Mar_s 277 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października AMD nie gorsze. https://wccftech.com/amd-confirms-rdna-4-radeon-gpus-launching-early-2025-faster-ray-tracing-new-ai-features/
leven 23 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Może być dobrze w średnim segmencie wydajnościowym, skoro nie chcą iść w wydajność, ale chcą poprawić śledzenie promieni i wrzucić AI.
Mar_s 277 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października No może mieć to sens, w sumie nie pierwszy raz AMD odpuszcza segment high end, oczywiście wszystko zależy od wyceny ;)
CzerwonyJohn 9 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Czy RX 8000 będzie miał wydajność RX 7900xtx w możliwie mniejszej cenie,czy jak nie będą rywalizować to cena będzie znośniejsza?
Mar_s 277 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października Według tego co pisano już od dosyć dawna ma to być wydajność poniżej XTX ale powyżej XT, za to z mniejszym poborem prądu i niższą ceną. Jakbym miał zgadywać to pewnie celują w segment 599$, plus minus 100$.
KamcioGF 6 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Dziwne, że AMD nie stosuje tutaj taktyki z początków ryśków. Dać więcej za mniej zamiast jak teraz z radkami gorzej ale za to niewiele taniej. 1
Spychcio 270 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października AMD wróci do pełnej gry z Nvidią dopiero przy RDNA5. A co do RDNA4 to oby dali jak najlepszą cenę aby Nvida nie odleciała w kosmos z cenami 5070 i 5070Ti. 1 1
Mar_s 277 Opublikowano 30 Października Autor Opublikowano 30 Października 7 minut temu, KamcioGF napisał: Dziwne, że AMD nie stosuje tutaj taktyki z początków ryśków. Dać więcej za mniej zamiast jak teraz z radkami gorzej ale za to niewiele taniej. No ale jak to zrobisz? Ryzen miał więcej wątków, tyle że były one sporo słabsze od Intela, jak taką taktykę przełożyć na karty?
KamcioGF 6 Opublikowano 30 Października Opublikowano 30 Października Dać więcej Vram co w sumie robią w wyższych segmentach i cena bo jak miałbym wybierać kartę za 4-5k i między nv a amd jest 300-400zł różnicy to wybór jest dosyć prosty, tym bardziej na zachodzie gdy ktoś ma dołożyć <100e
AndrzejTrg 170 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Jakby amd chciało zacząć rywalizować z nv to by przy tej generacji musieli RT podciągnąć do takiego poziomu aby odstawać od nv o 5-10% mówiąc o serii 4xxx, bo do 5xxx to jest raczej nie możliwe, choć zobaczymy co jakieś testy pokażą 🙂
kovvaI 0 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Ja trzymam kciuki za AMD, kupę lat byłam za NV ale niestety ich polityka zdenerwowała mnie na tyle że dałem szansę AMD. Rdna4 na pewno odpuszczę bo xtx spokojnie starcza mi do wszystkiego ale na rdna5 będę już polował chyba że będzie padaka to wtedy z wielkim smutkiem wróci się do NV.
Zachy 93 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października wymiana 7900xtx na rx 8800 moze miec slaby sens. Mniejsza wydajnosc w rastrze, za to wieksza w RT. Chyba ze ktos koniecznie musi miec RT i dla dedykowanej sobie rozdzielczosci uzyska zadowalajacy FPS.
Krzysiak 200 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Osobiście nie wykluczam wymiany dziadka 6950xt na rdna4...czas pokaże czy będzie sens
Zachy 93 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października To ma raczej wiekszy sens, jesli wydajnosc RT bedzie naprawde 2-3x, a niekiedy 4x wieksza jak zapowiadaja ;s
wrobel_krk 207 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Jak ktoś się jeszcze dziwi ze Amd woli robić GPU pod Ai a nie topkę do gier to, podobno zysk z m.in. z Instinct MI300 dorównuje zyskom z CPU: https://www.techspot.com/news/105376-amd-sees-ai-revenue-soar-instinct-mi300-gpu.html
Spychcio 270 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Mają, mają i nawet świetnie się sprzedają. Ostatnio był artykuł na VideoCardz, że sprzedaż ich kart AI jest sporo większa niż zakładali. BOOM na AI robi swoje.
Send1N 309 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października 2 godziny temu, Krzysiak napisał: Osobiście nie wykluczam wymiany dziadka 6950xt na rdna4...czas pokaże czy będzie sens Jakby topowy model miał wydajność przynajmniej 7900XT z poborem niższym o 100w od 6950xt w dobrej kasie to sam zmieniam :]
Karro 45 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-7900-xt.c3912 https://www.techpowerup.com/gpu-specs/radeon-rx-8800-xt.c4229 I nastepca 7800xt To chyba nie mozliwe by dogoniała.AMD nie postarza
Send1N 309 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października (edytowane) Może będzie coś wyżej jak 8800 w późniejszym czasie , no chyba że będzie powtórka z rdna1 i topka to będzie typowy średniak Edytowane 31 Października przez Send1N
Karro 45 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października ja myśle ze jednak w historii kart 8000xt bedzie gorzej ocenione jak 5700xt Tam choć był proces 7nm
Spychcio 270 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Ważne żeby mieli chociaż gpu w dobrej cenie, które powalczą z 5070 i 5070Ti. Zwłaszcza, że przecieki mówią o poprawionym stosunku perf/watt i RT. Jednak co z tego wyjdzie przekonamy się dopiero w styczniu na konferencji AMD, CES 2025. 1
KrzysiekGP 7 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października Niestety, gracze są cały czas w d****, jak nie krypto to pandemia a teraz AI. Dobrze że nie mam w co grać z nowości😂 to rx 5600xt spokojnie do xcom 2 styka😁 3
Phoenix. 272 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października 2 godziny temu, KrzysiekGP napisał: teraz AI To nie ma zadnego wplywu na graczy
KrzysiekGP 7 Opublikowano 31 Października Opublikowano 31 Października (edytowane) Wg mnie ma . Nvidia i AMD nie muszą walczyć o gracza bo mają pewny zbyt u klientów korporacyjnych, dla mnie za wiele się to od szału krypto nie różni. Edytowane 1 Listopada przez KrzysiekGP 1
Rekomendowane odpowiedzi