Na reddicie znalazłem ciekawszą tabelkę z porównaniem modeli - poniżej link do samego arkusza i wątku na reddit. W późniejszym czasie tabela ma zostać uzupełniona o wyniki benchmarków i resztę danych obecnie niedostępnych, także fajne źródło wiedzy w pigułce się zapowiada
Tabela z porównaniem modeli
Wątek na reddit
Nie mailem, dlatego też próbuje zaczerpnąć opinii na forum. Nie mniej jednak nie da się zaprzeczyć zjawisku wypalania. To jest fakt, że w porównaniu do LCD trzeba chuchać i dmuchać.
Z resztą jak już wspomniałem tylko tandem WOLED 4 generacji spełnia moje wymagania i byłbym to w stanie kupić, no to jeb w mordę verical banding.
Także sprawa nie jest taka prosta. Zamierzam porównać oba Gigabyte OLED i IPS z kropką kwantową, czy jak mu tam. Opiszę wrażenia.
Poziom czerni gorszy tzn. bardziej świeci ale ogólnie to lepszy monitor z super żywymi kolorami i szybszą matrycą. Dodatkowo matryca nie ma zauważalnych wylewów światła także dobra sztuka mi się trafiła. 1k bym za niego nie dał ale za 700zł zadowolony jestem i na przeczekanie mam nowa zabawkę.
akurat nasze forum z szarym motywem wygląda lepiej na IPS.
Tak oled ma zdecydowanie lepszą czerń bo inaczej być nie może + ta klarowność czystego ruchu robi wrażenie dlatego docelowo chce oleda
Poprawmy:
przeznaczony do grania w płaskie gry nie-VR i streamingu a nie do metaverse i horizon worlds, tfu!
Steam nas wybawi. Przywróci normalność! Co by nie było, przynajmniej sklep nie będzie wyglądał jak gówno dla przedszkolaków/nek i...
Jaki OLED był na śmietnik z tych które miałeś? ... ew. Twój znajomy miał? Jak był użytkowany? Bo wiesz ... OLED w telefonie też wg. niektórych "nie wytrzymuje roku" a w moim telefonie po 8 latach (Nokia 808 PureView) wszystko było OK, a w obecnym telefonie po 4,5r też nie widać oznak zużycia.
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez bokiel,
7 reakcji
Pokaż odpowiedź