Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Brolly napisał(a):

Wy jesteście niewidomi? czy wy wiecie ile to jest 3 tyś nitów? toć to świeci jak światłość wiekuista :E

Może okulista się przyda? ale tak serio bez drwiny.

BTW czaicie się na black frajer na oledziki? 8:E

Teraz jak mi to zobrazowales to już wiem i potrafię sobie wyobrazić że dla monitora którego sie będzie używać w miarę z bliska to za dużo :E

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, razeks napisał(a):

Ogólnie miniled to nie jest ekran do ciemnych pomieszczen, a szczególnie do nocnego/wieczornego grania

To był tylko przykład 1300 nitów, a tutaj 3000 by chcieli... Jeszcze rozumiem w TV pokroju 77" i dużym salonie, ale w monitorze na biurku? 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.11.2024 o 16:06, Brolly napisał(a):

BTW czaicie się na black frajer na oledziki? 8:E

Chyba w końcu trzeba.

Trochę siara tyle siedzieć w tym temacie z IPSem 8:E

Dell już ma niezłą ofertę na BF, 32" wychodzi 807eur minus cashback 15% shoop i wyjdzie jakieś 3k w PLN

Edytowane przez Wu70
  • Like 1
Opublikowano

A jeszcze wynalazłem kolejny monitorekntym razem od MSI, także wybaczcie ze tak truje ale tym razem to musi być przemyślany zakup.

https://pl.msi.com/Monitor/MEG-342C-QD-OLED

Ktoś z was albo znajomych korzysta i może powiedzieć na jego temat coś więcej? Czytałem jego reckę na portalu naszego forum i generalnie przypadł mi mocno do gustu, co prawda ma dużo mniej Hz niż gigabyte i mniejszy współczynnik vesa clear coś tam (ale nie wiem czy aż tak warto na to patrzeć), za to wizualnie jakoś mi bardziej leży no i przedewszystkim chwalony jest za świetny hdr i świetna czerń, a jak już wcześniej pisałem mega to dla mnie ważne. Natomiast na minus jest oceniany za brak Black Frame Insertion ale nie mam pojęcia czy to takie ważne jeśli chodzi o gry i czasem jakiś film/serial z obsługą HDR? No i ponoć ma niska jasność SDR ale tego chyba nawet nie odczuje i nie zauważę. 

Opublikowano

Mam nietypowy problem z moim CORSAIR Xeneon 27QHD240. 

Jedna sztuka poleciała już z tego powodu na zwrot ale problem z nowym egzemparzem powrócił po 4 miesiacach.

Chodzi o to, że momitor raz na ileś razy wyłącza się calkowicie przy wyłączaniu PC.  Tak, że trzeba go guzikiem włączać. Ktoś ma jakis pomysł czemu tak się dzieje?

Nic nie instalowałem, wszystkie drivery i winda aktualne

Opublikowano
2 godziny temu, Funky Koval napisał(a):

Chodzi o to, że momitor raz na ileś razy wyłącza się calkowicie przy wyłączaniu PC.  Tak, że trzeba go guzikiem włączać. Ktoś ma jakis pomysł czemu tak się dzieje?

Wyłącza się od razu, czy po pewnym czasie (czyszczenie matrycy)?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Sama ściereczka.

A żeby usunąć jakieś zabrudzenia które samą ściereczką nie zejdą, albo tłuste ślady paluchów bo ktoś odczuł wielka potrzebę dotknięcia ekranu to wtedy czym usuwać? No i oczywiście tak żeby nie było widać żadnych maz, smug itp. 

Edytowane przez Godlike
Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

Wyłącza się od razu, czy po pewnym czasie (czyszczenie matrycy)?

no wlasnie nie wiem czy to czyszczenie matrycy. Nawet jezeli tak to przez jakis czas to dzialalo dobrze na obu sztukach (nie trzeba bylo naciskac guzika power na monitorze). W obu monitorach problem powstał po ok 4 miesiacach uzytkowania

Opublikowano

To samo chciałem napisać, nawet MSI zaleca 70% etanol do tego na youtoube widziałem typa który też polecał etanol tylko ale 99% nie 70%, nie neguje że ten środek do dezynfekcji może być zły, bardziej ciekawi mnie właśnie to ostrzeżenie żeby nie używać środków opartych na alkoholu.

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Czarny_PLone napisał(a):

To życzę powodzenia szczególnie przy bardzo delikatnej powłoce Qdoled gdzie wystarczy tylko mocniej docisnąć i mamy zonga :placz:

Powodzenia możesz życzyć,ale jak kupisz już qd-oled to ja życzę powodzenia wyczyścić plamy od kichania i tak dalej, samą mikrofibrą bez etanolu 70%. 

Ale możesz użyć wody lub płynu, wtedy akurat masz dużą szanse uszkodzić powłokę. 

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Powodzenia możesz życzyć,ale jak kupisz już qd-oled to ja życzę powodzenia wyczyścić plamy od kichania i tak dalej, samą mikrofibrą bez etanolu 70%. 

Ale możesz użyć wody lub płynu, wtedy akurat masz dużą szanse uszkodzić powłokę. 

Qd-oleda mam już przeszło dwa lata jako pierwszy oled na rynku AW3423DW, czyszczę środkiem który podałem w linku wyżej + mikrofibra 30x40cm i jakoś smarki schodzą bez problemu z ekranu. Także nie musisz życzyć mi powodzenia :salut: Dodam także że drugie skrzypce gra porządna mikrofibra nie jakaś szmata bo i najlepszy płyn nie pomoże ;)

Edytowane przez Czarny_PLone