Skocz do zawartości

RX 8xxx (RDNA 4) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, Send1N napisał(a):

Te 23 to pewnie przy odblokowanym limicie na +300 :E 

Tak pewnie będzie, że to PL ~300W i karta AIB. Oby te zmiany w RT aktualnie nie przekładały się na wynik w port royal, bo wtedy na aktualne granie z RT powyżej 1080p bez FSR to sobie poczekamy na AMD na UDNA

Opublikowano
16 godzin temu, Vexis napisał(a):

tymczasem 6950XT był po 6,5-7k i można go było dostać od ręki, ale prawie nikt go nie kupował. Nie dziwię się, że odpuścili całkowicie topkę.

Nawet, gdy 6950 XT spadły do 3k zł, to ciężko schodziły.

Opublikowano (edytowane)

Ja właśnie w tym okresie łyknąłem 6950xt za 2900 i z karty po dzień dzisiejszy jestem zadowolony, uważam że to dobry zakup bo w takiej kasie miałem wtedy tylko zwykłą rtx 4070 lub używkę 3080 które były znacznie słabszymi kartami, ciężko schodziły bo to nie jest karta "plug and play" :E + dochodzi strach po czytaniu internetów na temat radeonów i zwykły kowalski że tak powiem który kompletnie nie jest w temacie z miejsca skreśla taki zakup.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

No i nie ma się co dziwić karta jest wrażliwa na stabilność systemu jak Żyd na Jezusa. Przerobiłem to w ostatnim miesiącu XTX ło matko bosko kochano co to się dzieje :E  Wkładamy 3080 10GB i możemy aktualnie normalnie używać platformy, która ma problemy, których nie widać na pierwszy rzut oka a nawet na drugi czy trzeci. Natomiast Radeona nie oszukasz jak tylko coś odbiega od stabilny jak skała, to będzie świrował.

• Upvote 2
Opublikowano

Mnie jedyne co zaskoczyło to to że po zbyt wysokim oc vramu pc się pop prostu restartuje jak przy ewentualnych problemach z zasilaczem czy zbyt niskim napięciem na cpu, na NV po przekręceniu pamięci były po prostu artefakty, to mnie zaskoczyło przez pierwsze dni używania, innych problemów nie miałem w dodatku te sobie sam narobiłem ;) 

Opublikowano

Jak zdecyduje się na AMD to ja raczej nie będę nic podkręcać, ewentualnie uv jak w przypadku RTX, ale wiem, że na Radku to wygląda inaczej i nie tak "prosto" jak w msi afterburner, bo obniżyłem napięcie i jeszcze utrzymałem wyższy zegar, domyślnie karta dobijała do limitu 225W i zbijała zegary do ok 1830mhz, a tu mam 1905mhz przy 0.9mv i maks 200W benchmarkach.

Do tego, że sterowniki jedne złe, drugie lepsze, ja na Geforcie to nawet instaluję na stare z zachowaniem profilu i nie ma problemów. Na RX 570 8GB też tak robiłem, a czasem reset przy instalacji co 2-3 wersje, ale to były stare czasy, przed wprowadzeniem Adrenalin 2019, wtedy to była nowość, odmienione sterowniki.

Ja chcę tylko mieć dobrą stabilność, jak najmniej problemów i 16gb vram xD no i blisko 100% więcej fps niż obecny RTX, a to już prawie daje mi 7900XT. Przeglądałem testy, by wiedzieć na czym stoję, tylko szkoda, że 9070xt(nie XT) mają mieć 16gb a nie np te 20gb xD oby tylko poprawili wydajność, i nie krzyknęli za dużo siana za nie xD ale u nas w Polszy i tak będą drogie, bo vat + januszowe od nowości. Nie wiem czy brać na premierę czy lepiej czekać. Może dam radę gdy nie będzie botów jak to w przypadku premiery RTX.

• Upvote 1
Opublikowano

Na radku obniżasz po prostu zegar rdzenia więc jeszcze prościej :E z samego napięcia zejdziesz tyle że niczego to nie zmieni bo szybko stracisz stabilność, przynajmniej tak jest na rdna2 i 3 być może na rdna4 będzie to inaczej działać.

Opublikowano

Wiem jak to wygląda na radeonie, oglądałem też "poradniki" sam już nie raz wspominałeś, może nie będzie źle. Na pewno zanim się do tego zabiorę to trzeba będzie testować bez grzebania, przed tym porobię testy by mieć jakiś wgląd vs nowa karta, na razie się za bardzo tym nie przejmuję, bo jeśli będą Radeony to dopiero pod koniec stycznia. Robiłem testy przy rx 570 na gtx 1660ti i potem na RTX, albo między procesorami Xeon na s115, a Ryzen 3600. Xeon z RX 570 8gb nadal działają po dzień dzisiejszy u kuzyna, jemu się nie chce zmieniać, bo w nic nie gra, więc do neta mu starcza.

Zaś ja czekam na 6 stycznia, po nocach nie będę siedzieć i czekać na prezentację nVidii, obudzę się rano zobaczę skrót, z 100+ stron na forum i będzie lektura do śniadania i kawy, nie wiem czy się wyrobię przez cały dzień z czytaniem :smiech:

• Haha 2
Opublikowano

Wiązka 3x8 faktycznie jest już za gruba i prezentuje się słabo ale 2x nadal mi się podoba, tym bardziej że tak jak mówiłem mam wiązki robione na zamówienie od Zawiszy i mi to pasuje że dalej będę mógł z nimi zostać ;) im dłużej posłużą tym lepiej bo tanie nie były :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Mam nadzieję, że będzie maks 2x 8pin, nie chcę żeby ciągło tyle prądu, elektrowni to ja nie mam. Tu mam fajnie, tylko jedna wtyczka 1x8pin, te nowe RTX, powodowały u mnie lekki strach, że jakieś dziwne przejściówki, tam coś się pali itd.

Opublikowano (edytowane)

@Reddzik Do 350W nie ma kompletnie żadnego sensu dawać 3x8pin chyba tylko jako zbędny bajer  także spokojnie.

@Spl97 450pln około 4 lat temu dla mnie dużo inny wyśmieje ;) głównie chodzi o to że tego w obecnych czasach nie odsprzedaż przez nowe złącza nvidii bo na co to komu teraz :E dlatego szkoda mi wywalić.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
11 minut temu, Reddzik napisał(a):

Mam nadzieję, że będzie maks 2x 8pin, nie chcę żeby ciągło tyle prądu, elektrowni to ja nie mam. Tu mam fajnie, tylko jedna wtyczka 1x8pin, te nowe RTX, powodowały u mnie lekki strach, że jakieś dziwne przejściówki, tam coś się pali itd.

Twój zasilacz o ile dobrze się orientuję to ma 1 kabel PCIe na dwóch złączach 6+2-pin, jak będziesz kupował kartę z 2x8-pin zasilaniem i będziesz podłączał te dwa złącza na jednym kablu to też nie będzie do końca optymalne rozwiązanie, gdyż praktycznie każdy producent, a szczególnie SeaSonic rekomendował, żeby zasilanie prądożernych kart graficznych rozprowadzić w miarę możliwości na dwóch lub trzech kablach PCIe (na 1 złącze PCIe 6+2-pin jeden kabel, nie dwa złącza na jeden kabel).

Dopóki nie zmienisz zasilacza, to nie będziesz miał innego wyjścia niż podłączać dwa złącza jednym kablem.

Opublikowano (edytowane)

@Spl97 Ja pisałem, że będę zmieniać zasilacz przy zakupie karty, ale z zakupem zasilacza czekam na decyzję odnośnie zakupu karty, wtedy zapewne i tak wezmę zasilacz ATX 3.0/3.1 który ma 12pin złącze dla RTX. Pewnie ok 500zł mnie to wyniesie za 750-850W. edit. Dodam, że czy byłaby to 7800xt, 7900xt/GRE 9070/XT a nawet 4070Super to bym zakupił zasilacz

Ogólnie nie lubię prądożernych kart, nawet na obecnej niby 225W TDP, ale i tak zrobiłem uv, bo czemuż nie zrobić jak ma to pomóc karcie, bo nie odbija się limitu mocy i nie zbija taktowania.

Nie wiem jak to wygląda w przypadku Radeona, bardzo dawno miałem RX 570 8GB, ale wolałbym, żeby nowy RX miał maks 2x 8pin i nie ciągnął 300W+, zapewne customowe mogą mieć podbite moce, zobaczymy jak będzie z referentem, czy będzie na tyle dobry żeby się nim zainteresować, a jak nie to zostaje Szafir i PowerColor.

A tu moje dwa filmiki z RX 570, dla pokazania, fajna karcioszka, zmieniłem wtedy gtx 780Ti referent na RX 570 8GB giguś, to był spory boost w nowych gierkach, gdzie stara nie dawała rady, Obecnie taka 7900XT daje na oko z 70-100% więcej FPS.

Spoiler

Edytowane przez Reddzik