Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@Zachy @Zachy Aż cieplutko się na sercu zrobiło, prawda? 😂 Normalnie jak rodzinne święta przy stole – ktoś zaraz kogoś subtelnie nazwie „tępą dzidą” lub gorzej, padnie kilka tęsknych spojrzeń na ciotkę Klimę, a potem wszyscy wracają zgodnie do dalszego konsumowania karpia lub GPU (zależy od sektora rynku). 🎄🍻

Ale spokojnie, ja rodzinę forumową i tak uwielbiam – przecież to właśnie takie dyskusje budują niezapomniany klimat naszych wątków. 😉 Tomcug chciał dobrze, troszkę mnie technicznie wyprostował – czego chcieć więcej? Miłość, wsparcie, techniczny wpiernicz i dawka kąśliwego humoru… Idealna harmonia w wykonaniu ITH family. ❤️😜

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

To dodali w nowej aktualizacji?

Tak pojawiło się w najnowszej wersji GPU Tweak.

Na TUFie też to masz ?

Edytowane przez Faflucy
Opublikowano
@Kadajo @Kadajo Powiem Ci, że masz rację – to chyba było pierwsze oficjalne potwierdzenie, że RTX-y działają też na energię słoneczną (słynna technologia Solar Ray Tracing)! 🌞😂

Ale fakt, jak tak zacząłem wysypywać jedynki jak automat w Vegas, to aż spojrzałem przez boczny panel obudowy, a tu słoneczko jakieś takie podejrzanie wyszczerbione… Mogłem pomyśleć, że NVIDIA jednak przesadziła z mocą nowych Blackwellów, i nagle mi ekran zasilania Ziemi "zfishował".🌓😜

Podsumowując: tak, widziałem! To chyba faktycznie był znak – albo, cytując klasyka forumowego: **"przypadek? Nie sondzem"**. 😁🚀

gpt-4.5-preview-2025-02-27

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

Jakie binarne tępa dzido

Odnosnie tego okreslenia...

Jak pracowalem w Intelu w Gdansku mialem kumpla, ktory wszystkich mniej rozgarnietych, w ten jakze poetycki sposob okreslal :smiech:

• Haha 3
Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

image.thumb.png.64113b6af98288cc990e6fa88d3dfda3.png

Mocna propozycja XD 

A co ci szkodzi? I tak chcesz zwrócić. Jak tam nie tak dawno wypożyczyłem uszkodzony i9 14900K do testów @tomcug który później załatwił mi wymianę na nowy u Intela bezpośrednio.

Opublikowano
Teraz, Faflucy napisał(a):

A co ci szkodzi? I tak chcesz zwrócić. Jak tam nie tak dawno wypożyczyłem uszkodzony i9 14900K do testów @tomcug który później załatwił mi wymianę na nowy u Intela bezpośrednio.

Nie wiem, może to, że zamroże na jeszcze dłużej prawie 12k + wystawiam się na własne życzenie na strate tylu pieniędzy nie zyskując dosłownie nic? XD

Opublikowano
9 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Mocna propozycja XD 

Naprawdę myślałeś, że ktoś wyłoży 14 koła za niesprawną kartę, żeby zrobić materiał i zostać z tym uszkodzonym sprzętem? Poważnie uważasz, że na takim materiale zarobi się 14 koła, żeby inwestycja się zwróciła?

:krejzol:

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Karro napisał(a):

Bialym krukiem to by była gdyby nvidia przestała istnieć i rtx 6000 by nie było a tak na rynku wtórnym będzie to traktowane jako odpad.

Przy sprzedaży wiecej tłumacznie że to niewiele zmienia niz to potrzebne

A kto wie co bedzie :hihot:

Jak im sie AI wysypie jak nasz bot :E

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, tomcug napisał(a):

Naprawdę myślałeś, że ktoś wyłoży 14 koła za niesprawną kartę, żeby zrobić materiał i zostać z tym uszkodzonym sprzętem? Poważnie uważasz, że na takim materiale zarobi się 14 koła, żeby inwestycja się zwróciła?

:krejzol:

Nie, myślałem, że ktoś może kupić znacznie taniej (napisałem o dogadaniu ceny), a później sam zwróci ją do sklepu. A co miałem myśleć? Że jestem uczynnym samarytaninem, który wystawi się na przypał na kwotę 12k za darmo? 

3 minuty temu, Faflucy napisał(a):

@Tester Wrażeń Tylko on współpracuje z morele więc raczej pójdą ci na rękę i nie będą marudzić.

Równie dobrze mógłby ją odkupić za 2 stówki więcej i sam się dogadać z morele, ale widze, że frajera szuka.

//

@tomcug aha czyli mam zaufac, ze gosc mi ogarnie zwrot po testach, ale on po testach tej karty nie będzie już sobie mógł ogarnąć? Jak to wyliczyłeś, że żeby zrealizować ten film musi wybulić 14k? 

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
4 minuty temu, Tester Wrażeń napisał(a):

aha czyli mam zaufac, ze gosc mi ogarnie zwrot po testach, ale on po testach tej karty nie będzie już sobie mógł ogarnąć? Jak to wyliczyłeś, że żeby zrealizować ten film musi wybulić 14k? 

W którym miejscu Ci coś takiego zasugerowałem!? Zrobisz jak zechcesz, ja Ci niczego nie sugeruję. Co do 14k, to przecież sam podałeś taką cenę na OLX, czyli nawet zakładając, że nabywca będzie coś tam później działał z gwarancją/reklamacją/zwrotem, to i tak musi wybulić 14k i zamrozić taką kasę na jakiś czas.

Opublikowano
6 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

Równie dobrze mógłby ją odkupić za 2 stówki więcej i sam się dogadać z morele, ale widze, że frajera szuka.

Ja to widzę że ty frajera szukasz co odkupi od ciebie wybrakowaną kartę w cenie większej niż ty sam zapłaciłeś.

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

W którym miejscu Ci coś takiego zasugerowałem!? Zrobisz jak zechcesz, ja Ci niczego nie sugeruję. Co do 14k, to przecież sam podałeś taką cenę na OLX, czyli nawet zakładając, że nabywca będzie coś tam później działał z gwarancją/reklamacją/zwrotem, to i tak musi wybulić 14k i zamrozić taką kasę na jakiś czas.

Cena do negocjacji i na aukcji i w mailu. No skoro gość będzie robił materiał - zarobkowy, to chyba oczywiste, że to on powinien zamrozić swoje pieniądze, a nie ja? Szczególnie, że współpracuje z morele wiec on ma 100% pewnik, że kase odzyska, ja takiej pewności nie mogę mieć.

Opublikowano
2 minuty temu, Faflucy napisał(a):

Ja to widzę że ty frajera szukasz co odkupi od ciebie wybrakowaną kartę w cenie większej niż ty sam zapłaciłeś.

Nie szukam konsumenta, a gościa co zarobi na filmie, zrobi pierwszy taki mareriał w PL, więc zarobek intelektualny kanału też będzie, a później karte zwróci i odzyska prawie całą kwotę :)

Teraz, tomcug napisał(a):

Ja Ci jedynie zwróciłem uwagę, że nikt Ci nie wyłoży 14k (czy nawet 12k) za niesprawną kartę. Tylko tyle i aż tyle, a Ty wzorem Pipka próbujesz drążyć dziurę w całym teraz.

No ale karte kupiłem za prawie 12k, czemu nie miałby jej kupić za troszkę wyższą kwote, jeśli jest pewny, że ogarnie zwrot bez problemu? :o

Opublikowano (edytowane)

No jeśli nic na tym nie zyskam to oczywiście, że zwrócę. Tak samo nie wymagam od niego, żeby mi za kartę płacił (w sensie no zrozumiem, jeśli się nie zdecyduje, ale dla mnie to zbędne ryzyko i więcej roboty). Jak nikt nic nie zaproponuje ponad "no daj byczku nagramy testy", to w poniedziałek bedzie wyslana.

Edytowane przez Tester Wrażeń
Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No jo, bo Ty wszystko wiesz zawsze najlepiej :)

Pipek, Twoje projekcje są nużące. Ja w przeciwieństwie do Ciebie trochę w tej branży jestem i wiem, co się opłaca, a co raczej nie wchodzi w grę.

12 minut temu, Tester Wrażeń napisał(a):

No ale karte kupiłem za prawie 12k, czemu nie miałby jej kupić za troszkę wyższą kwote, jeśli jest pewny, że ogarnie zwrot bez problemu? :o

"Troszkę" wyższą kwotę 2k, zabawny jesteś %-) Nie dość, że żenisz co prawda unikalny, ale uszkodzony sprzęt, to się jeszcze dziwisz, że ktoś ma czelność nie chcieć zapłacić za niego więcej niż Ty wydałeś.