Umpero Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu Czołem Jako, że wybór w przypadku procka na 99% padnie na Ryzen 9 9800X3D to muszę skompletować kilka innych gratów. Komputer w 90% do gier 4K i przeglądania internetu. Mam: 1. Obudowa Phanteks NV7 2. Zasilacz MSI MPG A1000G PCIE5 Potrzebuję: 1. Płyta główna. Cena do 1400 zł. Musi koniecznie obsługiwać ARGB i posiadać dobrą sekcję zasilania. Patrzyłem to w tej cenie idzie dostać Gigabyte X870E AORUS ELITE. Coś lepszego znajdzie się w tej cenie? 2. AIO 360. 420 nie wejdzie do posiadanej budy. Cena tak do 800-1000 zł. Jeśli idzie coś znaleźć taniej to git. Koniecznie wersja festyniarska. Co tutaj dać? Wiem, że bardzo popularnym jest Arctic Liquid Freezer III 360. Jest coś wydajniejszego od tego AIO patrząc pod kątem już wydanego 7800X3D i w perspektywie nadchodzącego 9800X3D? 3. Pamięci RAM. Cena tak 800-1000 zł. Jak coś taniej to się nie pogniewam. Koniecznie wersja festyniarska i minimum 32GB. Fajnie by było gdyby to były jakieś pamiątki z potencjałem do OC. 5. Dysk M2. Obecnie chyba króluje KC3000? Coś innego jest warte rozważenia? Co myślicie o dyskach PCIE 5? Dadzą one jakiegoś kopniaka w fpsach w grach? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowany) 3 minuty temu, Umpero napisał: Co myślicie o dyskach PCIE 5? Dadzą one jakiegoś kopniaka w fpsach w grach? ani troche,do 250MB/s korzystają Edytowano 13 godzin temu przez Karro Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Caps Napisano 13 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 13 godzin temu Nie warto brać PCIe 5.0. Te dyski wypadają bardzo dobrze w syntetykach a przełożenie na realia jest zdecydowanie mniejsze. Wydajności w grach Ci to nie da nic. Cena kosmos. Szkoda kasy. 47 minut temu, Umpero napisał: 2. AIO 360. 420 nie wejdzie do posiadanej budy. Cena tak do 800-1000 zł. Jeśli idzie coś znaleźć taniej to git. Koniecznie wersja festyniarska. Daj sobie może cały pakiet Phanteksa. Wentyle do NV7 masz? https://proline.pl/koszyk/96fa18fe Glacier na góre, 3x reverse na dół, 4x reverse na bok, 2x normalne na tył i masz wieś na całego Jak zależy Ci mocno na ARGB, zobacz na ASRock. Podświetlenie pod dolnym radiatorem od dysków M2 daje niezły efekt https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-x870-riptide-wifi-am5-p8122943 50 minut temu, Umpero napisał: 3. Pamięci RAM. Cena tak 800-1000 zł. Jak coś taniej to się nie pogniewam. Koniecznie wersja festyniarska i minimum 32GB. https://proline.pl/pamiec-g-skill-trident-neo-amd-rgb-ddr5-64gb-2x32gb-6000mhz-cl30-expo-f5-6000j3040g32gx2-tz5nr-p8119140 I tu masz potencjał do zejścia z opóźnień, albo to samo w wersji 32GB https://proline.pl/pamiec-g-skill-trident-neo-amd-rgb-ddr5-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-expo-f5-6000j3038f16gx2-tz5nr-p8117987 Nie wiem czy obsługa 4 kostek na EXPO / XMP się poprawiła przez nowe kontrolery w CPU - na 7000 zdecydowanie warto jest unikać 4 modułów. Nie wiem do końca jak to wygląda na 9000 Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 11 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowany) Mam wentyle, ale zdecydowałem się na Lian Li UNI FAN SL-INF v1. Są ładniejsze i bardziej wydajne od tych Phanteksa. Ten Glacier tak sobie wypada wydajnościowo. Priorytet to wydajność plus świecidełka. Z pamięciami to np nie lepiej jakieś 6400 CL32? Np coś takiego https://www.x-kom.pl/p/1214408-pamiec-ram-ddr5-adata-32gb2x16gb-6400mhz-cl32-lancer-blade-rgb.html Edytowano 10 godzin temu przez Umpero Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ravenik Napisano 9 godzin temu Zgłoś Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowany) 3 godziny temu, Caps napisał: Nie warto brać PCIe 5.0. Te dyski wypadają bardzo dobrze w syntetykach a przełożenie na realia jest zdecydowanie mniejsze. Wydajności w grach Ci to nie da nic. Cena kosmos. Szkoda kasy. Masz racje że może nie warto brać dysków PCIE-5 (sam właśnie kupiłem dysk M.2 pcie4 do płyty Asrock X870E Nova Wifi), ale przypuszczam że użycie dysku pcie4 zredukuje całą magistralę karty graficznej do pcie4 zamiast pcie5. Główny dysk m2 jest pewnie wpięty w tę magistralę (patrz instrukcja płyty głównej). Na razie to bez znaczenia ale twórca tematu wspomniał o rtx 5090. Edytowano 9 godzin temu przez Ravenik Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Umpero Napisano 5 godzin temu Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 5 godzin temu 3 godziny temu, Ravenik napisał: przypuszczam że użycie dysku pcie4 zredukuje całą magistralę karty graficznej do pcie4 zamiast pcie5. Na razie to bez znaczenia ale twórca tematu wspomniał o rtx 5090. A tak trochę bardziej po laikowemu to rozumiem, że jak dam dysk PCIE 4 i RTX 5090 to będzie wolniej niż dysk PCIE 5 i RTX 5090? Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karro Napisano 3 godziny temu Zgłoś Udostępnij Napisano 3 godziny temu Za dużo rozkimiasz ,weź sobie 9900x3d z 5090 oby dużym chłodzeniem i kc3000 i MSI tomahowk. Masz tam pcie 4.0 ale realnie duże wyniki Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts
Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować
Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz
Utwórz konto
Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!
Zarejestruj nowe kontoZaloguj się
Masz już konto? Zaloguj się.
Zaloguj się