Skocz do zawartości

Pierwsza pętla Marcusa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Realizuję swoje długoletnie marzenie i w końcu buduję w pełni customową pętlę. Mimo, że pierwsza, to jednak raczej w myśl zasady "albo grubo albo wcale".  Czytam, oglądam, ale mam kilka wątpliwości i prosiłbym bardziej doświadczonych o rozwianie kilku wątpliwości oraz ewentualne uwagi.

Z czym zaczynam i co planuję: buda Corsair x6500, RTX 4080 a docelowo 5090, Ryzen 9800x3d, MOBO X870e Aurus Pro. Chłodzone będzie tylko CPU i GPU. Planuję trzy radiatory 360mm Alphacool - dwa 45 na dole i boku (po 3 wentyle 120mm pull), 30 na dachu (3 wentyle push). Miały być dwa, ale zależy mi na ciszy. Blok CPU Watercool, rezerwuar Watercool Heatkiller 150 Multiport, pompa Watercool DC WCP-D5. Jakiś blok na GPU, wezmę chyba na razie Barrowa, bo i tak karta idzie do zmiany a szukam czegoś białego. Rurki PMMA 13/10 i oczywiście kształtki do HT. Płyn Mayhems + inhibitor + hades

A teraz pytania:

1. Sterowanie i zasilanie. Mój największy problem w tej chwili. Czy potrzebuję jakiegokolwiek kontrolera żeby to ogarnąć? Czy to co na płycie wystarczy? Oczywiście splitter do wiatraków to obowiązek, ale np. pompa ma końcówkę molex. W jakie kable radzicie zaopatrzyć się obowiązkowo?

2. Termometr. W tym momencie nie mam przewidzianego. Potrzeba? Jeżeli tak to jak i gdzie go wpiąć, bo widzę, że jest problem z trójnikami przy twardych rurach.

3. Drainport- podobnie, jak wyżej. Na razie myślałem, że będę po prostu odsysał płyn dużą strzykawką z rurką wprost z rezewuaru.

Wszelkie sugestie i odpowiedzi mile widziane! Dziękuję!