Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć szukam dla siebie następcy genialnego Nothing Phone 2.

To czego mi brakuje to jaśniejszego ekranu i lepszego aparatu, szczególnie zoom.

Obejrzałem już wszystko i zostało mi dwóch konkurentów na placu boju, OP 12 i S24 U.

W OP lekko mnie martwo zagięty ekran i dostępność szkła ochronnego, a w Samsungu ostre krawędzie.

Jakieś spostrzeżenia albo uwagi, co byście wybrali? 

Opublikowano
16 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Cześć szukam dla siebie następcy genialnego Nothing Phone 2.

To czego mi brakuje to jaśniejszego ekranu i lepszego aparatu, szczególnie zoom.

Obejrzałem już wszystko i zostało mi dwóch konkurentów na placu boju, OP 12 i S24 U.

W OP lekko mnie martwo zagięty ekran i dostępność szkła ochronnego, a w Samsungu ostre krawędzie.

Jakieś spostrzeżenia albo uwagi, co byście wybrali? 

Ostre to te krawędzie nie są choć oczywiście nie tak zaokrąglone jak w wielu innych telefonach. S24 Ultra robi w większości przypadków przyzwoite zdjęcia, ale zazwyczaj nie wyglądają one tak dobrze na ekranie monitora jak na wyświetlaczu telefonu. Mniejsza przekątna i odpowiednie ustawienia ekranu robią swoje. Poczekałbym z decyzją do premiery S25. Może poprzednik trochę jeszcze stanieje.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.01.2025 o 23:19, ODIN85 napisał(a):

Wszystko fajne jasny ekran itp, ale aparaty nie najlepsze.

W dniu 2.01.2025 o 23:26, Dirian napisał(a):

Nad Pixelem 9 Pro XL nie myślałeś? Płaski ekran, topowy aparat.

Tensor mnie jakoś odrzuca, złe wspomnienia z exynosem.

Byłem dzisiaj pomacać OP 12 i S24 U, w OP nie do końca odpowiada mi zakrzywiony ekran, za to 16GB ramu fajne.

S 24 U faktycznie krawędzie nie aż takie złe.

Na razie chyba się jeszcze wstrzymam i muszę się zastanowić, chociaż teraz mi bliżej do S24 U.

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

Wytrzymaj jeszcze miesiąc do premiery s25 ultra. Też mam NP2 i aparat potrafi nieźle wkurzyć a gcam nie zawsze działa. Ja czaję się teraz na Nubia z60. 

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

I ma wydać 7000 ? jak za ponad połowę mniej ma trochę gorsze fony?

Ultra najlepiej jest wyceniana na premierę z rabatami i chwile po premierze kolejnej iteracji zanim zniknie ze sklepów. Rozmawiamy cały czas o S24 ultra.

Opublikowano

Niedługo będą polskie premiery S25 Ultra, OnePlus 13, Honor Magic 7 Pro. Wtedy może też spadną ceny obecnych smartfonów bądź te nowe będą w kuszących rabatach na premierę choć u nas ceny czasem są zbyt wysokie. Sam czekam na nowości, może się na coś zdecyduję. Jeśli miałbym wybierać między S24U a OP12 to oczywiście ten pierwszy bo nie tylko mi się podoba i ma wszystko czego oczekuje + rysik, ale też we większości rankingów na yt, testerów na różnych stronach jest na pierwszym miejscu, co najgorzej w top 3. OP12 względem ceny super, wygląd też spoko, podoba mi się ten zielony ala nagrobek. Jak miałbym patrzeć na cenę to OP12 bym brał. Jeszcze pod uwagę można brać Honor Magic 6 Pro - dobry aparat odblokowywanie twarza 3d, bardzo dobry ekran, duża bateria, system ala niegdyś Huawei. Cena podobna do OP12 choć można kupić taniej na promkach. Najlepiej samemu pobawić się w sklepie. Wtedy można zobaczyć ekran, wielkość wagę, wygląd i wszystko co się chce sprawdzić.

Opublikowano
13 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Coś widziałem w necie, że w oneplusie 12 potrafi zdychać płyta główna i pojawiać się zielony pasek na ekranie, macie info czy to częsta przypadłość? 

Widziałem, że jest takie coś, ale czy często to ciężko stwierdzić bo nie widziałem jeszcze nigdzie aby ktoś o tym wspominał. Podobnie są osoby co mają problem z ekranem w S24U, ale to też raczej pojedyncze przypadki gdzieś na świecie bo na oficjalnym forum Samsunga nikt o tym nie wspomina. 

Ja uważam, że jeśli kupujesz z legalnego źródła w PL to masz gwarancję i jak coś takiego ma miejsce to reklamujesz i po temacie. 

Przy kupnie smartfona trzeba uważać bo np w Komputroniku zdarza się, że telefon był wcześniej aktywowany, w niektórych sklepach w przypadku OP12 jest brak ładowarki, która powinna być w zestawie. A sklepy gdzie cena jest o 1000zł mniejsza należy omijać bo tam różne cuda się dzieją - telefony są z jakiegoś brandu, przeważnie jest to europejska wersja, telefony ze zwrotów, outletów tylko zabezpieczone oryginalną plombą, którą np w S24U można kupić na olx. Lepiej nie ryzykować, zwłaszcza, że to nie kosztuje 100zł. 

Używki też trzeba dokładnie sprawdzać żeby telefon nie pochodził ze sprzedaży ratalnej bo w każdej chwili może zostać zablokowany, trzeba uważać na fake smartfony, które wyglądają 1:1 a w środku to porażka, jakieś randomowe części złożone w całość żeby tylko działało, nie wspominając o kradzionych telefonach, które nawet w tych czasach się zdarzają, a osoby je sprzedające chyba są zbyt pewne siebie albo po prostu głupie myśląc, że tego nie da się zweryfikować. 

Jeszcze 2-3 tygodnie i będzie wszystko jasne jak prezentują się ceny nowych tel. Jeśli Ci się nie spieszy to bym poczekał bo potem można żałować, że się nie poczekało. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam S24U a przesiadłem się z OP8 Pro :) Mogę co nie co powiedzieć.

Ale zaczynając od S25U - będzie miał nieco zaokrąglone rogi, dodatkowo ultraszeroki dostanie spory upgrade (jeśli wierzyć przeciekom, będzie to najlepszy tego typu aparat na rynku), dodatkowo będzie wersja 16 GB RAM - 16/512 - u nas zapewne wyceniona gdzieś w okolicach 7k. Faktycznie podczas premiery czy przedpremierowo można dorwać Ultrasy w dobrych cenach - są zwroty na konto, dorzucane drogie dodatki itp. Za to na spadek cen S24U po premierze S25U za bardzo bym nie liczył.

Myślę, że też powinieneś poza samą tabelką z podstawową specyfikacją wziąć pod uwagę też mniej krzykliwe parametry - np. S24U (S25U tak samo), OP13 mają ultradźwiękowy skaner linii papilarnych - jak dla mnie to jest ogromna zaleta i działa on znacznie lepiej niż standardowy (taki jak w OP12), optyczny. Nie dość, że jest znacznie celniejszy i szybszy to działa też jak palec jest nieco brudny/mokry co wykłada optyczny najczęściej. A telefon się w końcu odblokowuj naście/dziesiąt razy dziennie.

Dodatkowo takie detale jak jakość mikrofonów, GPS czy nagrywanie wideo - przykładowo jak sobie nagrałem kawałek koncertu OP8 Pro to potem nagranie to było samo "dudnienie" jakby telefon był w trakcie nagrywania w pudełku. Tak słabo zbiera mikrofon, w trakcie rozmów ok ale w bardziej wymagających sytuacjach wychodziły babole. W trakcie nagrywania wideo OP też potrafił pogubić klatki. 4K@60 było ale bez stabilizacji. S24U w przypadku wideo to chyba najlepszy androidowy wybór.

Kolejna kwestia to software. Nie wiem jak obecnie sprawa się ma z OxygenOS (czyli rebrand ColorOS). Mój OP8Pro zatrzymał się na OOO13 i było to soft w miarę dobry ale miał swoje irytujące babole. Za to ja osobiście OnePlusom nigdy nie zaufam w kwestii softu po tym co zrobili z OxygenOS12, który był festiwalem bugów, błędów, niedoróbek, zamuleń i wszystkiego co najgorsze :P Dodatkowo przywrócił wyeliminowany wcześniej przez Oneplusa problem zazielenionego ekranu. Okropna padaka wypuszczona publicznie jako finalna wersja. Łatali to miesiącami i dalej był dramat, dopiero nowa wersja - OOO13 w końcu działała normalnie. Normalnie ale i tak z błędami. Na S24U odkąd go mam jeszcze mi się nie zdarzyło aby coś nie zadziałało albo zamuliło. Trochę taki iPhone wśród Androidów, drogi, sprzętowo są lepsze wybory, ale softwarowo idealnie. Niedługo OneUI7 zapowiada się też ciekawie, zobaczymy czy Samsung się nie potknie i nie wprowadzi jakichś błędów do softu.

Na koniec kwestia zagiętego ekranu - ja osobiście drugi raz już tego nie wezmę i to był mój wymóg przy wyborze nowego ekranu. Często, np. odkładając telefon na blat, a mając włączony np. YT zdarzało mi się omyłkowo i przypadkiem coś przełączyć, zminimalizować itp. Dodatkowo powierzchnia ekranu jest liczona od zagięcia do zagięcia - więc ta użyteczna płaska część jest znacznie mniejsza. W OP i S24U miałem ten sam rozmiar - 6.8" jednak w S24U, który ma płaski ekran, jest on znacznie większy - i optycznie i w kwestii tej powierzchni użytecznej. Następna kwestia to szkło na ekran - dla zagiętego ekranu musisz brać to klejone na UV - upierdliwe w montażu, trzeba zaklejać wszystkie otwory, mikrofony, przyciski a i tak to szkło po paru miesiącach zacznie na którymś rogu odchodzić. No i nigdy nie znajdziesz tak idealnie dopasowanego, zawsze po tym 1mm z obu stron będzie zostawać więc wykonując gest np. cofnij to będziesz zahaczać o to szkło, które nie dochodzi od końca :P Chyba, że będziesz miał etui które się tak dobrze zgra ze szkłem, ja miałem 1 takie w OP (to fabrycznie dodawane) ale że to silikon i po 3 latach wyglądało słabo chciałem wymienić, ale żadne inne nie dopasowywało się tak dobrze to tego szkła niezachodzącego do końca na ekran więc chodziłem z takim pożółkłym do końca :P

Dla mnie zaletą S24U jest to, ze ma zoom x3 i x5. Nierzadko x5 to za wąsko i przydałoby się coś mniej, x2 jest spokojnie do ogarnięcia jako cyfrowy zoom z racji wysokiej rozdzielczości matrycy ale x3 jako wycinek z 48mp wygląda średnio stąd x3 jest jak znalazł. Jego jakość optyczna jest średnia ale i tak zawsze to lepsze to niż cyfrowy zoom z głównej. X5 jest całkiem solidny na tle konkurencji. Na pewno pod względem aparatów S24U to nie czołówka ale też nie zawodzi a najlepsze chińczyki pod względem apratów są trudno dostępne w Polsce i też dość drogie ostatecznie wychodzą jakby się je chciało ściągać przez jakichś pośredników czy drzeć z Ali albo coś takiego.

OP13 pod względem foto zapowiada się fajnie (poza ultrawide, który będzie kiepski - gorszy niż w OP12 - trochę wstyd Oneplusie), za to tabelka i parametry to jedno a drugie to jak to finalnie zadziała. W OP8 Pro miałem niemal identyczny główny co ma mieć OP13 - 1/1.43" z OIS (zapewne na starszej matrycy ale jak na swoje czasy to był jeden z najlepszych sensorów), tylko co z tego jak soft potrafił spektakularnie zgubić detale ze zdjęcia a optyka była tak zła, że wszystko poza głównym centrum kadru było nieostre.

Edytowane przez bleidd
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jest już OP 13, jest także Oppo Find X8 Pro a dzisiaj w sklepach pojawił się Honor Magic 7 Pro, który kosztuje 5799zł i w przedsprzedaży proponuje jako gratis tablet Honor Pad 9 o wartości 1400zł i bezprzewodową podstawkę ładującą 100W i 299zł do wydania na kolejne zakupy. 

Niestety mamy takie czasy, że flagowce zaczynają się od 5k i dochodzą do horrendalnych cen. W Tradingshenzen ten sam Honor kosztuje trochę ponad 3800zł. A jest jeszcze wersja z 1TB pamięci za nieco ponad 4200zł co nadal wychodzi taniej niż w PL. Sam zastanawiam się nad tym Honorem bo prezentuje się jak na razie najlepiej ze wszystkich telefonów, które miały premierę, a S25U niestety już na starcie odpada bo tam cena za 256GB ma się zaczynać od 6700zł także wersja z 512GB to będzie 7200zł jak nie więcej i dużo z tej kwoty na premierę nie zejdą. A ja uważam, że kupowanie smartfona za taką cenę to abstrakcja. U mnie 5k to max i to z bólem.

Opublikowano (edytowane)

Op 12 16/512 za 3499 miał komputronik kilka dni temu jeszcze. Teraz jest niedostępny, cenę zostawili. Obserwować jak ktoś chce kupić w polskiej dystrybucji (zakładam że taką mieli).

Edytowane przez piet
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.01.2025 o 20:02, ShaDow_Pro napisał(a):

Finalnie kupiłem za 2.5k Pixela 8 PRO bo znając w sumie i tak co około rok wymieniam telefony, więc szkoda przepłacać. 

Witaj w klubie 8:E 

Pokaże Wam coś ciekawego. P8Pro z teoretycznie topowymi aparatami na równi Oneplusami, Samsungami, iPhonami itp na czym mi zależało, ale niekoniecznie wywalać 5 koła na O+13 czy 3,5 na O+12 z 3 letnim wsparciem. Zrobiłem wczoraj na szybko 2 zdjęcia wieczorem w trybie nocnym Pixelem i Redmi Notem 13 Pro+ 5G, spodziewałem się, że Pixel jako flagowiec rozjedzie Xiaomi a tymczasem trzeba się doszukiwać różnic po dużym przybliżeniu kadru :woot:

Pierwsze zdjęcie to Pixel, drugie Xiaomi, trzecie znowu Pixel, czwarte Xiaomi, strzelone o 18:30, więc totalna ciemnia.

PXL_20250121_172857884.NIGHT.jpg

IMG_20250121_182839.jpg

PXL_20250121_172351224.jpg

IMG_20250121_182326.jpg

Edytowane przez Katystopej
  • Upvote 1