Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze CPU do gier i montażu filmów (AMD vs Intel Clown Ultra)

GeTShrEx

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Składam swój pierwszy komputer, głównie do gier i edycji wideo w DaVinci Resolve, z zamiarem na ok. 5 lat bez wymiany podzespołów (nie mam potrzeby ogrywania wszystkich tytułów AAA na premierę). Mam problem z wyborem marki procesora. Skłaniałbym się ku Intelowi ze względu na Quick Sync i wsparcie dla kodeków H.265, które – z tego co czytałem – robią robotę, jeśli chodzi o możliwość pracy na szerszej gamie kodeków oraz wydajności w montażu. Jednak jak wiemy, w ostatnich generacjach Intela pojawiły się problemy, które wzbudzają moje wątpliwości, a nie mogę już dłużej czekać z zakupem. Warto też wspomnieć, że na początku będę montować filmy na YouTube-a oraz rolki na Instagrama oraz Tik Toka. Jestem nowy w temacie montażu, więc nie jestem pewien, na ile Quick Sync i wsparcie H.265 będą tu konieczne. W skrócie tak wyglądają moje przemyślenia i preferencje:

- Opcja z Intelem

Daje funkcje Quick Sync i sprzętowe wsparcie dla H.265, co byłoby optymalne (nawet potencjalnie na przyszłość) do pracy w Resolve. Jednak 13. i 14. gen pracuje na bardzo wysokich temperaturach i ma problemy ze stabilnością, a najnowsza 15 generacja, choć powinna się sprawdzić w moim przypadku, jest teraz droga i znacznie mniej efektywna w grach. Pojawiły się też plotki że nowa platforma na sockecie 1851 ma obsługiwać tylko jedną generację co też nie prezentuje się zbyt dobrze. Z tego powodu biorę pod uwagę raczej 12 gen (np. i7-12700K, i9-12900K), ale o tym jeszcze za chwilę.

- Opcja z AMD

Ryżeny są bardziej energooszczędne, co jest dla mnie ważne, ale nie posiadają wspomnianych funkcji multimedialnych Intela. Z AMD rozważam Ryzen 9 7900 z jego 12 rdzeniami i robiącą wrażenie efektywnością energetyczną. Zastanawiałem się też nad R7 7700 i R9 7950X, ale 7950X jest nieco powyżej mojego budżetu.

Tutaj link do mojego planowanego zestaw z R9 7900: https://pcpartpicker.com/list/c79fMV

- Resolve & CapCut

Co też ważne, na początku będę korzystać z darmowej wersji DaVinci Resolve do bardziej zaawansowanych projektów oraz CapCuta do prostszych i krótszych filmów. Czy funkcja Quick Sync i wsparcie dla kodeka H.265/HEVC od Intela są tu konieczne, czy AMD poradzi sobie równie dobrze?

- Chłodzenie powietrzne

Wolałbym uniknąć chłodzenia wodnego, jeśli to możliwe. AMD mniej się grzeje więc wydaje się lepiej przystosowane do chłodzenia powietrzem, gdy nowsze cpu Intela często wymagają chłodzenia wodnego z powodu swoich temperatur.

- Żywotność platformy

Gdybym postawił na AMD, brałbym płytę na AM5, co daje opcje na przyszłe ulepszenia. Socket LGA1700 Intela (kompatybilny z 12. generacją, która może być jedyną rozsądną opcją z ich strony) ma już wygaszone wsparcie, a na dodatek i ta seria nagrzewa się mocno, więc trudno będzie ją schłodzić bez AiO (biorę pod uwagę np. i7-12700K, i9-12900K).

Patrząc na moją sytuację co byście mi doradzili? Czy AMD będzie dobrym wyborem do moich potrzeb, czy w tym przypadku funkcje Intela są warte potencjalnych problemów?

Dzięki z góry!

https://pcpartpicker.com/list/c79fMV

Edytowane przez GeTShrEx