Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam custom loop z najlepszym blokiem na am4/5, więc raczej nie da się osiągnąć tego na aio, ale wedle mx4 arctica jest zauważalnie lepiej :) . 

Ale od razu po montażu, było gorzej sporo ... Ten pad musi się wygrzać, inaczej jest lipa. 

linxa zapinałem, procek odbijał się od limitów, temp 90* i widać, że dało to efekt. 

Opublikowano

Nie mam pojęcia co się zadziało ze sterownikami chipsetu 🤔 ani odinstalować, ani zainstalować... może błąd wersji windy 24H2 ?? Zainstaluję system jeszcze raz 🫣 średnio mnie się chce :kwasny: co jeszcze mogę zrobić?? 

Opublikowano
12 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Gelid, rebrand ptm, chyba się wygrzał. A wy na 9800x3d nie macie poniżej 40* na pulpicie? A tu cyk 300fps odblokowane :). Wygrzał się, w r23 58* max , a ciecz ciepła :D

IMG20250125202316.jpg

Kusisz, kusisz, żebym przetestował PTM u siebie.... 

Opublikowano
12 godzin temu, NoviAMG napisał(a):

Gelid, rebrand ptm, chyba się wygrzał. A wy na 9800x3d nie macie poniżej 40* na pulpicie? A tu cyk 300fps odblokowane :). Wygrzał się, w r23 58* max , a ciecz ciepła :D

Czyli 4 stopnie niżej od pasty. To dobry wynik 👍 Myślałem żeby spróbować ale przy AiO będzie pewnie mniejsza różnica. Zresztą w grach poza BF2042 i Bannerlord cep nie przekracza mi 50 stopni a w niektorych tytułach jak CP2077 czy Ghost of Tsushima jest poniżej 40 nawet 😀

SP cooler'a pokazuje mi 161 pts w biosie. 

Zaczekam na 9950x3d i wtedy przy okazji podmianki położę tego Gelida 👍

Opublikowano (edytowane)

Na to wychodzi. 

Tylko jedna rzecz. Do tej mx4 miałem pewne zastrzeżenia. Kupiłem ją w Media expert, aczkolwiek na ryzenie 7800x3d była tragedia z tą pastą... Miałem wysokie temp. Możliwe, że partia jakaś wadliwa się trafiła. Wcześniej na 9800x3d miałem tf7 od thermalrighta i miałem jeszcze lepsze temp niż na mx4. Coś jak na tym padzie. Ciężko jest odtworzyć idealnie takie same warunki do testu, nie mając t.sensora wpiętego w układ. 

Zimny start, 19.5* w pokoju 

IMG20250126105854.jpg

IMG20250126110213.jpg

Edytowane przez NoviAMG
Opublikowano

Ja dość eksperymentowałem. 

Gelid gc całkiem dobra pasta jest.  

Teraz testuje na wężach płytę, czy wszystko jest oki i znów przeskakuje na twarde rurki. A niestety twarde rurki wiążą się z tym, że nie będę grzebał przy procku pewnie rok albo lepiej, dlatego nie chciałem znów kupować kolejnych past, żeby się przekonać, czy pasta wytrzyma bez problemu ten okres czasu. Pad podobno nie traci właściwości, i jak nawet mam wyższe temp o 3* niż na topowej paście, to wolę mieć taką stratę, ale być pewny żywotności. Rozpinanie hardtube nie jest fajne... 

Opublikowano
W dniu 25.01.2025 o 09:47, NoviAMG napisał(a):

Ba, na asrockach często łamią zabezpieczenie od pcie, nie jest najwyższej jakości, ale przez mojego asrocka przeszło z 20 kart przez ponad rok i zabezpieczenie ma się dobrze, a niektórzy po pierwszym demontażu karty potrafią połamać :). 

Na Asusa nie wrzuciłem jeszcze najnowszego biosu, więc nie wiem jak lata, aczkolwiek niby poprawia znacząco obsługę ramu dual rank. Na aktualnym biosie z agesa 1.2.0.3 dual rank można powiedzieć że nie działa, boot pc trwa z 5min każdorazowo ... Możliwe, że ten bios ma problem z obsługą hynixa mdie dualrank bo 2x16 na hynix adie bootuje w ułamki sekund, nawet na 6400mhz cl28 :)

@NoviAMG 

Jaki bios obecnie uzywasz?

Wg mnie 505 jest najlepszy, potem 1001

@sniper76

Zainstaluj revo uninstaller i sprobuj tym wyczyscic

Opublikowano (edytowane)

Ja mam jeszcze fabryczny bios na Asusie Rog Strix X870E-E. Nie wiem dokladnie jaki numerek, ale dosc niski. Wszystko dziala stabilnie w domyslnym profilu Expo II (2x32GB 6000 CL30) i nie mam stutteringu w grach. Co zyskam wgrywajac nowszy bios i ktory wgrac jak juz cos?

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano

Nie to żebym narzekał, jestem z procka bardzo zadowolony ;) świetna kultura pracy i ładnie trzyma boost'a więc wszystko gra. Ot, przeciętny bin się trafił akurat. Tego 113 dostałem na początku grudnia jakoś, po miesiącu dostałem drugiego - SP115. Poszedł do kolegi, który też był zgrzany na wymianę platformy.

Opublikowano (edytowane)

Czyli czekać :E . 

Nie chce mi się nic dziś, więc nawet nie zmieniłem biosu. W sumie poza ramem 2x32gb wszystko bangla na agesa 1.2.0.3 bez a ;)

Edytowane przez NoviAMG

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Popularne tematy

• Najnowsze posty

• Jaki Linuks dla początkujących?Która dystrybucja Linuksa jest najlepsza dla osób początkujących. Czy dla komputera co ma 4 GB pamięci RAM gdyby wybrać Gnome albo KDE to czy wystarczyłoby miejsca w pamięci RAM na uruchomienie przeglądarki internetowej czy lepiej jest wybrać pulpit XFCE albo jeszcze lżejszy. Czy pulpit Cynamon jest lekki czy ciężki. Czy to złe pomysł wybierać lekkie ale mniej znane pulpity jak LXDE. Czy programy w Linuksie są pisane tylko pod konkretną dystrybucję Linuksa czy też pod konkretny pulpit KDE albo Gnome albo XFCE? Ubuntu ma taką polityke że tam muszą być tylko pakiety na darmowej licencji to tam zabraknie kodeków i ma swój rodzaj pakietów to też jest na minus. To że w Google najwięcej stron odnosi się do Ubuntu to nie znaczy że to najlepsza dystrybucja. Rozważam tylko 2 dystrybucje. Linuksa Mint albo Linuksa Debiana i taki pulpit graficzny żeby był jak najlżejszy żeby zostało coś wolnej pamięci RAM ale jednocześnie popularny żeby miał jak najmniej błędów to XFCE wydaje mi się oczywistym wyborem bez względy na to jaką bym wybrał dystrybucję Linuksa. Linuks Mint jest dużo łatwiejszy od Linuksa Debiana ale Linuks Debian jest dużo czystszym Linuksem od Linuksa Minta i dużo stabilniejszy i ma programy z w wersji ESU z długoterminowym czasem wsparcia na przykład przeglądarka internetowa Firefox. Interesuje mnie taki Linuks żeby był na zasadzie żeby zainstalować i zapomnieć i się z nim nie mordować. Co z tego że Linuks Mint jest dużo łatwiejszy od Linuksa Debiana jak Linuks Debian ma dużo więcej deweloperów i jest dużo lepiej dopracowany i stabilniejszy i jak coś będzie trudniej zainstalować to można użyć ChataGPT. Sprawdzałem różne Linuksy w wirtualnej maszynie VMWare Worsktation to sporo programów w Linuksie Mincie i tak trzeba ręcznie z konsoli za pomocą ChataGPT zainstalować i Linuks Debian oferuje dodatkowo większą stabilność. Czy da się tak Ustawić Linuksa żeby w czasie uruchamiania systemu nie trzeba było wpisywać hasła i nawet do wchodzenia do panelu sterowania i zarządzania partycjami i żeby systemowa konsola każde polecenia traktowała jako administratora tak jak to jest w Windowsie? Na naukę Linuksa najlepszy jest osobny komputer z przydzielonym całym dyskiem to nie ma takiej obawy że usunie przez pomyłkę Windowsa. Mam zainstalowanego Windowsa 10 22H2 64 bit na dysku talerzowym i tylko 8GB pamięci RAM to jest to do dupy pomysł żeby powolny dysk twardy jeszcze obciążać instalację Linuksa na VMWare Workstation. W takiej własnie konfiguracji Lnuks będzie najbardziej mulił. Czy gdybym zdecydował się na instalacje Linuksa na komputerze z 2003 roku na procesorze 1 rdzeniowym i obsługującym tylko 32 bity to czy lepszym pomysłem jest wybranie ostatniej dystrybucji Linuksa Debiana albo Minta co jeszcze obsługiwała 32 bity czy mniej znanej ale najnowszej co obsługuje 32 bity. Czy na procesorze 1 rdzeniowym muliłby YouTube gdyby na takim komputerze był zainstalowany najlżejszy możliwy graficzny Linuks. Dla Windowsa żeby oglądać bezpośrednio YouTube absolutne minimum to 2 rdzenie i 2 wątki. Czy Linuks nadaje się do codziennego użytku zamiast Windowsa. Czy MacOS jest dużo lepszy od Linuksa i czy Linuks jest tylko dlatego alternatywą dla Windowsa że jest darmowy i nie wymaga specjalnych komputerów i czy gdyby wszyscy ludzie byli bogaci to gdyby zrezygnowali z Windowsa to czy braliby tylko pod uwagę MacaOSa? Czy Linuks jest dla biednych osób i trudny terminal w Linuksie jest za kare że nie chciało się ludziom pracować i zarabiać więcej pieniędzy żeby sobie kupić lepszy komputer do najnowszego Linuksa albo komputer od MacaOSa?
    • Czy dałoby się w laptopie HP 530 8HTF12864HDY-667E1 Mobile Intel Calistoga-GME i945GME wymienić 1-rdzeniowy procesor Intel(R) Celeron(R) M CPU 530 @ 1.73GHz na 2-rdzeniowy procesor Intel Pentium Dual-Core T4200. Znalazłem zapusty laptop PP33L z popękanym i zepsutym monitorem i uszkodzoną płytą główną i 2-rdzeniowym procesorem Intel Pentium Dual-Core T4200 ale mam sprawny laptop HP 530 ale ma tylko 1-rdzeniowy procesor Intel(R) Celeron(R) M CPU 530 @ 1.73GHz i chciałbym ten procesor wymienić na 2-rdzeniowy. Oryginalnie ten laptop miał 1 GB pamięci RAM i wymieniłem RAM na 4 GB. Jaki system operacyjny najlepiej pasowałby do tego laptopa HP 530. Nie wiem jaki model ma płyta głowna z Laptopa PP33L dlatego że nie dało się tego laptopa uruchomić żeby sprawdzić w BIOSie albo w systemie. Spisałem jakieś liczby z płyty głownej tego laptopa CN-OP-132H-48643-8CB-0220-A00 DP/N OP132H BPB8C0020 002219 DA8B70-LanID GX D-VOA 94V-0 2-1 0842 E0EC 909G8222E M47 REV :  D DA0FM7MB8D0 PWB T012G REV : A00 Weźcie pod uwagę że zero to moze być duża litera o i odwrotnie.
    • To jest jak Yin Yang, każda zła rzecz rodzi pierwiastek dobra. Tutaj tym ziarnem dobra jest ta recenzja wyżej, no i Kamil, który ma znowu naściel lat i cieszy się jak dziecko z jakiś tam skórek i podwójnego XP 
    • prędzej 5800x bo ceny na ali pewnie identyko ceny a 5800x z tego co pamietam mocniejszy jest nawet o kilka procent. kilka dni temu tu dostałem taką porade a ja byłem w szoku że ktoś jest w stanie taką kwote dać 
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...