierające katalogi domowe wszystkich użytkowników. Na pierwszym systemie stwórz skrypt tworzący archiwum /kopia/20170601-1735.tgz, gdzie nazwa pliku jest tworzona z aktualnej daty i godziny z minutami (wykorzystaj polecenie date '+%Y%m%d %H%M').

6.       Udostępnij katalogi domowe systemu pierwszego przez serwer Samba dla poszczególnych użytkowników. Zadbaj o możliwość modyfikowania zawartości.

1 zadanie już zrobiłem, 2 n3 i 4 coś zrobiłem ale nie jestem pewien czy dobrze więc wolałbym usłyszeć odpowiedź.

pozdrawiam i dziekuje za odpowiedź z góry

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...