Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

I to jeszcze na mojej wstawce... (tak, SPRZEDAWCA CEBULI to moje konto).
Ciekawe. Najgorsze jest to, że większość przypadków dotyczy 9800X3D i płyt ASRocka.

Może dlatego że asrocki tak polecane są pod AM5. Przy takich ilościach sprzedanych prockow jak jakiś tam gdzies jak się spalił/zepsuł nie działała płyta, cos innego padło to normalne.

Jakby było tego więcej to afera by była na wszystkich portalach/forach przeciez z tego Youtubery żyją

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano
17 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Po pierwsze to mu sie nie spalil tylko przestal dzialac,  do tego zadnych fot itp. Tam kazdy random sobie moze cos takiego napisac, ze mu sie spalil ;)

Źle przeczytałem, myślałem, że potwierdzał "zwędzenie styk".
A z tym randomowym pisaniem masz rację, chociaż tak poskładać co gość pisze to jakoś racjonalnie to wygląda jako całość historii.

@wrobel_krk W sumie masz rację. Stosunkowo dużo ludzi kupuje ASRocki bo są świetnie wycenione w większości przypadków. Sam kupiłem płytkę z sygny, bo jak zobaczyłem recki, parametry itd. to za 500zł aż mi się pejs zakręcił :)

Opublikowano

ITakie rzeczy się nagłaśnia, fotografuje itp, a nie pisze na peperku w komentarzach ;)  A później randomowe konto tutaj wchodzi i wrzuca ten ochłap niczym nie podparty. 

15 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Czyli gdzieś okolice 3500 trzeba liczyć za 9950X3D. 

Dobrze by było gdyby to był max i dobra dostępność ;) 

Akurat dobrze się wbije w zakupy bo marzec/kwiecień to zakupy ostatni brakujących rzeczy czyli cpu i gpu. 

Opublikowano

Oops a ja właśnie kupiłem asrake paląca procki 9800x3d, x670e carrara, ciekawe kiedy konar spłonie, znaczy się rdzeń :p.

Jakby ktoś chciał to mam do odsprzedania Asusa x870e-e w dobrej cenie. 

Opublikowano (edytowane)

Mam 5 kompletów ramu leżeć teraz. Na razie wszystko leży.

Docelowo chce zostać z 2x32gb, i carrara, bo nie ukrywam, że ta płyta mi się podoba od samej premiery. 

A co wyjdzie to zobaczymy. 

Nie wykluczone, że na razie będę używał viperow 8200 (trident z 2x32 pojechały na rękojmię, jeden moduł padł ).

Edytowane przez NoviAMG
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czy to możliwe że potrafi skoczyć temperatura CPU CCD1 (Tdie) w Ryzenie 7700 nawet ponad 65 st i to nie podczas grania, czy uruchamiania programów testowych? To takie chwilowe skoki chyba są, bo tak to normalnie na pulpicie zazwyczaj jest sporo mniej.

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

Bo już nawet jak OCCT odpalę, to nie rosną tak temperatury :D Co ciekawe, wtedy procek ma pobór około 90W, zdecydowanie mniej niż na Intelu, gdzie było to około 150W :D A nie robiłem teraz nawet undervoltingu :D Chłodzenie mam Grandis 2, z tym że przedni wentylator w Grandisie jest z Fery 2, bo oryginalny padł. Pastę na procka dałem w formie jednej dużej kropy na środku, nie rozprowadzałem po całym procku tą małą łopateczką plastikową.

Opublikowano (edytowane)

Przeprowadzając undervolting lepiej jest ustawić z gotowych profili tak jak tu na przykładowym zdjęciu z filmu z YT?

Beztytuu.thumb.jpg.82010ae7b5c225685772325a9d0ce513.jpg

Czy może lepiej w tej zakładce AMD overclocking przeprowadzać zmiany?

Beztytuu1.thumb.jpg.c02b1b9e79b22a8975e1bac1109a945f.jpg

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
3 minuty temu, MarioDee napisał(a):

Przeprowadzając undervolting lepiej jest ustawić z gotowych profili tak jak tu na przykładowym zdjęciu z filmu z YT?

Beztytuu.thumb.jpg.82010ae7b5c225685772325a9d0ce513.jpg

Czy może lepiej w tej zakładce AMD overclocking przeprowadzać zmiany?

Beztytuu1.thumb.jpg.c02b1b9e79b22a8975e1bac1109a945f.jpg

Ogólnie te profile fajna rzecz, jak ktoś chce na szybko coś podziałać.
Ja jednak miałem problem z uzyskaniem stabilnego CO -30 z profilu.
Użyłem Ryzen Mastera, zrobiłem "Per Core", po restarcie odpalił się BIOS ASRocka i "wskoczyły" mi ustawienia z Ryzen Mastera, zapisałem i hula CO -50 na pierwszym rdzeniu i -30 na reszcie stabilnie jak skała.

Opublikowano (edytowane)

Dla lepszej wydajności lepiej jest chyba ustawić tą max temperaturę co tam jest, czyli 85 st? Wiem że ręcznie w tej zakładce AMD Overclocking można ręcznie inną ustawić, tak samo curve.

Przetestowałem procka defaultowo i z PBO TjMax85 -20. Defaultowe ustawienia wypluły 18058 pkt w CBR23 przy temperaturach nie przekraczających 70st i poborze prądu 90W, natomiast z PBO 19242 z temperaturą od samego początku uruchomienia testu 85 st i poborze prądu 128W.

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

@MarioDee Każdy krzem jest inny. Najlepiej celować w PBO -30. Zrób w Ryzenie Masterze "Auto OC" i "Per Core" - pomieli z godzinę ale wypluje Ci stabilne i dobre ustawienie. Wystarczy, że jeden ze rdzeni wytrzyma max -25, a reszta nawet -40 to systemem prób i błędów nie dojdziesz, a ogólne -30 Ci się będzie sypać. Rozumiesz?

• Like 1
Opublikowano

Włączyłem dzisiaj mobe Heroes of the storm chciałem zobaczyć co słychać w tej starej zapomnianej w głuszy grze blizarda, odpalam szybki mecz i od pierwszej minuty tak do 3 stutter, mówię sobie że coś w tle tam się zadziało(hw info wysyła moje dane do NASA) powtarzam więc procedurę i rozpoczynam nową grę i znowu stutter, serio procesor za 2,5 tys ma stutter w grze z 2015 r gdzie w minimalnych wymaganiach cpu jest core2duo 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Ogólnie te profile fajna rzecz, jak ktoś chce na szybko coś podziałać.
Ja jednak miałem problem z uzyskaniem stabilnego CO -30 z profilu.
Użyłem Ryzen Mastera, zrobiłem "Per Core", po restarcie odpalił się BIOS ASRocka i "wskoczyły" mi ustawienia z Ryzen Mastera, zapisałem i hula CO -50 na pierwszym rdzeniu i -30 na reszcie stabilnie jak skała.

A to ciekawe bo u mnie ryzen master takie CO na minus ustawił, że mi w windowsie błędami sypało :E 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

@MarioDee Każdy krzem jest inny. Najlepiej celować w PBO -30. Zrób w Ryzenie Masterze "Auto OC" i "Per Core" - pomieli z godzinę ale wypluje Ci stabilne i dobre ustawienie. Wystarczy, że jeden ze rdzeni wytrzyma max -25, a reszta nawet -40 to systemem prób i błędów nie dojdziesz, a ogólne -30 Ci się będzie sypać. Rozumiesz?

Nie nie najlepiej, Zen4 jest totalnie innaczej zaprojektowany i cokolwiek mu wrzucisz w automacie będzie leciał pod limit 95st. Będzie zawsze dążył do max wydajności przy 95st. Możesz dać curve -30 i nadal mieć 95st. 

55 minut temu, Pitt_34 napisał(a):

Oddaj ten procesor i przestań już marudzić, robisz to od kilku stron. Masz przecież możliwość wyboru, po co się męczysz ?

I to nawet nie wiadomo czy od procesora bo ten leniwiec poza marudzeniem nic innego nie potrafi 🤣