Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

QD ktoś nie żre przy nim i nie pluje do tego nikt paluchami nie tyka to będzie gitara.

Bo stricte kurz schodzi elegancko. Przy niewielkich zabrudzeniach też obejdzie się bez rys.

Poza tym nawet jeżeli ktoś porysuje to cały mowa o mikrorysach, które są widoczne tylko przy wyłączonym ekranie pod odpowiednim światłem i kątem.

Ale jakbym miał kupować to kupiłbym QD już są z tą mocniejszą powłoką.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, galakty napisał(a):

nie dopuszczać dzieciaków

Tego problemu nie mam :P  życie singla ma ten plus, jedynie moje paluchy, przy okazji jestem nerwowy i może mi się ręką trząść przy takim czyszczeniu:E. Wzbraniam się QD, bo mam zwierzaka i futro lata, do tego np teraz wskoczyła sobie na biurko i się myje. No i nie zamierzam siedzieć w całkowitej ciemnicy, nie lubię. Wieczorem włączam górne światło albo lampkę, jak w lecie miałem zasłonięte okno zewn roletą to ciemnica to włączałem światło. Przy OLED jaki bym nie kupił to będę musiał kombinować z tym światłem, np puszczać coś za monitor itp. 

Ogólnie coś wezmę w najbliższym czasie, kupowałem AOC mini leda, miałem pewne obiekcje ale chyba nic innego nie zostało jak zaryzykować. Może mi się wypalić, bo monitor używam do forum, pisania, czytania na nim a nie tylko do grania, czasem grę odpalę wieczorem a komp np chodzi od godz 10 rano. Trzeba będzie włączać te czyszczenie itp.

4 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Jakieś przykłady? Dzięki.

Ten AOC o którym mowa ^^ ma oznaczenie 

Twardość ekranu

2H

Jakie ma to znaczenie? Jak to odczytać? Nie wiem

mowa o takim: https://www.aoc.com/pl/gaming/monitors/q27g4zd

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
5 minut temu, caleb59 napisał(a):

Jakieś przykłady?

Też czekam na nie ale na razie są same większe ekrany dostępne. 27" 1440p mają być jeszcze w tym roku ale niskich cen raczej nie należy się spodziewać.

• Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, caleb59 napisał(a):

I kota wyrzucić przez okno bo na biurko lubi wskoczyć. :hihot:

Tylko drogie modele na razie dlatego pisałem by poczekać w przyszłym roku zapewne pojawi się tego więcej i tańszych modeli.

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Reddzik napisał(a):

Tego problemu nie mam :P  życie singla ma ten plus, jedynie moje paluchy, przy okazji jestem nerwowy i może mi się ręką trząść przy takim czyszczeniu:E. Wzbraniam się QD, bo mam zwierzaka i futro lata, do tego np teraz wskoczyła sobie na biurko i się myje. No i nie zamierzam siedzieć w całkowitej ciemnicy, nie lubię. Wieczorem włączam górne światło albo lampkę, jak w lecie miałem zasłonięte okno zewn roletą to ciemnica to włączałem światło. Przy OLED jaki bym nie kupił to będę musiał kombinować z tym światłem, np puszczać coś za monitor itp. 

Ogólnie coś wezmę w najbliższym czasie, kupowałem AOC mini leda, miałem pewne obiekcje ale chyba nic innego nie zostało jak zaryzykować. Może mi się wypalić, bo monitor używam do forum, pisania, czytania na nim a nie tylko do grania, czasem grę odpalę wieczorem a komp np chodzi od godz 10 rano. Trzeba będzie włączać te czyszczenie itp.

Ja uwielbiam jeść czy coś wypić przed PC i QD się nie nadaje, więc bądź świadomy.

AOC miniled? No to miałem go, obecny tandem mruga rzadziej chyba. A obraz to jest OGROMNY przeskok, miniled w HDR ma straszny input lag, co z tego że kolory są fajne jak ~350 stref daje blooming? I kosztował wtedy 1600 zł lol. 

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Ja uwielbiam jeść czy coś wypić przed PC i QD się nie nadaje, więc bądź świadomy.

Piję wodę, kawunię z tym nie powinno być problemu. Czasem coś zjem zdarzy się ale nie jest to coś codziennego. 

Zobaczę albo jeszcze przeczekam albo na prawdę jak znajdę fajną cenę za jakiś monitor to się weźmie o ile zdążę go sprawdzić na necie czy jest "ok" czasem promki szybko uciekają. 

Ten AOC nie jest najgorszy, wiem że OLED to kolejny duży skok dlatego chyba teraz się na niego zdecydowałem ale pod pewnymi wymaganiami. Pewnie gdyby wtedy Samsung G5 był za te 1100zł to może bym jego wybrał nawet kosztem braku gwarancji na wypalenia i tylko 2 lat i innych jego problemów, ale wtedy to była kwestia kilku stów. Gdyby IIyama nie była taka obcięta tym softem to bym może się skusił, bo to zawsze tandem, a tak to poczekam na lepsze okazje. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie mając tego minileda i biorąc taniego OLEDa zrobisz sobie krzywdę. Poczekaj aż tandemy lub nowe QD stanieją i wtedy weź. Jak liczysz każdy grosz to pamiętaj że biednego nie stać na tanie rzeczy i dużo w tym prawdy. Ja brałem pierwszego WOLEDa i po niecałym roku jakoś był już Tandem na biurku, ale mi na kasie nie zależało tylko na obrazie. 

A stary WOLED na pewno Cię zawiedzie, zobaczysz czcionki na forum i sobie pomyślisz WTF, oko się przyzwyczai ale niesmak zostanie. 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Dobra, tak czytam co piszecie, i jest qd oled z mocniejszą powłoką ktora sie tak nie rysuje? Co siedzi dokladnie w tym modelu? 

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-samsung-odyssey-g5-ls27fg500suxen-27-2560x1440px-180hz-0-03-gtg?gad_source=1&gad_campaignid=20499054218&gbraid=0AAAAADoIO6_3zyriQcEqQ6wbwPthz4anS&gclid=CjwKCAjw_KjVBhAHEiwAnC0N9HVMheTVg5bhb2bkPZaLhTD9XDq8B7JuBw4ZKaEXeyIelPauX_P1cxoCl0EQAvD_BwE

Oglądałem recenzje stilgara, i wydaje sie nie mieć jakis większych wad, troche mniejsza jasność, i odświeżanie niższe niz w innych oledach. Której generacji tam jest matryca? 

Jestem zdecydowany na tego Samsunga, ale przed kliknięciem kup teraz chce zebrać jeszcze troche informacji.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, caleb59 napisał(a):

aw3926qw

aw3426dw

341cqr X36

pg34wcdn

xg34wcdms

mo34wqc36

3 godziny temu, Reddzik napisał(a):

Twardość ekranu

2H

Im większa cyferka tym większa fizyczna ochrona matrycy.

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Reddzik napisał(a):

Twardość ekranu

2H

Jakie ma to znaczenie? Jak to odczytać? Nie wiem

To jest skala twardości Mohsa.

Poprzednie matryce QD mają 2H.

Nowa matryca QD ma 3H.

Dla porównania paznokieć ma 2.5H, a miedź ma 3H.

W teorii, nowej powłoki nie powinno się dać zarysować paznokciem jak się nie będzie przesadnie cisnąć, gdzie poprzednie QD dało się bez żadnego trudu zarysować.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 14.09.2026 o 15:26, Reddzik napisał(a):

Dałem za nią 3800zł, czy wtedy OLEDy były w takiej cenie, że zmieściłbym grafikę plus monitor? Grafikę mam z początku 2025, tuż przed premierą Radeonów RX 9000, bo czekałem na nie ale przełożyli ze stycznia na marzec.
Miałem dosyć jak grafa się dusiła w 1440p, nawet w Cyberpunku miewałem po kilku minutach grania 10fps i tylko reset gry pomagał. Z początku było ciężko wydać pierwszy raz tyle kasy za grafikę, ale teraz nie żałuję ani złotówki, co pograłem to moje. 

Co do najtańszych OLED, to np nie biorę pod uwagę Samsunga G5 ok 1200zł, bo dla mnie OLED to ma być monitor premium dlatego Samsung ani w.w IIyama na takie dla mnie nie wyglądają zważywszy na ich obcięte możliwości kosztem innych modeli i to w podobnych pieniądzach. 
Raczej powyżej 1500zł nie dam za monitor, to już jest za dużo jak na moje możliwości, ostatnio jeden znajomy z neta kupił GIGABYTE GO27Q24A, drugi dziś zamówił tę IIyamę ale ona mi w ogóle nie pasuje, a jeszcze włączanie ręcznie HDR... kto to wymyślił, coś podobnego było w mini ledzie od Xiaomi, ale tam chyba było trzeba włączać local dimming samemu, bo on się nie wyłączał przy przejściu do SDR. Niestety czasem lecą koszta i trzeba uważać co się kupuje. 

Obecnie na LG stronie wrócił tandem za 1999zł z kodem rabatowym z kauflanda 13% i za nowe konto 100zł wyjdzie 1640zł, jak masz status studenta lub znajomych to możesz mieć zamiast 13 to 15%. Jeszcze może gdzieś cashback będzie to ugrasz 1-2%. Obecnie lg zwiększyło gwarancję do 37msc.

Przekracza to lekko twój budżet, ale piszę Tobie to informacyjnie.

Mi jutro z tej partii wpada sztuka, więc jak będziesz chciał wiedzieć z kiedy jest produkcja lub jak banding wygląda to mogę wysłać zdjęcie.

Edytowane przez Garru
  • Like 1
Opublikowano

No właśnie u mnie finalnie chyba ten monitor wleci https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-lg-ultragear-27gx700a-b-26-5-2560x1440px-280hz-0-03-ms-gtg, to jest ta najnowsza generacja od LG? Odpuszczam samsunga, jakaś alternatywa na szybko? Popularny jeszcze był ten gigabyte chyba na tym samym panelu, ale widzę że wyprzedany, no i trochę droższy. Dzisiaj chciałem zamówić, zaczynam urlop to będzie czas potestować.

Opublikowano (edytowane)

Ten LG 27gx700a na stronie LG ma informację o 37 miesiącach gwarancji ale tylko 2 lata na wypalenia. Chyba obowiązkowo trzeba zainstalować nowy firmware, jak widziałem ma poprawić HDR, w testach jest info o black crushed i problemie z tym że HDR ciągnie ku jasności, a nie accuracy - jak to nazwali na rtings. Nawet na reddit widziałem info o tym.
Póki co nie mam przekonania, szczególnie, że ta cena i ewentualny zwrot przez problemy z vertical bandingiem. 
Czasem wkurzają mnie te opisy, na oficjalnej stronie nawet nie mogą podać jakie to jest HDMI czy 2.0 czy 2.1 ale przy kablu HDMI podają 2.1, żeby szukać po necie recenzji i testów by doszukać się informacji. IIyama ma coś podobnego, zero informacji o wersji złącza. 

W recenzji rtings dostał 5.7 dla flickeringu, zaś Gigabyte ma 5.4 więc migotanie będzie "identyczne" na obu.

Edytowane przez Reddzik
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dobra, LG zamówiony, co do migotania obecnie na 42c3 korzystam z freesync i jest ok, ja tam nie widzę żeby migotało. 

Więc myślę że tu powinni być podobnie, chociaż parę lat temu na starym monitorze VA nie byłem w stanie korzystać z synchronizacji, taka dyskoteka była przy ciemnych scenach.

Jak zaktualizować oprogramowanie na monitorze? Jak przyjdzie to zacznę pewnie od tego.

Edytowane przez platyniak18
Opublikowano
1 godzinę temu, Reddzik napisał(a):

Czasem wkurzają mnie te opisy, na oficjalnej stronie nawet nie mogą podać jakie to jest HDMI czy 2.0 czy 2.1 ale przy kablu HDMI podają 2.1, żeby szukać po necie recenzji i testów by doszukać się informacji.

Za to trzeba podziękować standaryzacji HDMI, bo oficjalnie HDMI 2.0 już nie istnieje. Wszystko co było 2.0 z automatu staje się 2.1. Głupie i absurdalne, ale tak zrobili.

Cytat

1. HDMI 2.0 no longer exists, and devices should not claim compliance to v2.0 as it is not referenced any more

2. The features of HDMI 2.0 are now a sub-set of 2.1

3. All the new capabilities and features associated with HDMI 2.1 are optional (this includes FRL, the higher bandwidths, VRR, ALLM and everything else)

4. If a device claims compliance to 2.1 then they need to also state which features the device supports so there is “no confusion”

• Upvote 1