Skocz do zawartości

Jaki dysk do przetrzymywania zdjęć?

Wisien

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić dysk zewnętrzny do archiwizacji zdjęć na lata żeby nie przepadły bo pendrivey po kilku latach przestają działać. Wyczytałem że najlepsze są do tego dyski hdd ale też natknąłem się że lepsze sa ssd bo nie mają ruchomych elementów które mogą nawalić. Na chwilę obecną skłaniam się do kupna markowego hdd 2,5 zewnętrznego 1Tb lub 2. Dobry pomysł? coś polecacie?

SSD zaczynają już tracić dane losowo po 4 tygodniach bez zasilania, HDD dopiero po roku.

Ogólnie najlepiej kupić osobno sam dysk + zewnętrzną obudowę do niego. Masz wtedy kontrolę nad modelem dysku + samą obudowę wielokrotnego użytku.

Teraz pytanie, co ciebie lepiej urządza - dysk 2.5" czy 3.5".

2.5" 5400rpm są dosyć drogie w detalu - Barracudy i WD Blue to koszt 300pln+ za 2TB, 200pln+ za 1TB.

3.5" Seagate/WD idzie wyrwać 2TB od 250pln, a od 400pln zaczynają się 4TB. Jedyny minus taki że obudowy do 3.5" mają dodatkowy zasilacz sieciowy, zawsze jeden kabel więcej. Radzę też zwrócić uwagę czy dany model dysku jest SMR (w tych samych liniach potrafią być zarówno modele SMR i CMR, np. w Seagate SkyHawk), i takich unikać. Klasyczne CMR są dużo lepsze.

Koszt samej obudowy to 20~100pln. Na Allegro 3.5" i 2.5".

Znaczy że mój odtwarzacz MP3 sprzed 15 lat nie powinien już mieć prawie żadnych danych, prawda?

Dyski jeszcze na IDE które mam w pudle też dawno powinny utracić dane skoro przeleżały jakieś 20 lat?

Pytam, bo wszystkie działają bez problemu i nie wykazują oznak utraty danych. Zatem od czego to zależy i jak to się objawia?

Problem to mam z płytami nagranymi 20 lat temu :) 

Co do osobnej obudowy to się zgadzam. Większa wygoda i bez problemu można podłączyć nawet bezpośrednio do kompa w razie czego. Dyski w obudowach zewnętrznych mają czasem swoje złącze lutowane w elektronikę i takiego dysku się łatwo nie przełoży do innej obudowy czy nie podepnie przez SATA do kompa. 

Czynniki wpływające na retencję danych SSD:

Typ pamięci NAND: W zależności od rodzaju pamięci, czas retencji może się różnić:

SLC (Single-Level Cell) – najlepsza retencja danych, ale mniejsza pojemność i wyższa cena.

MLC (Multi-Level Cell) – przeciętna retencja, stosowana głównie w SSD konsumenckich.

TLC (Triple-Level Cell) – niższa trwałość, stosowana w tańszych SSD.

QLC (Quad-Level Cell) – najniższa trwałość i retencja danych, najtańsza opcja.

Liczba zapisów i cykli P/E (Program-Erase): Każda komórka pamięci NAND ma ograniczoną liczbę cykli zapisu/kasowania, po której jej trwałość maleje. Im więcej cykli, tym bardziej zmniejsza się zdolność komórek do przechowywania danych.

Temperatura przechowywania: Wysokie temperatury mogą znacząco przyspieszać degradację komórek NAND. SSD używane w wysokich temperaturach mają krótszą retencję danych.

Brak zasilania: SSD przechowujące dane bez zasilania mają ograniczony czas retencji, zazwyczaj w zakresie kilku miesięcy do kilku lat, w zależności od typu NAND i liczby cykli P/E.

Typowe czasy retencji danych dla różnych pamięci NAND:

SLC: 10 lat przy niskiej liczbie cykli P/E.

MLC: 3–5 lat przy umiarkowanej liczbie cykli P/E.

TLC: 1–3 lata, zależnie od intensywności użycia.

QLC: poniżej 1 roku przy wysokiej liczbie cykli P/E.

18 godzin temu, Wisien napisał(a):

Chciałbym kupić dysk zewnętrzny do archiwizacji zdjęć na lata żeby nie przepadły bo pendrivey po kilku latach przestają działać. Wyczytałem że najlepsze są do tego dyski hdd ale też natknąłem się że lepsze sa ssd bo nie mają ruchomych elementów które mogą nawalić. Na chwilę obecną skłaniam się do kupna markowego hdd 2,5 zewnętrznego 1Tb lub 2. Dobry pomysł? coś polecacie?

Do archiwizacji zdjęć tylko HDD ewentualnie Bluray M-Disc trwały na 1000 lat

Przejdźmy do konkretów.

Jeśli to archiwum to kupujesz dwa takie dyski, robisz lustrzaną kopię danych i kładziesz do szuflady. Co jakiś czas uruchamiasz i diagnozujesz.

Do tego się nada byle jaki dysk, jednak najlepiej jest zakupić koniecznie jednotalerzowy dysk i to nie jeden.

W dzisiejszych czasach, najtaniej kupiłbym na taki backup Hitachi lub Toshiba. Koniecznie jednotalerzowy. Do tego obudowa i jesteś ustawiony 👍

Dobrze jest kupić dysk oparty na CMR, a nie SNR.

Myślę, że warto dać szansę nowym modelom. Dyski to i tak loteria.

Czasem diagnozujesz Crystalem i jest dobrze.

Nowy P300 HDWD110UZSVA 1 TB (ma CMR i jeden talerz) ze stajni Toshiba wg specyfikacji: https://www.toshiba-storage.com/wp/wp-content/uploads/2017/08/TOSH_16046_P300_GB_30_11.pdf

Kupujesz takie dwa, jakąś obudowę RAID fajną. Robisz z tego RAID 1 i jesteś bezpieczny 👍

https://www.morele.net/dysk-toshiba-p300-1tb-3-5-sata-iii-hdwd110uzsva-860921/

Do nich obudowa z RAID.

Wszystko powinno być tanie i jednocześnie trwałe.

Ja bym tak dzisiaj zrobił, gdybym wybierał dyski dla siebie, ale ja już mam i chciałem Ci dobrze doradzić, byś też miał fajnie.

Ewentualnie, jeśli nie chcesz to kupujesz byle jakie dyski dwa na USB 1 TB, lustrzana kopia danych i do szuflady.

Zaproponowałem optymalne rozwiązanie pod względem trwałości i ceny.

Edytowane przez Filip454