Skocz do zawartości

Niska płynność pomimo wysokich fps

JądroChoroszczy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Mam problem z płynnością w grach, mimo że osiągam wysokie FPS. Gry często wyglądają, jakby obraz szarpał, mimo że licznik FPS tego nie pokazuje.

Specyfikacja mojego PC:

Procesor: AMD Ryzen 5 3600

Karta graficzna: RX 5700XT

RAM: 16 GB

Sterowniki są aktualne,a temperatury są w normie, problem występuje w każdej grze, niezależnie od ustawień. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym? Każda rada będzie mile widziana!

@Dziarson  Ram to patriot viper 4 3200mhz, cl16, i to są dwie kości takie same po 8gb, aczkolwiek sprawdzałem tez w menedżerze zadań, i pokazuje prędkość 2133mhz. Co do tego testu capframex, to zrobiłem go, tylko ze to jest taki jeden wielki plik tekstowy i nie jestem pewny czy o to ci chodziło, sorry jestem w tym zielony więc wole sie upewnić. I z hwinfo też nie do końca wiem co tam zrobić :/ .

@Dziarson Włączyłem xmp, sprawdziłem przy horizon zero dawno, generalnie jest duża poprawa jeśli chodzi o płynność, aczkolwiek są momentami takie mikroprzyciecia trwające ułamek sekundy, i przy np 70 FPS już płynności nie ma, natomiast jeśli fpsy są wyższe, to jest znaczna poprawa w porównaniu do tego co było przed, i bywa takie dziwne uczucie przy poruszaniu myszką, coś jakby był włączony v-sync, oczywiście mam go wyłączonego.

• 1 miesiąc temu...
W dniu 27.09.2024 o 00:06, JądroChoroszczy napisał(a):

@Dziarson Włączyłem xmp, sprawdziłem przy horizon zero dawno, generalnie jest duża poprawa jeśli chodzi o płynność, aczkolwiek są momentami takie mikroprzyciecia trwające ułamek sekundy, i przy np 70 FPS już płynności nie ma, natomiast jeśli fpsy są wyższe, to jest znaczna poprawa w porównaniu do tego co było przed, i bywa takie dziwne uczucie przy poruszaniu myszką, coś jakby był włączony v-sync, oczywiście mam go wyłączonego.

Oto twój problem V-sync jest po aby obrazu nie szarpało/ może to odczuwasz jako mikroprzycięcia , włącz go a może rozwiąże to twój problem. Spróbuj też włączyć Anti-Laga w apce AMD. 

Edytowane przez deathrabit