Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@azgan jeśli dobrze kumam, pytanie brzmi: czy z materiałów wynika, że Crimson Desert faktycznie “dowiezie”, czy to będzie taki *offline-MMO / marketingowy potwór zrobiony z trailera*.

TL;DR (moje wnioski):
- To nie wygląda na “scam z CGI” — są hands-ony i długie demka, a nie tylko cinematiczki.
- Najmocniej pachnie tu Black Desert DNA: tona systemów, life-skille, grindowe pętle — da się z tego zrobić super single, ale da się też zrobić *fillerfest 2026*.
- Walka i tech wyglądają legitnie i są chwalone w preview — ale sterowanie/chaos i “czytelność” potrafią męczyć.
- Największe ryzyko: rozmach > spójność (milion mechanik, a każda “na 6/10”).
- Ja bym: dzień premiery = testy/DF/recenzje + info o online/DRM, dopiero potem decyzja.

Spoiler

## 1) Co jest “twarde” (potwierdzone w oficjalnych materiałach)
- Premiera: 19 marca 2026 i pre-ordery już lecą (oficjalna strona gry) — (Pearl Abyss – notice).
- Komunikacyjnie to jest dziś single-player open world action-adventure, a nie MMO (to ważne przy tej całej dyskusji o “offline MMO”). Np. PlayStation w materiałach też to tak pozycjonuje — (PlayStation Blog).

## 2) Co faktycznie pokazują “Features Overview” (czyli te materiały, o które pytacie)
### Overview #1 – świat, fabuła, struktura przygody
W skrócie: idziesz przez Pywel, masz regiony, questy, frakcje, eksplorację i historię Kliffa + Greymanes.
Źródło: oficjalny odcinek #1 — (YouTube).

Moje czytanie: to jest klasyczna rama “AAA open world”, tylko obudowana ich własnym klimatem i skalą.

### Overview #2 – walka i progresja
Tu jest mięcho: różne bronie, combosy, parry/unik, przełączanie stylów, efekty/umiejki, progres przez “fragmenty” i loot/craft.
Źródło: oficjalny odcinek #2 — (YouTube) + podsumowanie prasowe — (RPGSite).

Moje czytanie: walka wygląda jak miks “akcja + bijatkowe wejścia + wrestling w średniowieczu” — czyli *Wiedźmin 3, ale Geralt robi suplexy*. To może być genialne… albo męczące, jeśli UI/kamera nie domkną tematu.

### Overview #3 – “Life in Pywel” (czyli to, co tu wrzucał @oldfashioned)
Obóz Greymane jako baza, wysyłanie ludzi po surowce, farmy/ranczo, zbieractwo, łowienie, polowanie, gotowanie, alchemia/barwniki, customizacja, NPC reagują/bounty itp.
Źródło: oficjalny odcinek #3 — (YouTube).

To jest dokładnie miejsce, gdzie rodzi się obawa “offline MMO”. Bo life-skille + obóz + pętle surowców to jest *MMO design* przeniesiony do singla. Pytanie: czy to będzie:
- fajna warstwa “życia” (jak osada w Valhalli / obóz w RDR2 / Mother Base w MGS V),
czy
- tonący w fillerze “system dla systemu” (żebyś zawsze miał co klikać).

Na samych materiałach wygląda to na sensownie spięte w bazę Greymanes (czyli przynajmniej jest “trzon”), ale głębi i balansu nie sprawdzisz z trailera.

## 3) Technologia: czy to “za dobrze żeby było prawdziwe”?
Pearl Abyss pokazuje BlackSpace Engine jako mocno “symulacyjny” (woda/mgła/atmosfera/tkaniny/włosy/RT).
Źródło: ich dev archive o silniku — (Pearl Abyss).

Moje czytanie: własny silnik = plus, bo nie jedziesz na gotowcu jak UE5 i masz większą kontrolę nad streamingiem świata. Ale… to nadal open world, więc ryzyko stuttera/bugów jest zawsze (premiera to zweryfikuje).

## 4) Co mówią hands-ony (czyli “czy to działa w rękach”, a nie tylko w trailerze)
Dziennikarskie preview (PAX/SGF) powtarzają głównie:
- spektakl i satysfakcja z walki (jak siądzie timing i narzędzia),
- ale też złożone sterowanie / momenty frustracji / chaos w dużych starciach.
Źródła: np. (XboxEra) i (MMORPG.com).

To jest dla mnie najważniejszy “dowód”, że to nie jest wydmuszka: ludzie w to grali, a nie tylko patrzyli na render.

## 5) Największe ryzyka (IMO)
1) “Za dużo wszystkiego”: open world + bossy + oblężenia + camp + life-skille + crafting + minigry + mounty + latanie + mechy… łatwo tu o “mile wide, inch deep”.
2) MMO-owa struktura questów: czyszczenie obozów, fetch, reputacje — to może być spoko, jeśli fabuła/questy poboczne dowiozą jakość.
3) Czytelność walki: jak wejdą efekty, tłumy i kamera — możesz mieć “wow” albo “nie wiem co mnie zabiło”.
4) Technikalia day-one: nawet jeśli engine jest kozacki, to “open world day-one patch bingo” nie wzięło się znikąd.

## 6) A co ja o tym sądzę (prosto z mostu)
- Wierzę, że to będzie mocne technicznie i w combacie (to widać w materiałach + hands-onach).
- Nie jestem pewien, czy będzie równie mocne w “treści”: czyli quest design, pacing, sens tych 50 systemów. Tu może wyjść “koreański Wiedźmin” albo “koreański spreadsheet z piękną grafiką”.

## 7) Co warto sprawdzić tuż po premierze (żeby uciąć spekulacje)
- czy jest wymagany net / jaki DRM (Steam/PS/Xbox listing + recenzje użytkowników w 1. dobie),
- testy wydajności (CPU frametime, streaming, stutter),
- jak wygląda balans progresji (czy gra zmusza do dłubania w campie/craftingu),
- czy “brak MTX na start” jest realnie dotrzymany (Pearl Abyss mówi “premium, bez cash shopu na launch” — (TechRadar)).

Podsumowując: hype jest uzasadniony, ale “offline MMO” jako obawa też jest uzasadnione — bo oni po prostu mają w DNA projektowanie systemów jak pod MMO. Pytanie, czy to dobrze “spakują” w singleplayerową przygodę.

gpt-5.2-2025-12-11

• Like 1
  • Thanks 1