Skocz do zawartości

Wpływ kopania kryptowalut na żywotność kart graficznych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Z racji,że jest teraz bardzo popularne kopanie kryptowalut kartami graficznymi (GPU), ponieważ kurs głównej kryptowaluty a więc BTC - Bitcoina - jest bardzo wysoki, to opłaca się kopać inne kryptowaluty i następnie zarobioną w ten sposób kasę zamieniać na BTC.

Mam do Was pytanie - jak będzie wyglądała żywotność karty którą kopiemy kryptowaluty 24h ?

1. Jeśli podczas pracy 24h temperatury na karcie są rzędu 70-75C, to czy wówczas praca karty przez 24h będzie miała znaczący wpływ na jej żywotność, czy niekoniecznie? Pytam, bo zdania są podzielone w tej kwestii w internecie;(

W sumie ciekawe zagadnienie jest to i jestem bardzo ciekaw Waszej opinii.

Takie samo pytanie zadam poszczególnym producentom kart i gdy uzyskam od nich odpowiedzi w tej sprawie, to dam Wam znać:

Gigabyte, MSI, Asus, Zotac, Sapphire,Palit, EVGA,Inno3D,XFX,

Opublikowano

Przy 70 stopniach jeśli zapewnisz odpowiednią wentylację karta powinna podziałać bardzo długo (w sensie np. 5 lat). Jeszcze zależy co będzie mieć taką temperaturę - bo jeśli VRM to już w ogóle luksus (pod obciążeniem VRM dostaje bardziej w kość od GPU).

Kumpel kopie od 4 lat na 7970-kach i karty żyją, raz wymienił wentylatory a od czasu do czasu czyści je sprężonym powietrzem.

Ciekaw jestem opinii vendorów i czy w ogóle dostaniesz odpowiedź. :)

Opublikowano

Dzięki za odp.

Tez mi się tak wydaje co do żywotności - ważne by karta miała podczas kopania max 75C i powinna długo pożyć, aczkolwiek to też zależy jaka sztuka się nam trafi.

Już dostałem odpowiedzi od prawie wszystkich firm - będę robił z tego mały artykuł i dam znać też tutaj.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzięki za info - też go czytałem.

Bardzo dobrze i ciekawie ujęty temat przez autora i zgodnie z logiczna prawdą, także warto przeczytać.

• tomcug zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...