Adel54 Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Z góry piszę, że monitor, głośniki, klawiatura i mysz są nowe i je posiadam. Nie będę też nic podkręcał. Mam parę wymagań, co do kompa. Mocny procesor, który nie zamula i nie obniża pracy grafiki. Np. gra Hearts of Iron IV bardzo zamula na moim obecnym procku. (Niestety nie pamiętam jaki to procek). Grafika musi być GTX. Dlaczego nie Radeon? Nie zmienia się wygrywającego konia. Mam monitor teraz na 100 Hz, więc FPS może być między 60 a 100 Hz. Komputer ma być stricte pod gry (nie np. tworzenie muzyki czy filmów), szczególnie te nowe i wymagające np. Elden Ring, Wiedźmin 3, nowy Tekken, The Last Of Us Part I Chłodzenie - bardzo ważne, przy poprzednim kompie, radzący mi dał o jeden wiatrak za mało, przez co komputer wył jakby miał zaraz wybuchnąć, nawet przy lżejszych tytułach. Potrzebne mi bardzo dobre chłodzenie, najlepiej water cooling. I obudowę z dobrą cyrkulacją powietrza, z tymi wywietrznikami na górze. Musi się też mieścić na mojej podstawce czyli 20 cm. z przodu i tyłu. No i oczywiście komputer musi być złożony i sterowniki zainstalowane przez firmę składającą. Proszę o pomoc. Edytowano %s o %s przez Adel54 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RTXnietylko4060tiUSER Napisano %s o %s Zgłoś Udostępnij Napisano %s o %s (edytowany) Jesli chodzi o karty NV to musialbys co najmniej wydac 2500zl na sama karte. Chcesz mocny procesor, R5 7600 kosztuje okolo 800zl. Do tego AIO, 32gb ramu, mobo, zasilacz i dobra buda. Dodatkowo ma byc skladany przez sprzedawca. 4500zl moze nie wystarczyc, trzeba troche obnizyc wymagania albo isc w Radeona. Edytowano %s o %s przez RTXnietylko4060tiUSER Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adel54 Napisano wczoraj o 01:34 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano wczoraj o 01:34 4800? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caps Napisano wczoraj o 06:29 Zgłoś Udostępnij Napisano wczoraj o 06:29 9 godzin temu, Adel54 napisał: czyli 20 cm. z przodu i tyłu. O co tu dokładnie chodzi? Za 4500 zł z montażem i instalacją masz 7500F, 32GB DDR5 i RTX 4060 Ti 16GB https://proline.pl/koszyk/df4def79 O chłodzeniu wodnym nawet tutaj nie myśl, bo nic takiego tutaj nie potrzeba. Masz dobre chłodzenia, chłodny zestaw, przewiewną obudowa z 4 bardzo dobrymi wentylatorami Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano 23 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 23 godziny temu SX8200 przypadkiem nie miał tak dużo zmian że nie jest już polecanym SSDkiem? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RTXnietylko4060tiUSER Napisano 20 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowany) @Caps Pytanie czy go 4060ti zadowoli. Jesli gra w 1440p to raczej nie. @Adel54W jakiej rozdzielczosci grasz? Edytowano 20 godzin temu przez RTXnietylko4060tiUSER Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plugawyjoe Napisano 17 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 17 godzin temu Rozdzielczość ekranu jest wymagana by sensownie doradzić, 4500 to spora ale zarazem mało jeżeli chodzi o maszyny do giercowania w nowe AAA, generalnie masz 2 wyjścia tniesz na procu albo na karcie. Na chwilę obecną pozostaje Ci AM5 chociaż LGA 1700 też jest niezłą opcją, ale tylko dla świadomych użytkowników. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caps Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu 5 godzin temu, TheMr. napisał: SX8200 przypadkiem nie miał tak dużo zmian że nie jest już polecanym SSDkiem? Nawet po tych wszystkich zmianach jest dość wydajny SSD i ciężko odczuć jakiekolwiek róznice podczas codziennego, domowego uzytkowania. 3 godziny temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał: Pytanie czy go 4060ti zadowoli. Jesli gra w 1440p to raczej nie. Wszystko kwestia budżetu. Licząc montaż, instalacje zostaje ~ 4250 zł na zestaw, na 4070 Super to mało. RX 7700 XT czy 7800XT byłby już spoko ale ... 18 godzin temu, Adel54 napisał: Grafika musi być GTX. Dlaczego nie Radeon? Nie zmienia się wygrywającego konia. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adel54 Napisano 16 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu Jak zmienić temat? Nie mogę takiej opcji znaleźć. Podnoszę do 5000 zł. ale więcej nie mogę dać. Nie wszystko rozumiem, co piszecie, ale czy za 5000 da radę z NV? Bo jak nie, to absolutnie nie tnę na procku, bo to jest obecnie największy problem. Jak już to na karcie, albo słabsza NV albo niech będzie ten Radeon, wypróbuję. Poza tym nie chcę grać w 100 Hz tylko napisałem, że dobrze jak będzie jak będzie gdzieś pomiędzy 60 a 100, czyli np 70 albo 76. Gram w rozdzielczości 1920x1080 i to mi wystarczy. Zapomniałem dodać - SSD ok. 250 GB i HDD ok. 2 TB. Z wymiarami chodziło mi o to, żeby komputer się zmieścił na podstawce dla komputera pod moim biurkiem. 20 cm. w poziomie, z przodu i z tyłu. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caps Napisano 16 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu No to wtedy masz https://proline.pl/koszyk/059673b0 albo dajesz https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-4070-windforce-oc-v2-12gb-gddr6-dlss-3-gv-n4070wf2ocv2-12gd-p8122601 której mimo wszystko nie warto dawać bo 7800XT taniej a w tej samej cenie https://proline.pl/asrock-radeon-rx-7900-gre-challenger-oc-16gb-pci-e-gddr6-rx7900gre-cl-16go-p8120943 o wydajności nawet na + względem 4070 Super. Najlepiej byłoby to domknąć po prostu 4070 Super ale z usługami to bliżej 5300-5400 zł. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adel54 Napisano 16 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 16 godzin temu Niestety, więcej niż 5000 nie mogę sobie pozwolić wydać. Ale składanie i sterowniki w sklepie są obowiązkowe. W takim razie na czym najlepiej przyciąć? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plugawyjoe Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu Ryż 7600x koszt bez karty to jakieś 3300 zł +- do tego jakieś 200 za robociznę (generalnie to nie jest trudne z filmikami poskładasz to sam zajmie Ci to cały dzień ale 200 zł w kieszeni). Do 1080p optymalnie na lata 4070S ale to wykracza poza twój budżet najlepiej bym tu widział używanego 4070. Z nowych to 4060Ti 8GB bo dopłata do 16GB to czysta strata kasy jeżeli zostajesz na 1080p. Radeony są opcją 7700xt też ładnie by tu siadł 7800xt jest poza budżetem. Jak gdzieś znajdziesz 6800xt 6700xt w fajnych pieniądzach to też warto rozważyć. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adel54 Napisano 15 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu Nie, wolałbym żeby to oni złożyli, zainstalowali sterowniki i Windowsa 11. Aha, bo przecież jeszcze OS jest potrzebny. Wliczaliście to w koszty? Prosiłbym najlepiej o koszyk, nie jestem zbyt dobry w wyszukiwaniu takich rzeczy. I tak, zostaję na 1080p Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekRTX Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu Nie masz systemu w proponowanych konfigach, na morele masz promkę na Win11 Home BOX za 519 złociszy. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheMr. Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 godzinę temu, Caps napisał: Nawet po tych wszystkich zmianach jest dość wydajny SSD i ciężko odczuć jakiekolwiek róznice podczas codziennego, domowego uzytkowania. Transfer plików przy przerzucaniu całego SSD na dysk zewnętrzny np? Kontroler się nie zapycha? No i długotrwałość. Po prostu nie wiem czy nie lepiej polecić Kioxię, Lexara albo nawet Samsunga na promocji. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plugawyjoe Napisano 15 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 15 godzin temu (edytowany) Jeżeli mają poskładać zainstalować sterowniki, system i jeszcze chcesz go kupić w sklepie to odlicz sobie jakieś 800 zł Edytowano 15 godzin temu przez plugawyjoe Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adel54 Napisano 14 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 14 godzin temu Jak to w sklepie? Składaka chcę. Tyle, że oni by mi go złożyli. Na tej zasadzie obecnego kompa mam Dobra, poproszę, zgodnie z tym co ja i wy pisaliście, finalny konfig za 4800-5000 zł. Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caps Napisano 1 godzinę temu Zgłoś Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 13 godzin temu, TheMr. napisał: Transfer plików przy przerzucaniu całego SSD na dysk zewnętrzny np? Kontroler się nie zapycha? No i długotrwałość. Po prostu nie wiem czy nie lepiej polecić Kioxię, Lexara albo nawet Samsunga na promocji. Nawet jak do tego dojdzie, ile razy przerzuca się cały SSD na zew? Ogólnie tutaj nie SX 8200 Pro będzie wąskim gardłem a zapewne zapis liniowy na zew. Dałem tego SX 8200 Pro bo ciasno a cena dobra, za 40 zł więcej jest Viper Lite i tutaj jak najbardziej można dorzucić. 13 godzin temu, Adel54 napisał: Dobra, poproszę, zgodnie z tym co ja i wy pisaliście, finalny konfig za 4800-5000 zł. Tu masz maksa https://proline.pl/koszyk/1fe7622b złożenie masz taniej o 101 zł z kodem pro24 i możesz sobie tutaj dodać za to Aktualizacja BIOS / UEFI Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się