Skocz do zawartości

Ryzen 7800x3d i jego ustawienie

Greedi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Przyszedłem do was z zapytaniem odnośnie procesora ryzen 7800x3d, ponieważ w internecie polecają zrobić z nim wszystko oraz nic jeżeli chodzi o bios czy sam windows i trochę przez to ciężko mi się połapać co warto ruszać.

Osobiście po przez ryzen master ustawiłem sobie CO na -30 oraz ustawiłem +200 na rdzeniach, do tego expo w biosie.  No i tak zaczął się człowiek zastanawiać czy są jeszcze jakieś przydatne rzeczy do włączenie i wyłączenia przy tym procesorze. Zastanawiam się czy zamiast Ryzen master nie lepiej ustawić w biosie CO i PBO na takie same ustawienia jak w programie.  Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi co warto zrobić także w samym windowsie.
Sprzęt:
Ryzen 7800x3d
MAG B650 TOMAHAWK WIFI

X Flare 6000 cl30 (expo on)
Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat ale nie mogłem się połapać gdzie to umiejscowić na forum

Z góry dzięki

8 godzin temu, Greedi napisał:

Witam,
Przyszedłem do was z zapytaniem odnośnie procesora ryzen 7800x3d, ponieważ w internecie polecają zrobić z nim wszystko oraz nic jeżeli chodzi o bios czy sam windows i trochę przez to ciężko mi się połapać co warto ruszać.

Osobiście po przez ryzen master ustawiłem sobie CO na -30 oraz ustawiłem +200 na rdzeniach, do tego expo w biosie.  No i tak zaczął się człowiek zastanawiać czy są jeszcze jakieś przydatne rzeczy do włączenie i wyłączenia przy tym procesorze. Zastanawiam się czy zamiast Ryzen master nie lepiej ustawić w biosie CO i PBO na takie same ustawienia jak w programie.  Byłbym wdzięczny za jakieś podpowiedzi co warto zrobić także w samym windowsie.
Sprzęt:
Ryzen 7800x3d
MAG B650 TOMAHAWK WIFI

X Flare 6000 cl30 (expo on)
Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat ale nie mogłem się połapać gdzie to umiejscowić na forum

Z góry dzięki

Nic nie musisz robić. Możesz nawet nie ustawiać EXPO tylko korzystać z JEDEC 4800 40-40-40-77, i tak nie bedzie bottlenekiem nawet dla 4090 w 2k. 

Jeżeli natomiast grasz w wymagajace gry, albo używasz rozdzielczosci 2k z DLSS balance/perf lub FSR balance to mozesz pozmieniac pare rzeczy. -CO, LLC(load line calibration), ten boost + 200 nic nie daje przy szynie 100 bo procesor ma limit na 50.5x. Pomaga natomiast jakbys mial np ECLK 110 i dał -350, aby miec stabilne 5200Mhz. Pamieć 6000 cl30 expo on jest ok, mozesz wejsc do biosu w ustawienia pamieci sprobowac zmienic/ustawic 3parametry  CL 28 tRFC 512, tRFEFI 65535, i nic wiecej nie ruszac. Powinno dac około 2-4% wydajnosci extra ponad to co masz. Procesor moze działac z niższym -CO poprawnie w przypadku wolniejszych pamieci, dla przykładu moj egzemplarz jak ustawie 4800 wlacza sie -60, a stabilny jest chyba cos kolo -38-40 przy tej predkosci. Także musisz sprawdzic, do tego używasz ycruncher, mozesz rowniez odpalic AIDA64 sa tam krotkie benchmarki np SHA i Julia jak i pare innych ktore potrafia zresetowac komputer w przypadku zbyt niskiej wartosci napiecia zasilajacego na procka :)

14 godzin temu, Send1N napisał:

możesz jeszcze ustawić w biosie memory context restore i power down na enabled (jeżeli tego nie zrobiłeś) to przyśpieszy znacznie bootowanie.

A jak te dwie opcje, które jak najbardziej przyspieszają boot (co do tego nie mam wątpliwości), wpływają na latencję pamięci?

Ja mam obie off u siebie (jedna on a druga off to blue screeny) i nie jest źle z uruchamianiem, jak również całkowicie przyzwoicie czasowo wyglądają restarty.

a którą masz on, a którą off  ?

bo faktycznie jeśli jest włączone tylko  memory context restore to czasem na niektorych konfigach może powodować/powoduje blue screeny

ale jeśłi obydwie te funkcje są właczone, nie auto, a enabled to jest / powinno być ok

inna sprawa że ty masz asrocka, ten od początku miał naprawdę szybki boot w porównaniu z innymi. z moich obserwacji tylko na asrocku memory context restore na auto, to tak jak enabled u reszty, ale inni to też już znacząco, nieporównywalnie poprawili, teraz nawet bez tego "idzie żyć "  różnice nie są duże.

1 godzinę temu, DR3GGO napisał:

A jak te dwie opcje, które jak najbardziej przyspieszają boot (co do tego nie mam wątpliwości), wpływają na latencję pamięci?

Ja mam obie off u siebie (jedna on a druga off to blue screeny) i nie jest źle z uruchamianiem, jak również całkowicie przyzwoicie czasowo wyglądają restarty.

Na przyspieszenie pamieci chyba ustawienie odpowiednie nitro moze wplynac, ale nieznacznie

14 minut temu, mimuszek napisał:

a którą masz on, a którą off  ?

Mam obie na off, gdyż pozostawienie jednej na on drugiej off (niezależnie której) to blue screeny - tak jakby były one ze sobą ściśle połączone. Albo obie on albo obie off - bez poł środków, bo efekt jak pisałem. Ja mam obie na off, bo - z tego co sprawdzałem wcześniej - RAM notuje niższe opóźnienia dostępu, zaś skutek w postaci dłuższego boot'a nie jest taki znaczny.

10 minut temu, maxmaster027 napisał:

Na przyspieszenie pamieci chyba ustawienie odpowiednie nitro moze wplynac, ale nieznacznie

Może się mylę, ale czy nitro pozwala wyżej poprowadzić pamięci (na wyższe takty), lecz kosztem "narzutu" latencji? Chyba taki opis mam przy tej opcji w BIOS.

16 godzin temu, maxmaster027 napisał:

tRFEFI 65535, i nic wiecej nie ruszac

Taaaaa. A potem gierki będą się wysrywać i będzie się zastanawiał dlaczego. Przestańcie powtarzać w kółko to tREFI 65k bo to nie ma zazwyczaj nic wspólnego ze stabilnością. 

Tylko aby to wiedzieć, to trzeba odpalać różne gry i długo w nie grać. Bo w syntetykach będzie stabilnie. Karhu zrobi 12h i będzie 0 błędów. A wystarczy jakaś stara gra typu Project Cars 3 czy Max Payne 1 i powyżej 36k tREFI wywali się zawsze po dłuższej grze. 

12 minut temu, DR3GGO napisał:

Mam obie na off, gdyż pozostawienie jednej na on drugiej off (niezależnie której) to blue screeny - tak jakby były one ze sobą ściśle połączone. Albo obie on albo obie off - bez poł środków, bo efekt jak pisałem. Ja mam obie na off, bo - z tego co sprawdzałem wcześniej - RAM notuje niższe opóźnienia dostępu, zaś skutek w postaci dłuższego boot'a nie jest taki znaczny.

Może się mylę, ale czy nitro pozwala wyżej poprowadzić pamięci (na wyższe takty), lecz kosztem "narzutu" latencji? Chyba taki opis mam przy tej opcji w BIOS.

Generalnie raczej ustabilizowac, bo bez nitro tez sie wlacza 8k, ale przy 1:3:2 , R8x8 jest lepiej, i tak jakby dodało z 1-1.5ns po wlaczeniu ale dalej jest 58.5-59.5ns

7 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

Taaaaa. A potem gierki będą się wysrywać i będzie się zastanawiał dlaczego. Przestańcie powtarzać w kółko to tREFI 65k bo to nie ma zazwyczaj nic wspólnego ze stabilnością. 

Tylko aby to wiedzieć, to trzeba odpalać różne gry i długo w nie grać. Bo w syntetykach będzie stabilnie. Karhu zrobi 12h i będzie 0 błędów. A wystarczy jakaś stara gra typu Project Cars 3 czy Max Payne 1 i powyżej 36k tREFI wywali się zawsze po dłuższej grze. 

No nie przesadzaj, to zalezy od kosci, nawet samsungi robioo 800/65535 przy 6000, tym bardziej hynixy..chyba 384/65535 dlatego takie 512 to jest lajt dla hynixA, ale tutaj nie liczy sie czy to 65535 czy 58278 itp. Tylko stosunkek tRFC do tREFI. 800/65535 , takie ustawienie oznacza ze 1.2% cykli przypada na odswiezanie.

Edytowane przez maxmaster027

17 minut temu, DR3GGO napisał:

Mam obie na off, gdyż pozostawienie jednej na on drugiej off

tak jak pisałem, przy asrocku nie ma się co przejmowac, bez tego szybko laduje

a jak właczyć to obydwie, na msi jest jeszcze memory high efficiency, trochę podkręca pamięci, ale to wszystko widać głownie w benchmarkach, szkoda zycia

12 minut temu, maxmaster027 napisał:

No nie przesadzaj

No nie nie przesadzaj, tylko nie pchaj typa na minę. Po pierwsze stabilność, po drugie czy da 65k czy 20K to w Aida różnica jest niemal zerowa. Więc po co się pchać pod korek i ryzykować, skoro nic to nie daje. 

Co innego gdyby miał wersję X, a nie X3D, albo Intela :) To tam można walczyć i o 140K :)

8 minut temu, PiPoLiNiO napisał:

No nie nie przesadzaj, tylko nie pchaj typa na minę. Po pierwsze stabilność, po drugie czy da 65k czy 20K to w Aida różnica jest niemal zerowa. Więc po co się pchać pod korek i ryzykować, skoro nic to nie daje. 

Co innego gdyby miał wersję X, a nie X3D, albo Intela :) To tam można walczyć i o 140K :)

Intel maxuje 260k, "tylko nie pchaj typa na minę". Zgadza sie 500/20000 tez jest ok. Standardowo cykl odswiezania to około 9-10% z XMP, Przy 500/20k to 2.5% wiec i tak jest sporo szybciej

@maxmaster027 Wszystko spoko. Ale Twoje wyliczenia nie mają sensu dla procków X3D. Bo tam co nie ustawisz to i tak będzie działać niemal identycznie. Nie wiem czy masz procka X3D (na fonie nie pokazuje sygnatury o ile masz), ale jeśli tak, to wbij TREFI 8K, potem 65K i sprawdź wyniki :) Bo jak sprawdziłem u siebie, to najpierw myślałem, że coś się zepsuło, a później wyczytałem że na X3D tak to właśnie działa :)

1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał:

@maxmaster027 Wszystko spoko. Ale Twoje wyliczenia nie mają sensu dla procków X3D. Bo tam co nie ustawisz to i tak będzie działać niemal identycznie. Nie wiem czy masz procka X3D (na fonie nie pokazuje sygnatury o ile masz), ale jeśli tak, to wbij TREFI 8K, potem 65K i sprawdź wyniki :) Bo jak sprawdziłem u siebie, to najpierw myślałem, że coś się zepsuło, a później wyczytałem że na X3D tak to właśnie działa :)

To co jest na rynku już all dawno przetestowane. Jeżeli chodzi o tRFC/tREFI /predkosc pamieci wchodzi tRFC(ns) masz rubryke w zentimigs. Kosci maja rozne mozliwosci odpowiednio : Hynix A die 120ns, Hynix M die 160ns, Samsung B-die 260ms, Samsung D-die 270ns, Micron A+G 260ns, Micron Rev B 360ns. 

A jeśli chodzi o zysk z przestawiania parametrow jest zalezny od tytulu i w jakiej mierze zalezny jest od cachu a w jakiej od ramu :)

Edytowane przez maxmaster027