Skocz do zawartości

Seria Legion, Legion Pro, Slim, Pro 5/7 - Oficjalny Temat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Fury nie ma profilu XMP w żadnej wersji 5600MHz. Dopiero wersja 6000Mhz/6400MHz ma XMP, dlatego nawet jeśli lenovo dałoby XMP i tak musiałbyś ręcznie ustawiać pamięci, a modelu 6000Mhz nie wpakujesz, bo ten wymaga 1,35v na co nie pozwala kontroler pamięci, który max może 1.1v. W teorii da się wpakować ram 6000Mhz, co nie jeden próbował, ale jest niestabilny ze względu właśnie na zasilanie i przejście postu graniczy z cudem. Jedyna opcja ram 6400MHz i wszystkie ustawienia ręcznie, żeby ujechać do 6000MHz na napięciu nie większym niż 1.1v, bo ten ram najczęściej daje radę jeszcze. 

https://www.kingston.com/pl/memory/gaming/kingston-fury-impact-ddr5-memory?speed=6000mt%2Fs&total (kit) capacity=32gb&kit=kit of 2&dram density=16gbit&profile type=intel xmp

Edytowane przez seba842005
Opublikowano

Jakby można było ustawić ręcznie ale z poziomu zaawansowanego biosu to chyba raczej powinny odpalić, druga sprawa że zaawansowany bios można odpalić za pomocą kombinacji klawiszy ale nigdzie nie mogę znaleść takiej informacji dla lapka gen9 tylko dla starszych modeli czyli jest nadzieja że cos wypuszczą 

Opublikowano (edytowane)

Nawet w gen 8 już nie opalisz za pomocą przycisków. Lenovo zdjęło tą możliwość w najnowszych biosach właśnie przez grzebalstwo. Pozostaje tylko SREP. Przyciski zostają tylko w starszych lapkach, gdzie odpięcie CMOS resetuje bios.

Głównym problemem przy ręcznym ramie jest brak możliwości zmiany trybu gpu, Tzn przy zmianie z optimusa na dgpu wywal Ci za każdym razem wywala manualne ramu, bo igpu korzysta z pamięci ram i tak sobie intel wymyślił w spec, że cpu w lapku działa na ramie 5200MHz, albo 5600MHz. Moje fury bez problemu śmigały przy 5800MHz na cl40, ale po każdorazowej zmianie trybu gpu wywalało ustawienia i dałem sobie spokój. Jeśli ktoś ma lapka ciągle pod zasilaniem, to jeszcze ujdzie, bo nie zmienia ciągle trybu gpu. 

• Like 1
Opublikowano
58 minut temu, sasik napisał(a):

tu jest rtx 4060 a w podobnej cenie dostane  wersje slim z rtx 4070 i jak to sie ma teraz do opłacalnosci

Można prosić o link Slim'a z RTX 4070 w cenie 6299 zł?
Nie widzę linku w temacie.

Opublikowano

tak mialem na mysli 4070 wiec pozostaje przy 4060 32gb spokojnie mi styknie  nie mysle nic grzebac jedynie co chcialbym zrobic  to uv zarowno procka jak i karty ale malo widze poradnikow . tzn sa ale takie ogolne

Opublikowano
5 minut temu, seba842005 napisał(a):

@kanon7 Najtaniej obecnie masz na Delkomie 

https://delkom.pl/p/laptop-lenovo-legion-slim-5-gen-9-16arp9-83ex0018pb-r7-7435hs-16-wqxga-165hz-16gb-512ssd-rtx4070-dlss-3-108807

@sasik UV stosujesz do procków intela gen 13, bo jest takie samo i tak samo do gpu seria 3k etc. 

dokladnie własnie to widzialem i dlatego pytam czy lepierj wziasc tego slima czy pro ale z 4060

wiecie 7tys wydac to dla mnie duzo in jak juz wydac to z glowa i zeby bylo na dlugo bo zona zabije hehe

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, sasik napisał(a):

dokladnie własnie to widzialem i dlatego pytam czy lepierj wziasc tego slima czy pro ale z 4060

No ale to nadal dla mnie nie jest jakaś porównywalna opcja:

Pro (i wszystkie jego zalety) vs Slim
6299 vs 6599
32 GB vs 16 GB
500 nit vs 350 nit
240 Hz vs 165 Hz

5600 MHz vs 4800 MHz

1000 GB vs 512 GB

Doliczając samą różnicę na RAM'ie i dysku to z 300 zł robi nam się różnica już ok. 900-1000 zł, ale masz RTX'a 4070 :E

Edytowane przez kanon7
Opublikowano (edytowane)

Jeden i drugi będzie dobry. Bardziej bym się skupił np na matrycy etc. W pro masz 500Nitów 240Hz 100% dci-p3, 3ms z HDR400 vs slim 350nitów, 165Hz, 5ms, 100%srgb i tyle. Slim także ma czytnik memorek czego nie ma pro. 

Opublikowano
2 minuty temu, seba842005 napisał(a):

@sasik Ciupiesz głownie w gry i chcesz mieć maksymalną wydajność w tej cenie bierz wersję z 4070 slima. 

no wlasnie nie ciupe w gry chce miec dobra wydajność ogolnie sprzetu a w gry to gram weekendowo i to nie zawsze najbardziej chodzi mi o kulture pracy ma byc chlodno i cicho w miare

Opublikowano (edytowane)

W takim razie pro bez zastanowienia. W pro na trybie silent nawet na intelu w trybie dgpu wentylki się wyłączają, jeśli siedzisz w necie i cyklicznie włączaj na jakiś czas, żeby zaraz się wyłączyć ponownie. 

Aktualnie wentylki off nawet bez uv na cpu: 

Zrzut-ekranu-2024-11-12-231334.png

Opublikowano

no i o taka odp mi chodzilo biorę to co myslalem od poczatku co podlinkowalem 4060 i i5 Pro dzieki wdzystkim.

ps  wrzucajcie tu swoje screeny ,opinie , sugestie co do legionow co earto zrobic etc...

Opublikowano (edytowane)

@sasikW pierwszej kolejności po odpaleniu lapka, jak kupisz bez systemu ściągnij wszystkie sterowniki ze strony lenovo i je zainstaluj. Na stronie nie ma wszystkiego, tego co jest w preinstalowanym systemie. Dam Ci sterowniki od matrycy i apkę do pobrania kalibracji profili ICM x-rite, a także do tobii head tracking, dolby vision. Na Windowsie 11 24H2 dodatkowo vantage potrafi zmieniać profile zasilania windowsa wraz z tymi od lenovo, czego nie robi na starszych wersjach. Jeśli chcesz lżejszą customową wersję Vantage instalujesz lenovo toolkit z githuba.  

Tu masz fabryczną paczkę sterowników z mojego legiona, która znajduje się na dysku w preinstalowanym systemie:

https://drive.google.com/file/d/1j0-IbFPzLXioUJhlpDPp5-N2tEHFkg-W/view?usp=drive_link

X-rite do kalibracji matrycy:

https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/wwxc060e40bfa0.exe

Fabryczny theme Lenovo windows 11 i tapety od lenovo:

https://drive.google.com/file/d/14om81BXgmYHqDwLls4TVSLrWLzLIh7-M/view?usp=drive_link

Opublikowano
9 minut temu, sasik napisał(a):

no i o taka odp mi chodzilo

To pisaliśmy Ci to od początku :E tango down

4 godziny temu, kanon7 napisał(a):

Legion Pro:
- ma lepszy układ chłodzący * (Legion Coldfront 5.0 cooling system)
*
IMG-4023.jpg

10 minut temu, sasik napisał(a):

ps  wrzucajcie tu swoje screeny ,opinie , sugestie co do legionow co earto zrobic etc...

1. Aktualizacja sterowników (w tym BIOSU) przez stronę https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl

2. Jak siedzisz głównie na kablu, to ustawić w Lenovo Vantage ładowanie baterii do 80% 

3. Jeżeli masz klawiaturę podświetlaną wielokolorową (nie biała) ustawić sobie własny kolor w Lenovo Vantage - domyślne są dla mnie nijakie. 
4. Po kupnie sprawdzić ekran - czy nie ma bad pikseli - to się akurat dotyczy każdego laptopa. 
5. Przy dysku 512GB na Windows 11 nie dzieliłbym go na partycje, tylko zostawił jedną - a po prostu dokupił sobie w przyszłości dodatkowy dysk. 
6. Windows 11 - powyłączać wszelkie telemetrie / IA itd. - poradniki są na necie. Są programy które to robią za nas, ja jednak preferuję ręcznie powyłączać - bez programu. 
7. Wchodząc na swoje konto Lenovo (kod QR) na laptopie macie wszelkie info o laptopie - warto rozważyć przedłużenie gwarancji do 3 lat za 207 zł. 
8. W grach zwiększyć prześwit pod spodem - podkładka chłodząca, cokolwiek - do 1-2 cm max. Same nóżki w laptopie to ciut za mało - dotyczy każdego laptopa. 
9. Głośniki w Legionach jakością i głośnością nie grzeszą, więc obowiązkowo dźwięk do korekcji (mikser dźwięku) przez program steelseriesgg.

Opublikowano (edytowane)

Mikołaj i święta idą, więc nikłe szanse. 
Tzn. podniosą o 500 zł i obniżą 300 zl na black frajer. 

10 godzin temu, seba842005 napisał(a):

@kanon7 W pro ma już 36 miesięcy premium care fabrycznie.

Większość sprzedawców ma nadal 24 miesiące, więc info głównie dla wszystkich szukających Legiona. 
Jeszcze nie dawno dellom też miał 24 miesiące, ale na plus że dają 36 miesięcy. 

Edytowane przez kanon7