shakal84 0 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada (edytowane) Witam Zakupiłem używanego RX 5700 od Asrocka https://www.asrock.com.tw/Graphics-Card/AMD/Radeon RX 5700 Challenger D 8G OC/index.pl.asp po zainstalowaniu sterowników (przed również) wentylatory praktycznie się nie kręcą, odpala się Windows a karta powoli nabiera temperatury 40, 60, 80 *C a wentyle max 500-800 rpm. Dopiero po przekroczeniu około 80 *C wentyle przyspieszają do około 1500 rpm temperatura spada do około 70 *C i tak kółko 😄 Po zainstalowaniu MSI Afterburner i ustawieniu ręcznej kontroli wentyli jest ok rpm około 1400 w spoczynku i 45 *C. Próbowałem różnych sterowników a nawet podłączyłem kartę do innego kompa i dalej to samo. Wentyle ledwo reagują na temperaturę. Ktoś wie co jest nie tak ? ten model tak ma czy padł jakiś czujnik czy coś ? Edytowane 2 Listopada przez shakal84
AndrzejTrg 385 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada Wywal AF, usuń stery przez DDU, zainstaluj stery od amd z panelem i tam ustaw wiatraki. AF nie lubi się z softem od amd.
shakal84 0 Opublikowano 2 Listopada Autor Opublikowano 2 Listopada A myślisz że tak nie robiłem ? hehe obojętnie czy jest AB czy nie wentyle ledwo się kręcą jeżeli ich nie ustawisz ręcznie. Spróbuję się pobawić programem https://www.igorslab.de/en/download-area-new-version-of-morepowertool-mpt-and-final-release-of-redbioseditor-rbe/ Po za tym witam na innym forum hehe
Pawlos 7 Opublikowano 2 Listopada Opublikowano 2 Listopada (edytowane) @shakal84 jak GPU używane kupiłeś to sprawdź czy masz oryginalny bios wgrany z tego modelu. Edytowane 2 Listopada przez Pawlos
shakal84 0 Opublikowano 2 Listopada Autor Opublikowano 2 Listopada Wgrywałem oryginalny BIOS ze strony TechPowerUp i nadal to samo. Wentyle praktycznie stoją do temperatury 80*C.
Rekomendowane odpowiedzi