Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Prawie 30 stron i co osoba to inne zdanie. To jaka w końcu płyta pod AM5? Może trzeba by zrobić jakąś listę z kategoriami tanio i w miarę ok, lepiej, najlepiej 😃

Edytowane przez Onyxer
Opublikowano
Godzinę temu, Onyxer napisał(a):

Prawie 30 stron i co osoba to inne zdanie. To jaka w końcu płyta pod AM5? Może trzeba by zrobić jakąś listę z kategoriami tanio i w miarę ok, lepiej, najlepiej 😃

Podaj kwotę, jaką masz na płytę.

Opublikowano (edytowane)

Na początek 7600/7700, potem chce przejść na 9800X3D jak ceny wrócą do normalności. Chcę mieć PCIe 5.0 pod kartę, prawdopodobnie będzie next gen. Chcę się bawić z eclk, pbo, krzywymi, kalibracją pamięci, timingów więc jakiś fajny bios się przyda ale nie będę jakoś płakał jak nie wycisnę z tego ostatnich soków, nic ekstremalnego, po prostu chce się tym pobawić i mieć możliwości. Cena jak najmniej, sensownie na takie wymagania. Pełny format, może bliżej mi białej kolorystyki ale to tak na boku jak będzie to ok.

Edytowane przez Onyxer
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Onyxer napisał(a):

Na początek 7600/7700, potem chce przejść na 9800X3D jak ceny wrócą do normalności. Chcę mieć PCIe 5.0 pod kartę, prawdopodobnie będzie next gen. Chcę się bawić z eclk, pbo, krzywymi, kalibracją pamięci, timingów więc jakiś fajny bios się przyda ale nie będę jakoś płakał jak nie wycisnę z tego ostatnich soków, nic ekstremalnego, po prostu chce się tym pobawić i mieć możliwości. Cena jak najmniej, sensownie na takie wymagania. Pełny format, może bliżej mi białej kolorystyki ale to tak na boku jak będzie to ok.

(Określ budżet dokładnie, taka rada)

Edytowane przez zxc
Opublikowano (edytowane)

Skoro napisał, że chce mieć ECLK, to żadna z podanych przez Ciebie płyt tego nie oferuje. Na B650(E) to tylko Taichi(Lite) i Aorus Master posiadają ECLK z tego, co pamiętam; żadna z nich nie kosztuje mniej niż 1000 zł. Raczej koło 1200 - 1400 zł. Spełniają one oczywiście pozostałe wymagania stawiane @Onyxer.

Edytowane przez Imm
Opublikowano
7 minut temu, Imm napisał(a):

Skoro napisał, że chce mieć ECLK, to żadna z podanych przez Ciebie płyt tego nie oferuje. Na B650(E) to tylko Taichi(Lite) i Aorus Master posiadają ECLK z tego, co pamiętam; żadna z nich nie kosztuje mniej niż 1000 zł. Raczej koło 1200 - 1400 zł. Spełniają one oczywiście pozostałe wymagania stawiane @Onyxer.

Ok, wziąłem głównie pod uwagę ten procesor(7600/7700)..

@Zachy

Czy, to rozsądne brać Nove w cenie 1900zl?

Opublikowano
3 godziny temu, zxc napisał(a):

ale w testach Taichi lite przegrywa z Nova.

Rozwiń temat proszę :rotfl:

24 minuty temu, zxc napisał(a):

Nie bo ta płyta na stracie kosztowała mniej niż 1700 zł. 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Imm napisał(a):

No zdaje sobie sprawę, że powyżej 1000zł. A coś z Asusa lub MSI?

Edytowane przez Onyxer
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, zxc napisał(a):

https://www.techspot.com/review/2907-amd-x870-motherboards/

No, tak, tylko wiesz, w takiej cenie już nie będzie.. 

Nie chce mi się nawet tego komentować

41 minut temu, Onyxer napisał(a):

Najtańsze to będzie chyba Gigabyte x670e Master.  Nic tańszego z eclk MSI i ASUS nie oferują.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
1 godzinę temu, zxc napisał(a):

Jak nie potrzebujesz eclk to jasne.

Choc to juz prog bolu.

Inna kwestia ze nova vs taichi lite jest lepiej wyposażona wiec sens zakupu lajtowej taichi jest tylko wtedy gdy ktos chce taichi jak najnizszyn kosztem... A to taka mocna budzetowka vs grubasna nova.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kamilos69 napisał(a):

Nie chce mi się nawet tego komentować

Najtańsze to będzie chyba Gigabyte x670e Master.  Nic tańszego z eclk MSI i ASUS nie oferują.

Tzn, te wyniki, nie są wiarygodne? Jak masz chwile, to wyjaśnij, dlaczego TL, jest lepsze od Novy?

Godzinę temu, Zachy napisał(a):

Jak nie potrzebujesz eclk to jasne.

Choc to juz prog bolu.

Inna kwestia ze nova vs taichi lite jest lepiej wyposażona wiec sens zakupu lajtowej taichi jest tylko wtedy gdy ktos chce taichi jak najnizszyn kosztem... A to taka mocna budzetowka vs grubasna nova.

Już poszła, także problem z głowy(JEDNAK Jeszcze jest).. Te 1770-1800 i bym brał, a tak kurde boli, mimo że to tylko 100zl..  Hmm, a może przy braku dostępności Novy/wysokiej ceny, postawić na coś z x670E?

Edytowane przez zxc
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Onyxer napisał(a):

Ani Asus ani MSI nie oferują ECLK w swoich płytach opartych na B650E. Musisz wskoczyć na X670E lub X870E. W Asusie musisz będzie to minimum ROG STRIX X870-A GAMING WIFI, a w przypadku MSI na X870 - Carbon. Obie są zaporowo drogie - od około 1900 zł do góry. Za mniej możesz dostać lepiej wyposażonego Aorus Master X670E obecnie, wychodzi koło 1680 zł.

Edytowane przez Imm
Opublikowano

Nie czaje po co wam mobo z eclk jak klasycznym bclk można zrobić prawie że to samo tylko trzeba poświęcić trochę więcej czasu np na odpowiednie obniżenie taktowania pamięci/if aby przy wyższej szynie niż 100 wskoczyły na podobne taktowanie jak przy właśnie 100 itp.

Opublikowano (edytowane)

Ja również nie uważam, że musisz mieć ECLK tak samo jak nie sądzę aby wyświetlacz kodów na płycie był konieczny. Z pewnością żadna z tych rzeczy nie jest warta dopłaty minimum kilkuset złotych jaką sobie życzą producenci płyt głównych. Równie dobrze można podnieść argument, że lepszy kodek audio niż ALC897 nie jest prawie nikomu potrzebny, a Ci co słyszą różnicę zapewne mają zewnętrzny AMP/DAC itd....

To powiedziawszy, ECLK teoretycznie pozwoli Ci na nieco więcej i będzie to łatwiejsze, bo jednak podkręcasz tylko konkretną rzecz, a nie wszystko. Łatwiej później w razie jeśli coś Ci się wysypie zdiagnozować, bo z góry wiadomo co, przy BLCK tak prosto nie jest.

Generalnie zarówno ECLK jak i wyświetlacz kodów na płycie to takie "nice to have", ale nie jest to "must have".

Edytowane przez Imm
  • Upvote 1
Opublikowano
9 godzin temu, wrobel_krk napisał(a):

Potrzebujesz tego eclk ale do czego? Dopłacac do płyty 900zl oto żeby podkręcić minimalnie CPU? Dla 0.5% wydajności może? Zabawki są drogie moim zdaniem nie ma co dopłacać ;)

Jeszcze ciekawe do czego potrzebna płyta, bo jak komp będzie służył tylko do grania to więcej pytań nie mam...

a kolega jeszcze napisał "Chcę się bawić z eclk, pbo, krzywymi, kalibracją pamięci, timingów więc jakiś fajny bios się przyda ale nie będę jakoś płakał..." płakać to będziesz jak Ci co chwilę będzie jakimiś BSODami walić z pupy, przy takich zabawach, no ale BDSM też jest dla zabawy :) . Może zabawa spoko, ale przy domowym użytkowaniu, to się mija z celem. Chyba że lubisz grać w benchmarki i chwalić się cyferkami, no to inna sprawa   

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
14 godzin temu, zxc napisał(a):

Tzn, te wyniki, nie są wiarygodne? Jak masz chwile, to wyjaśnij, dlaczego TL, jest lepsze od Novy?

Właśnie o to chodzi że to są praktycznie takie same płyty i nie ma lepszej lub gorszej. Różnią się tylko paroma szczegółami na które zwróci uwagę tylko garstka ludzi.

Problemem za to jest cena Nova która zaczynała się od bodajże 1600-1700 zł a obecnie kosztuje ponad 1900zł.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Opublikowano
6 godzin temu, kamilos69 napisał(a):

Właśnie o to chodzi że to są praktycznie takie same płyty i nie ma lepszej lub gorszej. Różnią się tylko paroma szczegółami na które zwróci uwagę tylko garstka ludzi.

Problemem za to jest cena Nova która zaczynała się od bodajże 1600-1700 zł a obecnie kosztuje ponad 1900zł.

Z tego co się dopiero ledwie dzień czy dwa temu dowiedziałem to Nova ma turbo piździka zakamuflowanego 8:E Dla mnie to odpada całkowicie. Nie chce z tym ryzykować bo nawet jak na początku będzie ok to nie wiadomo co z takim badziewnym wentylkiem będzie się działo po roku, dwóch czy po 3+. Mam mega cichego kompa i nie chce jakiegoś kręcącego się badziewia na mobo.

Podobno Taichi Lite nie ma tego ustrojstwa? Prawda to?

Zresztą ogólnie Nova wykupowana przez wszystkich pojawia się i moment znika wszędzie w europie. W np. Mindfactory pojawia się i zaraz znika za ~365euro(niecałe 1600pln), a Taichi Lite podobno z tego co doczytałem bez piździka pasywne chłodzona ~413euro(niecałe 1800) i normalnie cały czas dostępna od ręki.

Przy tym dodatkowo moim zdaniem lepiej wizualnie mi wygląda Taichi Lite, a że Nova ma 5 nvme vs 4 Taichi Lite to już ryba totalna. Do Taichi znowu można 6 SSD podłączyć, to wszystko i tak jest z zapasem :E