Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Korzystac, a nie spuszczac sie nad planszami ;) Jedynie co warto sprawdzic to martwe pixele i to wszystko.  

Racja ;) Masz rację. Skoro w oczy na żywo nic nie kłuje, to po co drążyć temat

4 minuty temu, galakty napisał(a):

Weź to w spojler wrzuć zanim raport pójdzie ;) 

Słuszna uwaga. Done.

• Like 1
Opublikowano

zamówiłem w x MO27Q28G ale obecnie korzystam z acera predatora 170hz ips 1440p i zastanawiam się czy przsiadka na mniejszy nie będzie downgrade, mam tv oled i jest super ale generalnie chciałbymn 4k i 32" z kolei nie chce sie pchać w qdoled ze względu na jego delikatność, wiadomo kiedy będą TANDEM OLED w 4k?

Opublikowano
17 minut temu, ptys napisał(a):

zamówiłem w x MO27Q28G ale obecnie korzystam z acera predatora 170hz ips 1440p i zastanawiam się czy przsiadka na mniejszy nie będzie downgrade, mam tv oled i jest super ale generalnie chciałbymn 4k i 32" z kolei nie chce sie pchać w qdoled ze względu na jego delikatność, wiadomo kiedy będą TANDEM OLED w 4k?

Ja miałem 27" 1440p Samsunga przez jakiś czas (rok na pewno), później przez parę lat 32" 1440p (AOC Q3279VWFD8), w tamtym roku 27" 1440p MINILED AOC Q27G3XMN/BK, no i teraz 27" 1440p TANDEM WOLED (MO27Q28G).
W moim odczuciu do 1440p jednak 27" jest bardziej optymalne, a nad przekątną jednak jakość obrazu będzie robiła większą różnicę. Ja bym na Twoim miejscu odebrał tego Gigusia bo jest naprawdę zacny.
Zawsze masz 14 dni na zwrot.

A na Tandema 4K to pewnie sobie poczekasz, no i nie spodziewałbym się przystępnej ceny.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ja miałem 27" 1440p Samsunga przez jakiś czas (rok na pewno), później przez parę lat 32" 1440p (AOC Q3279VWFD8), w tamtym roku 27" 1440p MINILED AOC Q27G3XMN/BK, no i teraz 27" 1440p TANDEM WOLED (MO27Q28G).
W moim odczuciu do 1440p jednak 27" jest bardziej optymalne, a nad przekątną jednak jakość obrazu będzie robiła większą różnicę. Ja bym na Twoim miejscu odebrał tego Gigusia bo jest naprawdę zacny.
Zawsze masz 14 dni na zwrot.

A na Tandema 4K to pewnie sobie poczekasz, no i nie spodziewałbym się przystępnej ceny.

dzięki zdam się na Twoją opinię, generalnie jak przeszdłem z 27 na 32 cale to trudno mi było opanowac cała scenerię, co do jakości obrazu nie mam watpliwości bo w tv przechodzilem z dobrego samsumsunga z strefami na oleda philipsa z androidem i moja opinia "nigdy nie wrócę do lcd" ogolnie gram po ciemności z roletami w pokoju także światło mi nie przeszkadza. o wypalenia się nie boję bo sprzet u mnie to max 2-3 lata

Opublikowano

gigabyte-mo27q28g-vertical-banding-v0-bt2y2jsdwnxf1.thumb.webp.a2c2ab2287ba53b0e7f99230fffa9777.webp

Z reddita Gigabyte MO27Q28G po 126h więc już nieco wygrzany bez większej nadziei na poprawę (po odświeżeniu pikseli z czasem ma to się nieco poprawiać względem nowych sztuk). U mnie też to jest ale nie w takim stopniu. Problem popularny. Dodatkowo niektórzy widzą "kropki" piksele- mój wzrok popsuty najwyraźniej (nie nosze okularów) nie dostrzega akurat tego

Opublikowano
3 minuty temu, jankooo napisał(a):

gigabyte-mo27q28g-vertical-banding-v0-bt2y2jsdwnxf1.thumb.webp.a2c2ab2287ba53b0e7f99230fffa9777.webp

Z reddita Gigabyte MO27Q28G po 126h więc już nieco wygrzany bez większej nadziei na poprawę (po odświeżeniu pikseli z czasem ma to się nieco poprawiać względem nowych sztuk). U mnie też to jest ale nie w takim stopniu. Problem popularny. Dodatkowo niektórzy widzą "kropki" piksele- mój wzrok popsuty najwyraźniej (nie nosze okularów) nie dostrzega akurat tego

ehh nedznie to wygląda

Opublikowano
14 godzin temu, jankooo napisał(a):

Z reddita Gigabyte

Niestety na szarościach jest to najbardziej widoczne, w innym przypadku nie widać tego. 

Szczerze to wolę to niż DSE na matrycy Ips. 

Opublikowano

Mam LCD obok i wcale nie wygląda 1000 razy gorzej. Rozni je tylko to, ze czarny jest czarny czyli mamy wyzszy kontrast oraz szybkość panelu (to jest wyraźnie odczuwalne). Chyba dawno nie widziałeś jak wygląda obraz na współczesnych IPS.

Myślę, że wiele ludzi nie zdawało sobie sprawy, że oledy maja też inne wady niż tylko wypalanie i stąd zgrzyt.

Spoiler

Fotki oled vs ips z HDR

20251102_221932.thumb.jpg.cc2c823d2440da68f8eeaa3335a3d5ae.jpg20251102_221745.thumb.jpg.429a34a307acbda10f31332abf1b0561.jpg20251102_221629.thumb.jpg.79f4e4e44c149b012b92ef758fb66915.jpg20251102_222037.thumb.jpg.2fa9ba54ff8ccacc54ead867475e9354.jpg

Opublikowano (edytowane)

i kąty widzenia. Na oledzie są topowe.

Niestety obecnie IPSy są jakieś dziwne. Mają wysoki kontrast jak na ipsa ale słabe kąty widzenia nawet na wprost. Porównywalne do VA mówiło to nawet Stilgar w jednym ze swoich filmów.  Nie wiem kto wymyślił produkcje czegoś takiego. Było dobre to popsuli i trzeba uważać i bawić się w zwroty. Miałem u siebie i przeraziłem się jakie to jest słabe w porównaniu do starych IPSów

I to niezależnie czy dell, iyama, aoc, lenovo bo wszyscy biorą te same matryce

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Kwestia co ci bardziej przeszkadza.

Niestety w przypadku vertical bandingu na OLED'ach to loteria.

Ja u siebie trafiłem praktycznie idealną sztukę.

No ja leciałem te wszystkie plansze i gołym okiem nie widzę żadnych linii

Opublikowano

Z TNkami to samo. Asus w modelu 540Hz pokazał, że taka matryca potrafi być dużo lepsza niż 99% TNek. 

Skoro przestali móc kroić frajerów na 300% marży za "gamingowość" IPSa, to trzeba było obniżyć jakość/koszty, bo nie może być za dobrze. 

Z OLEDami pewnie to samo. Im taniej tym bardziej poszerzy się margines i to co kiedyś byłoby odpadem, teraz trafi do monitorów. 

Co do bandingu. Wygląda tak samo jak mój CRT TV 32" kupiony na promocji za 999zł 20 lat temu. 

Potężne nierówności w białej/szarej planszy, okropne pompowanie obrazu zależnie od jasności i obszaru tej jasności i potężne problemy z geometrią.

W grach? Przeszkadzało mi to, jakby wyliczyć średnią, jakoś 1 sekundę na każdą godzinę grania.

Także musicie sobie zadać pytanie czy monitor jest do wszystkiego czy głównie do gier. Jak do gier to +1 do kolegi wyżej - nie bawcie się za dużo w oglądanie plansz tylko idźcie sobie na tym porządnie pograć :)

Opublikowano
49 minut temu, Dimazz napisał(a):

Niestety obecnie IPSy są jakieś dziwne. Mają wysoki kontrast jak na ipsa ale słabe kąty widzenia nawet na wprost. Porównywalne do VA

Albo jedno albo drugie widocznie. Słynny 850GP miał super szybką matrycę jak na IPS, do tego idealne kąty widzenia na wprost, ale kontrast 800:1 :E 

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Kwestia co ci bardziej przeszkadza.

Niestety w przypadku vertical bandingu na OLED'ach to loteria.

Ja u siebie trafiłem praktycznie idealną sztukę.

Nie istnieją takowe przy wyższym PPI jest mniej widoczny. 

Odpal sobie 5% plansze na niewielkiej jasności to zobaczysz jak wygląda ten prawie ideał :hihot:

Najczystsze są QD i też trzeba przebierać.

• Upvote 1
Opublikowano

To nie jest clu problemu- te pasy widzisz w ciemnym motywie systemu, discordzie, ciemnym motywie forum itd... wstaw tu inne miejsce gdzie jest taka kolorystyka. 

Żeby to chodziło tylko o plansze testowe to by był pikuś

20251102_182241.thumb.jpg.392c7bc9baa46301bac68941df0eead6.jpg

tu znajomy z discorda wrzucał o zwraca bo qd oled lepszy tzn. pasy nie drażnia w systemie

Opublikowano (edytowane)

Jakbym miał wybierać na dziś a miałbym duże uczulenie na pasy czy wypalanie:

- WOLED do grania

- ramię

- drugi monitor, jakiś IPS za grosze, do pracy

Ramię takie, aby jeden można było łatwo i szybko schować za drugim, niczym tasowanie kart. 

To, albo czekać dekadę aż się coś poprawi. Albo czekać 5 dekad na Microled. ;)

QD OLEDy są do dupy. (no co?! Tyle lat już nie było żadnej porządnej wojenki jak C64 vs. Atari, albo PS2 vs Xbox, no to zróbmy w końcu jakąś ;) )

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Z tą fioletową czernią to przesadzasz ;)

Reszta się zgadza :hihot: Ale można z niego zdjąć folie :hihot:

LCD też nie są takie czyste zwłaszcza po kilku latach potrafi być fajny śmietnik na szarościach.

Jak kogoś martwi pionowy banding to niech się przygotuje na poziomy banding :hihot:

Opublikowano

Na tą chwilę moje porównanie 2letni IPS vs nowy WOLED wygląda tak:

+czarny to czarny

+znacznie lepszy kontrast

+zauważalnie szybsza matryca bez ghostingu

+kąty widzenia

+lepszy HDR

-vrr może sprawiać problemy

-banding widoczny na ciemnych odcieniach szarości

-niektórzy widzą ziarnistość obrazu (fakt i to indywidualna kwestia wzroku)

-wysoka cena

-niższa trwałość

-wygoda użytkowania 

Czy o czymś zapomniałem?

Opublikowano (edytowane)

Czym w końcu czyścicie QD oledy?

Dell w instrukcji mówi że sciereczka z mikrofibry i woda destylowana albo na większe zabrudzenia troszkę wody z płynem do naczyń ewentualnie płyny do LCD bez acetonu chyba.

Cała reszta może rozjebać monitor niby.

Warto kupować te 1 razowe ściereczki antystatyczne bez pyłowe co ktoś tutaj kiedyś wstawiał?

BTW jaka jest maksymalna wysokość AW3425DW z dołączoną podstawką? 11 cm na maksymalnym wyciągnięciu w górę? jeśli tak to będę zmuszony mieć go na ramieniu bo wzmacniacz od głośników leży na biurku :E

Edytowane przez Brolly