Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

. Nie, niewiedza jest błogosławieństwem. Ale nie z tego tytułu, że świadomie to zignorowałem, tylko w ogóle o tym nie pkmyślałem. Mam tylko pomiar na pompie i nie mam przepływomierza. A te szacunki z D5 NEXT, to podobno i tak o kant kuli potłuc. Jeszcze niewiele testowałem nowy setup, ale puki co temp cieczy wydaje się w normie. Zobaczę przy dłuższym użytkowaniu.

Poza tym o jakie wejście i wyjście Ci chodzi, bo chyba na wejściu i wyjściu z reza pomiary będą niemal identyczne? Przynajmniej tak mi się wydaje, bo to krótki odcinek a rez chyba nie oddaje jakoś dużo ciepła.

Edytowane przez Marcusfff
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Kurczę, wygląda na to, że faktycznie przepływ jest marny a układ ma spore opory hydrauliczne. Owszem, zmiana z 4080 na 5090 na pewno bardziej obciążyła układ termicznie, ale z drugiej strony tyle chłodnic chyba powinno sobie poradzić zwłaszcza po UV proca i GPU. Nawet latem. Musiałem przemodelować krzywą pompy i to ona robi największą różnicę. Teraz temp cieczy oscyluje między 37 a 39 st C. Sporo... Zwłaszcza starając się utrzymać układ w miarę cichym.

No i zmierzam chyba do kolejnej iteracji układu. :boink: Obecny mi się podoba, ale nie mam pomysłu jak zrezygnować z kolanek żeby zachować estetykę. Myślę o przejściu na giętkie przewody. Poradzicie jakie średnice i jakie złączki zastosować? Czy białe przewody będą ok, czy jest z nimi jakiś problem? Czy zastosować szybkozłączki do GPU i proca by ułatwić ewentualną podmianę?

Opublikowano

Wiele osób walczących o niską temp płynu w load i ciszę w PC CLC z 9800X3D/RTX 5090 kończy z dużą zewnętrzną chłodnicą typu MORA600.

Takich CLC jest teraz masa na Reddit.

Powód prozaiczny,tak dużą powierzchnię pracy chłodnic przy klasycznych chłodnicach w budach big tower nie da się uzyskać

bo takich budek już nie ma na rynku (CaseLabs pod 4x cz 6x 560mm)

Jeszcze przy buildach z SLI GPU wbiłem się na ten problem i dwie chłodnice fat 560mm SR1 w PC z 725W poboru mocy

utrzymywały deltę płynu 10*C przy 1000rpm na Noiseblocker 140mm (a 7*C pracując open air ustawione na półce obok kompa na tych samych rpm)

No ale to wymagało custom budy o wybitnym airflow i chłodnic wyrzucających gorące powietrze poza budę a nie wzajemnie się podgrzewających.

Buda zawsze psuje wydajność chłodnic jak dobre filtry by miała i jaki super airflow by generowała.

Projekt Black Ice Alfa to rozmiary budy 660x660x250mm...kolos.

Niestety od pewnego momentu w CLC przy poborze mocy 700W i więcej

walka o niską deltę płynu w load kończy się migracją na zewnętrzną chłodnicę supersize.

W projekcie Deuterium jest to radbox z 4x 560mm z Lian Li TL series 140mm które w load na 500rpm będą pracować.

Koszmarny koszt wynikający z custom konstrukcji i potrzeby balansu ciszy i wysokiej wydajności chłodzenia.

Czy zmiana sztywnych rurek na giętkie ma znaczny wpływ na flow płynu?

Nie bardzo,nadal jest tu masa połączeń złączkami a od strony estetyki węże nie mają startu do sztywnych rurek.

Biały wąż 16/10 trudno teraz dorwać (Alphacool widziałem ale nie wiem co to jest warte,nie testowałem go)

https://www.angela.pl/p16278,alphacool-alphatube-hf-10-16-uv-white-3m-9-8ft-retailbox.html

Owszem po zmianie na węże możesz Koolance QDC szybkozłączki mieć przy bloku CPU i GPU

co bardzo ułatwia serwis układu ale to kolejne restrykcyjne elementy w loop i...jedna D5 znowu nie wyrobi.

Błędne koło.

Opublikowano

Przejście na chłodnicę supersize będzie dobrym i jedynym wyjściem, ale jak będę składał następnego kompa. Teraz już wszystko jest pod ten konfig: buda, chłodnice, wentyle... i nie chciałbym zmieniać wszystkiego. Wkopałem się i teraz trzeba to jakoś przewalczyć. Hm... kurczę, to co radzisz? 

Opcja ze zmianą węży na giętkie, pozwoliłaby zrezygnować siedmiu kolanek i zaoblić łuki dodatkowo zmniejszając opory hydrauliczne. Ile mógłbym policzyć, ale brak pomiarów przepływu a przede wszystkim współczynników oporów miejscowych i liniowych nie udostępniają producenci osprzętu.

Druga opcja to kupić druga pompę i  ją wpiąć szeregowo w układ na giętkich przewodach i schować ją na zapleczu.

Trzecia opcja to zostawić tak jak jest i jedynie próbować jeszcze doszliwować krzywe pompy i wentyli. Realnie, do jakiej temp chłodziwa mogę trzymać ten układ długookresowo? W necie są oczywiście rozbieżne opinie.

Opublikowano

Nie wkopałeś się bo taki set z sztywnymi rurkami jest stylistycznie dopracowany perfekt

a na wężach już tak dobrze to nie wygląda...jak dla mnie bo gusty są różne.

Siedem złączek kątowych mniej w loop po zmianie na węże nie wnosi drastycznej zmiany we flow

ale druga pompa D5 w loop dodana owszem...

razem z nią możesz dodać przepływomierz na odcinku węża prowadzącym do pompy po ciemnej stronie.

Jest jeszcze opcja ekstremalna jeśli dodajesz drugą pompę w loop można wyjść wężami z tyłu budki

i podłączyć zewnętrzna chłodnicę o super niskiej restrykcji jak SR2 Multiport 560mm (z testów wyszło mi że 9l/h spada flow w loop jak jest wpięta więc tyle co nic).

Przez super niską restrykcję SR2 stosuję je najczęściej w układach CLC o ile buda pozwala bo to fat 60mm i nie wszędzie pasuje.

Jak robiłem testy z niskim flow rzędu 30l/h to dramat,płyn był 10*C cieplejszy jak na flow rzędu 130 czy 180l/h

więc za niski flow szkodzi i to bardzo w CLC  z poborem mocy 650-750W.

• Thanks 1
Opublikowano

W tej obudowie dT-15c to mysłe że jest dobry wynik przy takim configu. Mam wersje air tej obudowy i wcale taka air nie jest... Ten mesh na topie to tak dławi przepływ powietrza że w ogóle go nie używam. Pisałem tu o tej obudowie że po pewnymi względami to jest kiepska konstrukcja. Jeśli masz tylko wentyle w push albo pull na chłodnicy to też może stwarzać problemy. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Elder napisał(a):

ale druga pompa D5 w loop dodana owszem...

Tak chyba zrobię. Rozmierzę sobie miejsce i coś dobiorę. Wstępnie wygląda na to, że udałoby się pozbyć tej rurki z czarnym kolankiem, która przebiega wprost przed pompą. Ale to chyba robota dopiero na wrzesień, bo teraz czasu brak.

Napisz mi jeszcze tylko proszę jak z tą maksymalną temperaturą cieczy?

Edytowane przez Marcusfff
Opublikowano

Masz miernik to zobacz ile w load w grach Twój PC bierze.

Mamy teraz w setach z 9800X3D+5090 pobór mocy jak wcześniej w koksach HEDT z SLI GPU które wymuszały CLC bo piekło i szatani w load.

Wszystko poniżej 40*C temp płynu w load jest akceptowalne (przyjmijmy że przy ambient 23*C)

a próba wywalczenia temp płynu w load rzędu 30*C wymusza ucieczkę z chłodnicami z budy

i supersize outside rads setup (MORA600 albo 4x560mm...do wyboru co kto preferuje).

To się dzieje w stacjach roboczych gdzie zwykle user ma wywalone na koszty projektu

wpakował się w Treadrippera i dwie 5090

bo i tak w koszty działalności firmy to wrzuci a komp zarabia i się spłaca szybciej czy wolniej zależnie od ilości zleceń.

Odpowiedz sobie na pytanie czy zbicie temp płynu w loop z 40*C na 30*C doda więcej FPS w grach?

Też tak miałem...walczyłem z tym aby deltę mieć 7*C a komp był cichy w load i miałem...kaprys spełniony worek kasy wywalony i tyle.