Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

@PiPoLiNiONie spałił czyli to wina tego gościa od procka/walnięty socket itp - 100% pewności:)

No wlasnie tak to wyglada dosc ciekawie, bo zakldajac, ze proc nie siedzial docisniety to to mogloby byc prawda, ze walniety socket uwalil procka. 

BTW jak juz kupie tego proca, to ten moj ram bedzie smigac na fabrycznych 7200MHz czy tak nie bardzo? 

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
Godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czym się różni 140W w Cinebench od 140W w shader TLoU, że jeden ma w trakcie 80 a drugi 95 stopni? 

Pewnie napięciem. Ewentualnie po prostu mocniej pracują tranzystory bliżej czujników temperatury.

Jeszcze nie zauważyłeś, że u AMD temperatura CPU ma tylko luźny związek z ilością pobieranych watów? ;)

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czym się różni 140W w Cinebench od 140W w shader TLoU, że jeden ma w trakcie 80 a drugi 95 stopni? 

Bo pracuje pewnie inna część procesora która np. ma gorszy kontakt z chłodzeniem albo po prostu gorzej oddaje ciepło.

Opublikowano
2 godziny temu, Joloxx9 napisał(a):

No wlasnie tak to wyglada dosc ciekawie, bo zakldajac, ze proc nie siedzial docisniety to to mogloby byc prawda, ze walniety socket uwalil procka. 

BTW jak juz kupie tego proca, to ten moj ram bedzie smigac na fabrycznych 7200MHz czy tak nie bardzo? 

A po co masz kupowac, przeciez 14700 to jest w grach praktycznie 14900, to sa niezle procki. Zobacz dlaczego sa całkiem spoko.

Opublikowano

ukradłem młodemu proca (7700X - do innego kompa) i miałem plan wrzucić sobie 9800X3D a 7800X3D dać jemu - tylko nie ma 9800X3D :(

Zastanawiam się czy nie odpuścić zmiany na 9800X3D, choć biorąc pod uwagę zmianę grafy na 5090 dobrze byłoby proca też ulepszyć, pytanie czy przy 4k zobaczę aż tak znaczący zysk wydajności przy zamianie 7800X3D -> 9800X3D ? 

Opublikowano
29 minut temu, kendo999 napisał(a):

i bardzo dobrze   palące procki 9800x3d  zapalency ochłoną

8 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Przez tą zadrę procek był źle osadzony w gnieździe. Bez paniki Pany.

1731542752000.thumb.png.11de4c14043680172c890b85adf4c020.png

Kolega Ci wyjaśnił :hahaha:

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

A po co masz kupowac, przeciez 14700 to jest w grach praktycznie 14900, to sa niezle procki. Zobacz dlaczego sa całkiem spoko.

Chyba FOMO :) Kupilem PS5 pro - byla lipa, odeslalem i tak ta kasa siedzi i patrzy na mnie :E No ale moze racja, lepiej odpuscic poczekac na premiere 5080 i wtedy jego kupic. Jestem zly na intela za cala sprawe z biosem, podstawkami, ktore trzeba wymieniac co 2 generacje i troche mnie ich podejscie zaczyna irytowac. 

Edytowane przez Joloxx9
Opublikowano
11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Przecież patrząc na ten wystający plastik, niemożliwe jest włożenie tego procka i nie zauważenie, że on nie wszedł...

Dasz sobie lape obiciac?  :E Nie takich asow widzialem, zreszta, to wyglada teraz w taki sposob, mogl nie zauwazyc, wlozyl proca pociagnal za wajche i wtedy procek uszkodzil socket, a w dodatku pozostal zle docisniety.

Opublikowano
2 minuty temu, Joloxx9 napisał(a):

nie zauwazyc, wlozyl proca pociagnal za wajche i wtedy procek uszkodzil socket, a w dodatku pozostal zle docisniety.

Po włożeniu procka nie u każdego naturalnym odruchem jest poruszanie nim czy siedzi sztywno? 

• Upvote 1
Opublikowano
29 minut temu, Raptor napisał(a):

pytanie czy przy 4k zobaczę aż tak znaczący zysk wydajności przy zamianie 7800X3D -> 9800X3D ? 

Znaczącego zysku wydajności w 4K się nie spodziewaj. Tutaj we większości nowszych gier ograniczeniem będzie karta graficzna. Na PUREPC testowano 9800X3D również w 4K i tylko w niektórych grach była róznica względem 7800X3D. PiPoLiNiO wcześniej w tym wątku też robił test w 4K, tylko względem 7950X3D.

Opublikowano
6 minut temu, PaVLo napisał(a):

Kiedyś procki miały piny, a mimo to i tak wielu je uwalało, nie ma złotego środka, zawsze znajdzie się w stadzie ta czarna oFca :E

Boże jak ja tego nie nawidziłem... W AMD zazwyczaj wyciągałem procka razem z chłodzeniem :D

• Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 1