Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, kalderon napisał(a):

Dupa nie możliwości, tam jest zamknięte społeczeństwo klasowe, milionerzy są skupieni na pomnażaniu majątku kosztem biedoty, która ma tylko płacić i płacić. Klasa średnia praktycznie jest na wykończeniu, ruch między klasami jest zamknięty. Bogactwo jest dziedziczne, bieda też, całe państwo jest zorganizowane pod podtrzymanie tego systemu. Chyba, że naprawdę wierzysz że jak będziesz całymi dniami i nocami zapierdalał dla korporacji, brał darmowe nadgodziny i nie chorował to wzbogaci się ktoś inny niż korporacja i twój szef miliarder? Który twierdzi wszem i wobec że wywodzi się z robotniczej rodziny i wszystkiego dorobił się ciężką pracą, a faktycznie odziedziczył firmę po rodzicach lub założył za kilka milionów dolarów pożyczki od nich (wiadomo, standardowa praktyka w rodzinach robotniczych, co nie)?

A jednak nadal prą.

Jak popatrzysz ilu miliarderów pojawiło się przez 30 lat to jednak USA wygrywa. W Europie zastój, bo tutaj wszystko trzeba oddawać na pontonowych i wUkraińców.

Edytowane przez Winter
Opublikowano
7 minut temu, kalderon napisał(a):

Bogactwo jest dziedziczne, bieda też

Tak jest, ale z tym że w europie, nie USA. W UE dzięki olbrzymiej regulacji nie jesteś w stanie konkurować z firmami już zakorzenionymi w rynku. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, cichy45 napisał(a):

A mimo tego nielegalsi próbują się ciągle przez tą granicę do USA dostać, zamiast popłynąć do EU gdzie by im dali zasiłki i mutti merkel by ich pod opiekę wzięła :E 

No, i to też kolejna przewaga USA. Dzięki temu że ludzie tam chcą emigrować, to mimo dzietności <2 będą jeszcze długo nie odczuwać skutków kolapsu demograficznego. Bo z EU taki 25-30 latek z pomysłem ucieknie do US i tam założy rodzinę. Tymczasem w europie zostają staruchy które już nie mają siły się przeprowadzać. US sobie w imigrantach może przebierać jak chce, jak potrzebują to wezmą białych inteligentnych do korpo MS, X, Apple po uniwerku w Europie. Jak potrzebują tanią siłę roboczą to wezmą ludzi 20-30 letnich z meksyku. I tak się kręcą. Do eu tylko chcą płynąć habibi żeby posiedzieć na zasiłku dzięki "socjalnym zabezpieczeniom". 

No właśnie - te socjalne zabezpieczenia to właśnie problem EU. Nie możesz mieć jednocześnie państwa socjalistycznego-opiekuńczego i otwartych granic. A u nas tak jest, co jest kolejnym elementem na drodze do degeneracji kontynentu.

Ameryka Południowa i Meksyk mają dużo bliżej do USa niż do Europy :)

1 godzinę temu, Winter napisał(a):

Kara śmierci jest „korzyścią”, że nie trzeba śmiecia utrzymywać przez państwo. Poniekąd przez samą rodzinę ofiary.

Nie jest, z kilku powodów.

1. Koszt jej orzekania w USA przewyższa koszt dożywocia (cały okres odsiadki vs. sam koszt procesu o karę śmierci). --> https://deathpenaltyinfo.org/policy-issues/policy/costs

2. Taka kara śmierci nie odstrasza bardziej niż dożywocie. --> https://www.scientificamerican.com/article/evidence-does-not-support-the-use-of-the-death-penalty/

3. Kara śmierci oznacza, że państwo ma prawo do dysponowania życiem obywatela. Moim zdaniem nie ma. Może co najwyżej dysponować jego wolnością, kiedy ten popełnia przestępstwa. Ale nie życiem. 

4. Ryzyko błędu i kwestia nieodwracalności były już poruszone.

Godzinę temu, Winter napisał(a):

I stąd te miliony Europejczyków w USA? Stany to kraj możliwości.

Stany to kraj kilku klas. Czemu Cię tam jeszcze nie ma? :) 

W Europie tego nie ma. Wszyscy mają być wg średniej, czasem lekko powyżej, czasem lekko poniżej.

W Europie żyje się pod niemal każdym względem lepiej. Trudniej zostać milionerem, ale chyba nie masz złudzeń, że nim zostaniesz, co?

https://www.usnews.com/news/best-countries/rankings/quality-of-life

USA na 22 miejscu, Polska na 24. 

Ja tak nie chcę. Z prostego powodu. Jeśli ktoś ma zbyt niskie IQ, żeby ogarnąć swoje życie to niech zdycha. Niezależnie od koloru skóry i narodowości. I mam w dupie Korwina, bo zaraz się tu pacany znajdą.

Zdycha? Ty jesteś normalny?

Skąd ta pogarda? 

A ja chcę, żeby podciągać wszystkich w górę. Żeby każdy - niezależnie od tego czy może należeć do Mensy czy ma problem z rozumieniem tekstu pisanego - mógł spokojnie żyć. Stać nas na to. 

Przecież ty masz poglądy afrykańskie. Każdego stamtąd chcesz wpuszczać.

I Ty coś pisałeś o wyższym poziomie dyskusji? To nie tylko bezczelne, impertynenckie, ale też kłamliwe. 

Nie znasz moich poglądów w tym temacie, więc przestań kolejny raz wciskać mi swoje urojenia. 

46 minut temu, Winter napisał(a):

Stany urosły ekonomicznie głównie dlatego, że ściągano talenty. Niziny marzyły i marzą tam mieszkać i żyć. Standardowo nie masz pojęcia co krytykujesz.

Nie, to Ty nie masz zielonego pojęcia o temacie i kolejny raz zostało Ci to (wyżej) udowodnione. 

Kolejny raz opierasz się wyłącznie o swoje odczucia, przeczucia, oczekiwania i swoją własną - skądinąd niedużą - wiedzę. 

Masz:

https://www.ft.com/content/8ed8fca1-ce5f-4d41-bd0d-6c4622bdc987

https://www.thelocal.com/20221228/europeans-less-keen-to-move-to-north-america-and-uk-survey-reveals

A tutaj filmik z ciekawą opinią pewnego Amerykanina. osobiście spotykam się z podobnymi opiniami gdy spotykam zawodowo Amerykanów :) 

I zwróć uwagę - ja dodałem źródła.

Ty znowu tylko puste gadanie oparte o własne przekonania. 

Chciałeś wyższy poziom dyskusji? TO GO K***** ZAPREZENTUJ W KOŃCU.

31 minut temu, Winter napisał(a):

A jednak nadal prą.

Coraz mniej:

Figure 1. European Immigrant Population in the United States, 1980-2022

image.png.69f18dc73a94e18fdec4f9cc98e5f295.png

A jeszcze popatrz skąd:

Figure 2. European Immigrants in the United States, by Subregion of Birth, 1960–2022

image.png.8ce46524c7389390220216115460fdaa.png

Table 1. European Immigrants by Subregion and Country of Origin, 2022

image.thumb.png.0428416db5b16eb6a8f70307375c073a.png

Źródło:

https://www.migrationpolicy.org/article/european-immigrants-united-states-2022

26 minut temu, cichy45 napisał(a):

Tak jest, ale z tym że w europie, nie USA. W UE dzięki olbrzymiej regulacji nie jesteś w stanie konkurować z firmami już zakorzenionymi w rynku. 

To dotyczy każdego rozwiniętego państwa. I nie jest to tylko kwestia regulacji, a po prostu istniejącej konkurencji. 

Godzinę temu, Crew 900 napisał(a):

Daj se spokój z nim. Zobacz ostatnie strony co on wypisuje. Jedynych Europejczyków których mu pokażą w tv republika.

Wątpię, aby to tak wyglądało. Winter raczej zaplątał się w swój chłopski rozum i ma trochę problem z przystosowaniem się do tego, że świat jest inny, niż on sobie to wyobraża. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 2
  • Thanks 2
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Coraz mniej:

Na zachodzie mają sprany beret że w USA to jest neonazizm i tyrania, ale ci co mądrzejsi i mają pomysł na firmę to uciekają do USA. Co potwierdza wyjazd z europy wschodniej do USA po upadku komunizmu. Ciężko żeby do USA miał emigrować stary helmut który 40 lat pracował w fabryce volkswagena, dzietność w europie zachodniej spadała szybciej niż we wschodniej więc i też mniej osób do emigracji.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano
Teraz, cichy45 napisał(a):

Na zachodzie mają sprany beret że w USA to jest neonazizm i tyrania,

Bzdura :) 

ale ci co mądrzejsi i mają pomysł na firmę to uciekają do USA.

Np. kto? ;) 

Większość Europejczyków przyjeżdża na gotowe stanowiska, przez co małą wyższe przychody niż podobne im osoby (US. born i overall immigrants). To wszystko jest w linku. 

Co potwierdza wyjazd z europy wschodniej do USA. Ciężko żeby do USA miał emigrować stary helmut który 40 lat pracował w fabryce volkswagena.

17% emigrantów z Europy ma więcej niż 65 lat.

Serio, zamiast zmyślać to co Wam się wydaje zajrzyjcie do danych.

Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

17% emigrantów z Europy ma więcej niż 65 lat.

Czyli tyle co kot napłakał. Pożyją tam 5 lat i wykorkują. 

Teraz, GordonLameman napisał(a):

Większość Europejczyków przyjeżdża na gotowe stanowiska, przez co małą wyższe przychody niż podobne im osoby

Robią dokładnie to co robią wszyscy specjaliści. Pracują X lat gdzieś, a potem idą na swoje. 

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Bzdura :) 

Poczytaj reddit.

Opublikowano
2 minuty temu, hwdp43 napisał(a):

co do tej calej "kary smierci" . ile ci ludzie czekaja w wiezieniu na jej wykonanie ? kilka , kilkanascie , kilkadziesiat lat ? :boink:

image.png.f5eca9aa585816370f92599456477ac8.png

269 miesięcy - średnio :E 

Nie jestem pewny, ale to chyba kwestia powtarzanych procesów, nowych dowodów etc. 

Opublikowano

Mam wrażenie, że jak o czymś nie napomknę to z automatu dla niektórych jestem rasistą, ksenofobem i cholera wie co jeszcze.

Mam wrażenie że za dużo sobie dopowiadasz, tylko tyle. Zobacz. Napisałeś w odpowiedzi do mnie:

3 godziny temu, Winter napisał(a):

Nie jesteś obywatelem bez obywatelstwa misiu kolorowy. A teraz płacz przez kolejne lata, bo Donald wrócił.

Jak ja to odczytuję? Że albo myślisz, że siedzę nielegalnie w USA, albo że ironicznie i lekceważąco zwracasz mi uwagę na pewne kwestie. Dlaczego? Bo używasz zwrotu "misiu kolorowy" a w drugim zdaniu używasz zwrotu w liczbie pojedynczej, który w połączeniu z poprzednim zdaniem daje dalej ten sam podmiot domyślny, czyli w moim odbiorze, dalej skierowany do mnie.

Skoro chciałeś wyrazić opinię, że:

3 godziny temu, Winter napisał(a):

Nie jestem zwolennikiem prawa ziemi. To nie oznacza z automatu, że nienawidzę tych dzieci/ludzi. Mam poglądy inne niż ty i tobie tobie podobni, ale je szanuję.

To trzeba było napisać tak od razu, albo inaczej sformułować poprzednią odpowiedź, na przykład tak: "Nie jestem zwolennikiem prawa ziemi, zatem uważam, że ktoś nie powinien być obywatelem bez obywatelstwa. Teraz niech płaczą przez kolejne lata bo Donald wrócił"

Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi i że poruszamy się tutaj słowem pisanym, co sprawia, że pewne metody wyrazu niekoniecznie są odbierane, tak jakbyśmy chcieli. 

Nie bierz tego jako jakieś strofowanie, czy wywyższanie się, po prostu chcę pokazać Ci to jak ja postrzegam to co napisałeś, żeby na przyszłość może uniknąć niepotrzebnych spięć ;) 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, cichy45 napisał(a):

Czyli tyle co kot napłakał. Pożyją tam 5 lat i wykorkują. 

No i? Wskazałem, że to prawie 1/5 imigrujących. Całkiem sporo.

Robią dokładnie to co robią wszyscy specjaliści. Pracują X lat gdzieś, a potem idą na swoje. 

Nope. Pracują w europejskim oddziale i dostają awans do centrali lub zostają zrekrutowani z konkurencyjnej firmy. 

Ba, sam mogę przenieśc się do USA bo moje małe korpo niedługo stanie się giga-firmą i jest na to specjalny program.

Ale - @Winter - kompletnie nie chcę :) 

Poczytaj reddit.

To żart? 

Rozumiesz jak niewielka jest to próbka danych? 

Kiedy przestaniecie wyciagać wnioski na podstawie baniek, w których się znadujecie?

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

Tyle było z rozliczenia Romanowskiego.

Jako że Orban to kumpel Trumpa o sprawiedliwości możemy zapomnieć. 

Cytat

Zwrot w sprawie Marcina Romanowskiego. Węgierski sąd nie wszczyna procedury

Sąd Metropolitalny w Budapeszcie otrzymał Europejski Nakaz Aresztowania wydany za Marcinem Romanowskim. Wydział prasowy węgierskiego sądu przekazał jednak Polskiej Agencji Prasowej, że nie oznacza to rozpoczęcia procedury. Do tego miałoby dojść po odnalezieniu, zatrzymaniu i postawieniu posła PiS przed sądem. Tymczasem polityk cieszy się na Węgrzech azylem politycznym.

...

Marcin Romanowski na Węgrzech. Sąd nie rozpocznie procedury
Węgierski sąd stoi jednak na stanowisku, że procedura przekazania Marcina Romanowskiego stronie polskiej może zostać wszczęta dopiero po jego odnalezieniu, zatrzymaniu i postawieniu przed sądem przez właściwe organy — poinformował Polską Agencję Prasową wydział prasowy Sądu Metropolitalnego dla Budapesztu.

W przesłanej wiadomości podkreślono, że do momentu zatrzymania Romanowskiego, Sąd Metropolitalny nie posiada jurysdykcji w tej sprawie.

Oznacza to, że w sprawę musi zaangażować się węgierska prokuratura. Nie wiadomo, czy zdecyduje się na ten krok dla dochowania procedury, jeśli Marcin Romanowski otrzymał azyl polityczny.

https://wiadomosci.onet.pl/swiat/marcin-romanowski-na-wegrzech-jest-zwrot-sad-zajal-stanowisko/mv7h0fr

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To żart? 

To nie jest żart, tylko pokazuje jaka jest psychoza w bańce internetowej, która jest tylko w pewnym stopniu mniejsza poza nim. Przecież ludzie w europie dadzą sobie odrąbać ręce za swoje ZUSu, zasiłki dla bezrobotnych i 26 dni płatnego urlopu. Za to oddają 70% wynagrodzenia w podatkach. I jeszcze bronią tego stanu, że państwo lepiej wie na co wydać ich pieniądze.

Edytowane przez cichy45
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Winter napisał(a):

A jednak nadal prą.

Jak popatrzysz ilu miliarderów pojawiło się przez 30 lat to jednak USA wygrywa. W Europie zastój, bo tutaj wszystko trzeba oddawać na pontonowych i wUkraińców.

Jeżeli ktoś jest na tyle dobry, aby stać się choćby milionerem w USA, w takiej Polsce też będzie w topce. Posiadanie majątku wartego 100 mln dolarów nie różni się aż tak bardzo od majątku wartego 2000 mln dolarów. Poza tym o czym my tu rozmawiamy. O jakimś marginesie liczonym w pojedynczych procentach czy nawet promilach. Istotne jest tak naprawdę jak się żyje przeciętnemu człowiekowi. To już nie jest takie oczywiste. Oczywiście, jak ktoś wybiera opcje życia na całego, a w razie wpadki (zdrowie, niepowodzenie w biznesie, niezdolność do pracy) po prostu śmierć, to tak, tam mu będzie lepiej. Te namioty na ulicach i fentanylowe zombie nie biorą się z niczego. Jak ktoś wybiera życie trochę skromniejsze, ale jakieś sensowne możliwości jego kontynuowania kiedy los się odwróci, wybierze Europę.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

To nie jest żart, tylko pokazuje jaka jest psychoza w bańce internetowej, która jest tylko w pewnym stopniu mniejsza poza nim. Przecież ludzie w europie dadzą sobie odrąbać ręce za swoje ZUSu, zasiłki dla bezrobotnych i 26 dni płatnego urlopu.

No i co w tym złego, że chcą mieć social welfare, urlopy i zabezpieczenie? 

Ja w tym nie widzę nic złego. Za to śmieszy mnie kult USA, które jest tylko najbardziej cywilizowanym z Państw trzeciego świata. Państwem, gdzie wciąż nie ma np. urlopu macierzyńskiego. krajem, które ma ogromną i bardzo brutalną przestępczość.

Krajem, który ma ogromny problem z narkomanią i to narkomanią wykreowaną przez chciwe korporacje. 

To, że nie ma tworzą się u nas nowoczesne biznesy technologiczne jest pewnym problemem, ale ja nie chciałbym, aby Europa zrezygnowała z regulacji ograniczających te chciwe korporacje, bo to nie doprowadzi do niczego złego.

Twoja wiara w American Dream jest do prawdy smutna. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, cichy45 napisał(a):

Oh dziwkę proszę, tłustą, brudną i z syfilisem. To jest właśnie błąd myślowy. W Ameryce nie tylko ty będziesz miał łatwiej wystartować, ale również twoja konkurencja Cię wykończyć.

15 godzin temu, cichy45 napisał(a):

Przecież ludzie w europie dadzą sobie odrąbać ręce za swoje ZUSu, zasiłki dla bezrobotnych i 26 dni płatnego urlopu. Za to oddają 70% wynagrodzenia w podatkach. I jeszcze bronią tego stanu, że państwo lepiej wie na co wydać ich pieniądze.

Oh jakie to słodkie. To ty myślisz, że jak tych podatków nie będzie, to dostaniesz te pieniądze do ręki? Do ręki dostaniesz tyle ile dostajesz. Resztę sobie weźmie twój pracodawca i w taki oto sposób będziemy mieli więcej milionerów. Myślisz że jak w USA to działa? Skąd się biorą ci milionerzy? W optymistycznym scenariuszu ceny byłyby trochę niższe.

Zawsze mam ubaw, jak konfederacie wydaje się, że jak będzie miał niższe podatki, to odpowiednio więcej dostanie do ręki.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Twoja wiara w American Dream jest do prawdy smutna. 

To nie tyle wiara w american dream, co nienawiść do klasy politycznej europy która jest wrogiem dla mnie i każdego człowieka. Klasę polityczną która działa żywo wbrew interesom narodu należy usunąć. 

Edytowane przez cichy45
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

American Dream istniej, ale to jest scenariusz dla wybranych/najlepszych, ewentualnie farciarzy. Dla reszty jest szara rzeczywistość nie lepsza niż w Europie.

Zdecydowanie gorsza.

Tam za poród dziecka dostajesz rachunek na od kilkunastu do kilkudziesięciu tysięcy dolarów. Och, marzenie :) 

Opublikowano
34 minuty temu, cichy45 napisał(a):

W UE dzięki olbrzymiej regulacji nie jesteś w stanie konkurować z firmami już zakorzenionymi w rynku. 

Odwrotnie, w UE dzięki regulacji jesteś w stanie konkurować bo UE karze za nadużywanie pozycji dominującej i budowanie barier. W USA bariery wejścia na praktycznie każdy rynek są ogromne, ustanowione przez polityków finansowanych przez korporacje (lobbing i korupcja są tam legalne).

7 minut temu, cichy45 napisał(a):

Za to oddają 70% wynagrodzenia w podatkach. I jeszcze bronią tego stanu, że państwo lepiej wie na co wydać ich pieniądze.

W USA przeciętny obywatel (nie milioner tylko zarabiający między minimalną i średnią) płaci niższe podatki niż w USA.

47 minut temu, Winter napisał(a):

A jednak nadal prą.

Prze głównie biedota z byłych demoludów.

Miliarderów było i jest dużo, teraz jest więcej bo:

a) inflacja, dolar jest mniej wart

b) dominacja korporacji oznacza dojenie społeczeństwa  na rekordową skalę, mamy rekordy kumulacji majątku w rękach bogaczy, rekordowe rozwarstwienie społeczne. To nie są cele do których powinniśmy dążyć.

c) miliarderzy po obu stronach oceanu płacą śladowe podatki.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, kalderon napisał(a):

ustanowione przez polityków finansowanych przez korporacje (lobbing i korupcja są tam legalne).