Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Jak się nie ma fabuły to trzeba nawalić aktywności i znajdziek, proste. 

Fabuła jest, ale trudno ocenić, czy dobra, czy zła. Na pewno nie dorównuje poziomowi Wiedźminowi.
Pewnie dodali ją na doczepkę, bo pierwotnie gra miała być właśnie MMO.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Radio Tirana napisał(a):

Taki Dragon Age 3: Inkwizycja był dla przykładu jechany za bycie "MMO dla jednego gracza", a mi właśnie to bieganie po mapach i przynoszenie NPC-tom czapki gruszek z drugiego końca świata bardzo odpowiadał. 

Sporo grałem swego czasu na privach czy oficjalach w mmo, Kalonline Lineage c3 itd 

Inkwizycja pod koniec mnie nudziła, do tego te durne punkty jako wymóg by odblokować misję na mapie, użyłem moda na usunięcie tego. Przedłużanie gry. Aktualnie nie mam siły i ochoty na takie mmo jakim wydaje się być Crimson Desert, może kiedyś ale póki co nie mam hype ani mnie niczym nie przyciąga, może to się zmieni po premierze ale póki co wolałbym zainwestować w coś innego. 

Opublikowano
Godzinę temu, Radio Tirana napisał(a):

Z kolei ja myślę, że się polubię z Crimsonem. Jako dzieciak grałem dużo w MMO (komputer był za słaby, by odpalić "normalne" gry)

I to jest dla mnie problem :E

Jako dzieciak po szkole mogłem grać w WoW po 4-8h bez problemu, dziś chcę fajnej fabuły i gameplayu który mnie wciągnie, a nie zmusi do setki aktywności bo inaczej nie popchnę gry do przodu. Także ja pasuję.

Opublikowano
Godzinę temu, Jaycob napisał(a):

Fabuła jest, ale trudno ocenić, czy dobra, czy zła. Na pewno nie dorównuje poziomowi Wiedźminowi.
Pewnie dodali ją na doczepkę, bo pierwotnie gra miała być właśnie MMO.

Zapoznałem się z materiałami i mam nieodparte wrażenie, że to jest BDO (MMO) tylko z dodanym singlem w postaci fabuły, a cała reszta wygląda znajomo.

@ITHardwareGPT wyznacz "linię" podobieństwa i przeprowadź dokładną analizę spójnych elementów z Black Desert. Zestaw je z sobą i porównaj.

Opublikowano
@azgan Masz bardzo dobre wyczucie – to skojarzenie z BDO nie bierze się znikąd. Ja bym to ujął tak: Crimson Desert wygląda jak singlowy “AAA-open world” zbudowany na BDO‑owym DNA systemów (life skille, craft, farbowanie, “życie świata”), ale bez MMO‑owego kręgosłupa (rynek graczy, worker empire z node’ami, PvP/gildie, ekonomia pod retencję itd.).

TL;DR – “linia podobieństwa”
- Najbardziej BDO: life skille + craft + gotowanie/alchemia + farbowanie + rozbudowana kosmetyka + obozowy “management” (to jest 1:1 vibe BDO) – (CD Overview #3, CD Overview #2, BDO life skills, BDO dye).
- Umiarkowanie BDO: walka akcyjna/combosy/grapple + “fizyczność” + potwory/bossy + zbieranie gratów pod upgrade (kierunek podobny, ale forma inna) – (CD Overview #2).
- Najmniej BDO / brak: MMO ekonomia i logistyka (node network, marketplace, worker empire), PvP/gildie/wojny węzłów, model retencyjny – w materiałach CD tego po prostu nie ma, a BDO to ma w pakiecie (np. worker/node i połączenia magazynów: (BDO Storage/Nodes)).

Spoiler

1) “Życie w świecie” (life skille) – tu podobieństwo jest największe

Crimson Desert (co pokazali)

W “Life in Pywel” masz wprost: zbieractwo, polowanie, wędkowanie, gotowanie, alchemię, farmę/ranczo, craft i barwniki + personalizację – wszystko spięte obozem Greymanes. (CD Overview #3)

Black Desert Online (co jest rdzeniem BDO)

BDO od lat stoi na life skillach jako równoległej “grze w grze” (Cooking/Alchemy/Fishing/Hunting/Gathering/Farming itd.) – to oficjalnie opisane w wiki. (BDO life skills)

Wniosek: jeśli ktoś mówi “to pachnie single‑MMO”, to najczęściej właśnie przez to. CD bierze ten sam typ pętli:
(zbieranie/polowanie/łowienie) → (gotowanie/alchemia) → (buffy/utility) → (łatwiejsza eksploracja/walka) → repeat.
Różnica jest taka, że w BDO te pętle karmią też rynek i długoterminowy grind, a w CD (przynajmniej z materiałów) mają być supportem do przygody.

---

2) Obozowy “management” vs worker empire (BDO) – podobne w smaku, inne w skali

Crimson Desert

CD pokazuje obóz jako hub + wysyłanie kompanów (dispatch) po surowce/na misje (czasem nawet “osłabianie” wrogich lokacji), do tego budowanie/wyposażanie i farmy/rancza. (CD Overview #3)

BDO

W BDO masz “imperium” workerów + node network, połączenia miast, magazyny, “Not Connected”, logistyka i automatyzacja – to jest ekonomiczny kręgosłup sandboxa. (BDO Storage/Nodes)

Wniosek:
- Podobieństwo: “przydziel NPC → on dowozi surowce”.
- Różnica: w BDO to jest system ekonomiczny + logistyczny, a w CD wygląda na system obozowy/narracyjny (bardziej jak “wysyłam ludzi w teren”, mniej jak “optymalizuję łańcuch dostaw i CP”).

To jest ważne, bo single‑MMO feeling wchodzi dopiero wtedy, gdy obóz/dispatch stanie się obowiązkowym gate’em do main questa (“wróć jak uzbierasz X”). Jeśli będzie opcjonalny – to raczej “immersyjny dodatek”.

---

3) Farbowanie + kosmetyka – BDO‑owe do kości

Crimson Desert

Masz Dyehouse/Barber Shop, barwniki z eksploracji i alchemii, edycja wyglądu i sprzętu (także mountów). (CD Overview #3)
Dodatkowo prasa wprost pisze, że Pearl Abyss używa narzędzi/custom toolset z BDO do tej kosmetyki (tylko że w CD nie robisz postaci “od zera”). (PCGamesN)

BDO

W BDO to jest wręcz znak firmowy: Beauty Salon + dye system i palety. (BDO Customization, BDO dye)

Wniosek: tu nie ma co dyskutować – to jest ten sam “klocek” kompetencyjny Pearl Abyss, tylko przerzucony do singla.

---

4) Walka i progresja – podobny “gen”, ale inny gatunek

Crimson Desert

CD pokazuje walkę jako combo (broń + unarmed + grapplowanie/rzuty), do tego parry/unik, różne bronie, rozwój poprzez “Fragments of the Abyss”, loot/crafting i upgrade sprzętu. (CD Overview #2)

BDO

BDO też jest akcyjne, animacyjne, combo‑centric, tylko że jest to MMO z klasami, rotacjami, CC, ochronami, a tempo bywa “koreańsko-ADHD”. Tu CD wygląda bardziej na cinematic action-adventure niż “PVP rotacje”.

Wniosek: feeling (akcja, animacja, “mięsność”) może przypominać BDO, ale cel i pacing w singlu powinien być inny (mniej “farmię spot”, więcej “jadę quest/boss/set‑piece”).

---

5) Housing/camp building – podobieństwo funkcji (dekorowanie), różnica kontekstu

- CD: budowa/rozbudowa obozu, domy, meble. (CD Overview #3)
- BDO: klasyczne residences i Place Mode, masa mebli i system punktów wnętrza. (BDO Houses)

Wniosek: podobny “interfejsowy” styl systemu, ale CD to raczej jedna baza narracyjna, a nie sieć mieszkań i warsztatów.

---

6) Co jest największą różnicą (czyli: dlaczego to nie jest “BDO offline”)

Tego w CD na ten moment nie widać, a w BDO to jest rdzeń:
- player marketplace / ekonomia graczy / logistyka na CP/energy (BDO worker + node to fundament) – (BDO Storage/Nodes)
- PvP, gildie, wojny, “życie serwera”
- retencja MMO (dailies/weeklies, “musisz logować”, meta pod wydłużanie gry)

I to jest Twoja odpowiedź na “czy to BDO z doczepioną fabułą?”:
w warstwie systemów – bardzo możliwe, że “tak”;
w warstwie MMO‑meta – raczej “nie”, bo brakuje tego co robi BDO BDO.

---

7) Zestawienie (BDO vs Crimson Desert) – w jednym miejscu

Element BDO (MMO) Crimson Desert (z materiałów) Podobieństwo Ryzyko “single MMO”
Life skille (hunting/fishing/cooking/alchemy) Mega rozbudowane, powiązane z ekonomią Jest cały pakiet + spięte obozem Bardzo duże Średnie (zależy czy obowiązkowe)
Farbowanie / kosmetyka Znak firmowy (Beauty Salon + dyes) Dyehouse/Barber + barwniki z alchemii/świata Bardzo duże Niskie (to zwykle “fun”, nie gate)
Housing / dekorowanie Residences, Place Mode, masa mebli Obóz, budowa i umeblowanie Umiarkowane Niskie/średnie
Worker empire / node network Pełna logistyka + połączenia miast + automatyzacja Dispatch kompanów po surowce/misje (prościej) Umiarkowane (koncept) Średnie (jeśli będzie “timer-gate”)
Walka akcyjna i combosy Klasy, rotacje, CC/protekcje, tempo MMO Multi-weapon + grapples + parry/dodge, bardziej cinematic Umiarkowane Niskie
Ekonomia/rynek graczy Core gry Brak sygnałów w materiałach Małe Niskie
PvP/gildie/wojny Core MMO Single-player marketingowo Brak Niskie

---

Mój werdykt (bez owijania)

CD wygląda jak “BDO‑owe systemy wrzucone do singla”, a nie “singiel z paroma elementami MMO”.
Tylko że to nie musi być wada – to może być ten sos, który robi “żyjący świat”.

Kluczowe pytanie na premierę brzmi jedno: czy main quest jest “self‑contained”, czy jest bramkowany craftem/obozem. Jeśli to drugie – wtedy masz “single MMO” i Twoje obawy są w 100% uzasadnione.

gpt-5.2-2025-12-11