ReverzE_PL 1 Opublikowano 27 Września Opublikowano 27 Września Witam. Chciałbym Upgrade'ować swojego PC'ta pod kątem chłodzenia i wydajności. Obecne tytuły gier i prace jakie wykonuje na nim powodują głośną prace chłodzenia oraz spadki FPS'ów. Niżej podaje obecną specyfikację PC i proszę o informację, czy na na tej skrzynce, zasilaczu czy płycie głównej jestem wstanie coś podciągnąć?
Dziarson 149 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września Wydajności tu nie bedize nawet po zmianie chłodzenia. Procek ram i karta są dośc archaiczne.Dla 2600 chłodzenie pokroju fera powinno wystarczyć ram kotwica straszne CL,gpu zre wiecej pradu niz daje efektów.
ReverzE_PL 1 Opublikowano 28 Września Autor Opublikowano 28 Września (edytowane) @DziarsonRozumiem, podzespoły mają już swoje lata, to fakt. Pytanie, czy na tej płycie głównej i możliwości zasilacza jestem w stanie wymienić GPU i CPU oraz RAM? Edytowane 28 Września przez ReverzE_PL
Dziarson 149 Opublikowano 28 Września Opublikowano 28 Września Tak cpu 5600x lub 5800X3D karta nie wiem coś 3070 -3080 zależy ile masz kasy jak zminisz procka to szukłą bym dual ramnk pamieci max 3600 najlepiej cl14 . 1
ReverzE_PL 1 Opublikowano 28 Września Autor Opublikowano 28 Września Dziękuję za podpowiedź. Rozumiem, że płyta główna jest kompatybilna z 5800X3D oraz 3070 ? Zasilacz będzie wstanie ogarnąć taki zestaw?
Dziarson 149 Opublikowano 29 Września Opublikowano 29 Września 3070 powinien ale 3080 napewno nie 5800X3d nie potrzebuje pradu
ReverzE_PL 1 Opublikowano 30 Września Autor Opublikowano 30 Września (edytowane) Bardzo dziękuję za pomoc. Pytanko, rtx 3070 zlecają 650W a mój zasilacz ma tylko 550W. Nie będzie za mało? Edytowane 30 Września przez ReverzE_PL
Spl97 172 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 550W wystarczy. A i jeszcze jedno, jeśli nie kupiłeś 5800X3D, to nie zawracaj sobie głowy nim, gdyż w naszym kraju jest od zeszłego miesiąca nie dostępny, a ostatni dzwonek na nabycie drogą kupna tego CPU to było minione lato. Lepiej kup 5700X3D, w normalnych pieniądzach jest jeszcze.
ReverzE_PL 1 Opublikowano 1 Października Autor Opublikowano 1 Października (edytowane) Właśnie zauważyłem, że 5800X3D są prawie w ogóle niedostępne, jedynie u majfrendów. Zastanawiałem się, czy czasem od nich nie zamówić, ale ciekawe jak z gwarancją 🤔 Druga sprawa, jeśli zasilacz wystarczy to czy płyta główna na pewno nie będzie w jakiś sposób ograniczać 5700X3D i rtx 3070 wraz z Ramem jak napisał @Dziarson 3600 cl14. Czytałem, że czasami płyty główne blokują ram i dyski M2 (Chciałbym rozszerzyć też pamięć) więc się zastanawiam. Robiąc upgrade, chciałbym na spokojnie bardzo dobrze dobrać komponenty z waszą pomocą. Edytowane 1 Października przez ReverzE_PL
ReverzE_PL 1 Opublikowano 9 Października Autor Opublikowano 9 Października (edytowane) Witam. Chciałbym zaktualizować temat. Kupiłem RTX 3070 TI TUF wraz z nowym zasilaczem 700W. Po obciążeniu w grach i przez Furmarka karta przechodzi testy i grzeje się tylko do 65-72°. Lecz po dłuższym obciążeniu (10-20min) wyłącza się monitor oraz klawiatura i myszka. Po ponownym włączeniu komputera, wszystko wraca do normy. Reszta podzespołów została jak wyżej w specyfikacji. Co może być powodem tego wyłączania? Edytowane 9 Października przez ReverzE_PL
Spl97 172 Opublikowano 9 Października Opublikowano 9 Października Nowy zasilacz 700W to jaki dokładnie model?
ReverzE_PL 1 Opublikowano 10 Października Autor Opublikowano 10 Października (edytowane) @Spl97 modelu dokładnego nie znam, bo montował serwis i naklejkami do górnej obudowy chyba. Wiem, że jest to Endorfy. Jeśli jest to kluczowe, mogę dziś sprawdzić jaki dokładnie model. Aktualizacja: zasilacz to ENDORFY Vero L5 Bronze 600W Edytowane 10 Października przez ReverzE_PL
TheMr. 230 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Komp do serwisu. 3070Ti ma peaki dosyć duże, i pewnie zasilacz nie wyrabia. 600W by wystarczył ale Gold.
ReverzE_PL 1 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października Póki co zamontowałem dodatkowe chłodzenie odbudowy wyciągające. Nic się nie dzieje, komp działa już prawidłowo. Chociaż dziwne, bo karta i procek nie osiągały temperatur powyżej 80° 🤔🤔 1
Rekomendowane odpowiedzi