Skocz do zawartości

Komputer bardzo długo wyłącza się.

Asag

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj postanowiłem zaktualizować BIOS na płycie głównej Gigabyte B550 Aorus Elite V2. Chciałem ściągnąć @Bios ale okazało się że wymaga to aplikacji GA. Zainstalowałem więc Gigabyte Control Centre i okazało się że zainstalowało to wiele dodatków bez mojej zgody jak np Norton Antywirus. Nie przerwałem procesu instalacji bo pomyślałem że jak zrobię co mam zrobić to i tak wywalę to wszystko.

Koniec końców @Bios i tak nie udało się zainstalować, po kliknięciu w setup pojawiało się okienko instalacji które natychmiast znikało więc zaktualizowałem bios z klucza USB z poziomu biosu.

Pobawiłem się jeszcze RGB Fusion bo chciałem zmienić podświetlenie płyty głównej ale po restarcie gubiło ustawienia (wszystkie apkki GA to trash) więc zainstalowałem Signal RGB który odinstalowałem jeszcze szybciej bo UI tego to jakaś pomyłka dla mnie. 

Pokasowałem wszystko co ściągnąłem razem z Nortonem i zaczął się problem.

Komputer bardzo długo się wyłącza, tzn Windows wyłącza się normalnie, ekran gaśnie ale buda nie, wiatraki kręcą się, światła na karcie i płycie też i tak dobre 2 minuty zanim buda się wyłączy. W biosie użyłem opcji przywrócenia ustawień do default i tylko włączyłem profil XMP oraz ErP żeby nie świeciła się klawiatura po wyłączeniu kompa ale nie pomogło to.

Jakieś sugestie co to może być? Opcje windows? Bios?

Zaczął bym od biosu, jego aktualizacja przywraca ustawienia początkowe więc trzeba sprawdzić łącznie z boot. Jak widzę co tam trzeba powyłączać i posprawdzać to się dziwię że ktoś chce się bawić w @Bios skoro pen z biosem załatwia sprawę.

Ale co dokładnie w boot? Komputer uruchamia się normalnie, praktycznie wszystko działa, 0 blue screen czy jakichś freezów. Kilka razy przeleciałem przez opcje biosu szukając jakiegoś natchnienia ale nic nie zwróciło mojej uwagi co by mogło przeszkadzać w wyłączeniu się kompa. 

Edytowane przez Asag

Z czego bootuje w biosie? Nic nie napisałeś jak stawiany system (np. uefi), jaki to system. W  biosie start z menedżera czy dysku. Może coś z planem zasilania nie tak. Może też jakieś zadania ma zaprogramowane przy zamykaniu, trzeba zajrzeć do harmonogramu zadań.

Bios UEFI, system Windows 11, w biosie bootowanie ustawione na disc manager i jako pierwszy dysk NVME Kingstona na którym jest system, jest drugi NVME od Lexara jako storage. 

Plan zasilania wybrany Zrównoważony, wszędzie w tym planie przywrócone na wszelki wypadek ustawienia domyślne. W Harmonogramie nie bardzo wiem czego szukać, po podświetleniu Harmonogram zadań (Lokalny) w Aktywne zadania masa wpisów które mi nic nie mówią. 

Z tego co teraz zauważyłem to podświetlenie płyty głównej też gaśnie, jedynie wentylatory się kręcą i światła na karcie graficznej się świecą. Możliwe aby Signal RGB coś namieszał z kartą i przez to opóźnia to zamykanie? Po odinstalowaniu tego programu światła karty wróciły na defaultową opcję i już sam nie wiem. 

Zobacz co masz w autostarcie i wyłącz co nie potrzebne. Spróbuj też te apki od sterowania lrgbt wyłączyć, może to coś zamula.

Samo się nic nie robi 🙂 na przyszłość czytaj i patrz gdzie są ✓ zaznaczone, ponieważ na 100% to było, ale przez "bezmyślne" klikanie tak się dzieje.

No właśnie że samo się zrobiło, nie ma żadnej opcji zaznaczenia czegokolwiek, po prostu instalujesz GCC i on sobie sam zdecydował że zainstaluje jeszcze z 15 aplikacji. Po prostu wyszedłem z pokoju na chwilę a jak wróciłem to pokazywał się pasek instalacji Nortona w 70% ukończony. 

Na necie można nawet znaleźć poradnik jakie pliki trzeba zedytować aby przy update nie instalowało ponownie Nortona. 

Wszystkie apki od ledów odinstalowane, praktycznie nic nie zostało z tego co instalowałem ale jak na razie nic to nie dało. Autostart też czysty i zostawione tylko to co potrzebne.

Edytowane przez Asag

W biosie RGB wyłącz (na mojej płycie był z tym problem, dopiero aktualizacja bios to naprawiła). Używam nortona od wieków, raczej to nie on robi problem. W razie czego do jego pozostałości użyj norton remove and reinstall. Może masz włączone szybkie uruchamianie i to ono powoduje problem, ale to tylko moje spekulacje.

Nic nie pomaga, w międzyczasie poszła też czysta instalacja sterowników NVidia. 

Wygląda to tak, po kliknięciu zamknij windows wyłącza się w jakieś 7-10 sekund i monitor gaśnie a PC pracuje przez kolejne 40-50 sekund (ledy na płycie gasną wraz z monitorem). Wydaje mi się że jakby się to trochę skróciło ale i tak długo się wyłącza, wcześniej praktycznie buda gasła wraz z monitorem. 

Edytowane przez Asag

12 godzin temu, Asag napisał(a):

No właśnie że samo się zrobiło, nie ma żadnej opcji zaznaczenia czegokolwiek, po prostu instalujesz GCC i on sobie sam zdecydował że zainstaluje jeszcze z 15 aplikacji. Po prostu wyszedłem z pokoju na chwilę a jak wróciłem to pokazywał się pasek instalacji Nortona w 70% ukończony. 

Na necie można nawet znaleźć poradnik jakie pliki trzeba zedytować aby przy update nie instalowało ponownie Nortona. 

Wszystkie apki od ledów odinstalowane, praktycznie nic nie zostało z tego co instalowałem ale jak na razie nic to nie dało. Autostart też czysty i zostawione tylko to co potrzebne.

Ale wiesz że mogłeś wykonać flash biosu instalując jedynie APP center i dodatek @bios?

Mógłbyś podać całą konfigurację komputera?

Dobra, wypnij grafikę i włącz komputer, powinien się włączyć i odczekaj minute żeby się włączył system po czy nacisnij przycisk ponownie przycisk włączenia żeby się komputer wyłączył i obserwuj czy wyłączął się od razu wentylatory i podświetlenie.

Opcję ErP masz na enabled czy disabled?

Edytowane przez Pan Ciastovy

Nie dało rady bo @Bios w ogóle się nie zainstalował. Dlatego wywaliłem wszystko i po prostu użyłem klucza USB bezpośrednio w biosie. Nauczka na przyszłość aby nigdy więcej nie bawić się  żaden bloatware od producentów. W 90% to trash na który narzekają wszyscy. 

Mam Ryzena 5600, on nie ma integry więc  nie jestem w stanie wypiąć karty. Innej też nie mam aby jej użyć. ErP jest enabled bo jak wyłączam, podświetlenie klawiatury nie gaśnie z komupterem i mnie drażni w nocy.

Pełna specyfikacja:

CPU Ryzen 5600 z chłodzeniem beQuiet! Pure Rock 2, GPU MSI 4070Ti X Trio, Płyta Gigabyte B550 Aorus Elite V2, RAM Patriot Viper Steel 2x8GB 3733MHz CL17, zasilacz Seasonic Focus GX 1000W Gold Plus, dysk systemowy Kingston 2TB Gen4 NVME KC3000, drugi jako storage Lexar 2TB NVME. 

Zrobiłem jak mówiłeś, wyjąłem całkiem kartę z gniazda. 

Od wciśnięcia przycisku do całkowitego zgaszenia PC 57 sekund, po włożeniu karty dokładnie taki sam czas 57 sekund. Teraz i tak jest chyba trochę lepiej ale nadal strasznie długo w porównaniu z tym co było kiedyś. 

@Asag Nie wiem jak ja mam ci to wytłumaczyć. Z jednej strony ja bym to zostawił może samo przejdzie lub nie, a z drugiej strony jak tak bardzo chcesz kopać to zostało sprawdzić zasilacz, płyta głowna. A najlepiej to rozebrać całego komputra i złozyć od nowa (zawsze działa) :E

wyjmij baterię bios i zewrzyj styki baterii na 10 sekund na wyłączonym zasilaczu i wyjętej wtyczce zasilacza.

W swojej historii naprawiania miałem jedny taki wybryk że długo się wyłączał przyczym wentylatory wyły na full przez 10 sekund, a przyczyna była widoczna gołym okiem wybrzuszone kondensatory, ale u ciebie to nie występuje. 

Edytowane przez Pan Ciastovy