Skocz do zawartości

Czy dyski M2 są trwalsze od SSD czy od czego to zależy?

Keller

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić jakiś M2, ale boje się, że przy przerzucaniu mas plików - również małych, to jednak dysk  mi się szybko zajedzie, a na utratę danych nie mogę sobie pozwolić.

Jeśli M2 są lepsze od SSD (są szybsze, ale czy trwalsze albo w inny sposób lepsze?) to poprosiłbym o polecenie jakichś 1TB. Na 2 TB pewnie mnie nie stać, choć kto tam wie jakie są ceny. Strzelam że 300-400zł to pewnie jakaś niska półka.

Trwalsze od ssd nie są budowa jest bardzo podoba czy to nvme czy klasyczny ssd mają kontroler i pamięci które mogą paść nagle z dnia na dzień dlatego jak masz ważne dane to oczywiście warto mieć kopię na jakimś hdd (najlepiej CMR) A co do przedziału 300-400zł za 1TB to nie te czasy gdzie w tym segmencie cenowym dało się kupić tylko badziew, spokojnie w tej kasie można kupić dobry model np lexar nm790, patriot VP4300, kc3000...

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1

Bardzo dobre pytanie, wlasnie chcialem pisac posta. Mam nadzieje ze moge sie podpiac by nie robic podobnego tematu.

Mam w lapku - NVMe SK Hynix HFS256GD9TNI-L2A0B - ale potrzebuje rozbudowac pamiec bo to za malo.
Myslalem o wrzuceniu jakiegos SATA do srodka, ale w moim przypadku producent zdecydowal sie nie robic takiej funkcji, wiec moge jedynie wymienic swoj na cos innego.

Czy moglibyscie podrzucic cos godnego polecenia i w miare jak najtanszego?
Mysle o 1TB ale jak cena drastycznie rozna, to i 512GB wystarczy.

Pozdrawiam

36 minut temu, Send1N napisał(a):

Masz obecnie dysk gen3 więc rozumiem że lapek nie obsługuje wyższych prędkości, zerknij na lexar nm620 - 1tb za 250pln.

Tak jest to gen3, nie ma sensu isc w gen4 z tego co czytalem, nie przy takim uzytkowaniu jak moje.

Ten lexar jest 2280 a ja mam slot na 2230. 

W dniu 6.11.2024 o 21:06, Send1N napisał(a):

A podałeś model obecnego dysku na 2280, co to za lapek?

Teraz juz sie sam zakrecilem, musze rozebrac lapka i zobaczyc co jest w srodku. Wydawalo mi sie ze patrzylem na 2230, a faktycznie ze specyfikacji wychodzi 2280. 

To jest Legion 5P-15ARH05H Laptop (Lenovo) - Type 82GU

Edytowane przez Spindender

To, czy NVMe, czy SATA nie ma aż takiego znaczenia, jak to, na jakich jest pamięciach, a o tym producenci zazwyczaj nie informują. Typowo im tańsze, tym gorsze, ale też zależy, jaka sztuka się trafi. Jeśli trafisz na układy z jakimiś problemami/wadami wykonawczymi, może Ci się wysypać w pierwszym tygodniu użytkowania. Jeśli układy będą ok, dużo zależy od ilości wykonywanych operacji zapisu/kasowania. Tak naprawdę bardzo ciężko przewidzieć awarię SSD. 

5 godzin temu, Send1N napisał(a):

Wchodzi 2280 i 2242 powinieneś mieć też miejsce na klasyczny dysk 2,5" hdd/ssd tylko wymagany jest adapter na taśmę flex jeżeli nie dostałeś dołączonego do laptopa https://pl.aliexpress.com/item/1005002931109411.html

Ostatnio zdjalem pancerz i patrzylem czy jest jakiekolwiek miejsce aby 2,5" ulokowac, ale nie widzialem nic. Musze go rozebrac jeszcze raz upewnic sie co do tego 2280 i 2,5". 

Wydaje mi sie ze ten moj byl malutki ale w sumie 35 a 42 to nie wielka roznica, wiec mozliwe ze mam ten 2242.

Szczerze mowiac, nie wiedzialem ze istnieja takie tasmy z SATA na flex, czy to na pewno daje rade?

5 godzin temu, Kaleron napisał(a):

To, czy NVMe, czy SATA nie ma aż takiego znaczenia, jak to, na jakich jest pamięciach, a o tym producenci zazwyczaj nie informują. Typowo im tańsze, tym gorsze, ale też zależy, jaka sztuka się trafi. Jeśli trafisz na układy z jakimiś problemami/wadami wykonawczymi, może Ci się wysypać w pierwszym tygodniu użytkowania. Jeśli układy będą ok, dużo zależy od ilości wykonywanych operacji zapisu/kasowania. Tak naprawdę bardzo ciężko przewidzieć awarię SSD. 

Wiadomo ze w wiekszosci sprzetow elektronicznych, wszystko zalezy od szczescia, czy sie trafi na dobra partie czy nie. Mialem telefon ktory sluzyl 5 lat ale go potluklem i zero problemow. Kupilem drugi taki sam i wszystko sie w nim sypie. Zadajac pytanie, chcialem sie dowiedziec od znawcow co moze miec mniejsze szanse na "bad batch".

1 godzinę temu, Spindender napisał(a):

Szczerze mówiąc, nie wiedzialem ze istnieja takie tasmy z SATA na flex, czy to na pewno daje rade?

Tak montowałem nie raz w laptopach dysk na  tego typu gnieździe, to jest normalne sata tylko na przedłużce można powiedzieć, pod warunkiem że masz na płycie głównej gniazdo na ten flex i miejsce w kadłubku. Chwile temu do lenovo ideapad gaming 3 15 miałem normalnie w pudle od laptopa (czasami producent dodaje) gdyby ktoś chciał we własnym zakresie dołożyć sobie dysk 2,5" Jak zdejmiesz tylną pokrywę to strzel fotkę środka i wrzuć tutaj.

Edytowane przez Send1N