Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Piszę tutaj bo nie wiem co jest problem w moim zestawie . Komputer jak w sygnaturze. Problem polega na tym że po ustawieniu przyciskami obudowy rodzaju efektu podświetlenia obudowy (czyli górnego i dolnego paska LED), następnie po wyłączeniu i włączeniu komputera "obudowa" czasem zapomina wybrany efekt i ustawia inny (chyba domyślny ale nie jestem pewny). Dzieje się tak powiedzmy raz na 5-10 wyłączeń / włączeń komputera. Pytanie co zrobić aby komputer "nigdy" nie zmieniał wybranego efektu RGB obudowy po włączeniu / wyłączeniu? Problem nie występował przy poprzedniej konfiguracji (było wszystko to samo tylko płyta Gigabyte Z790 gaming x ax i cpu Intel).

Patrzyłem w instrukcje mobo i case i mam odczucie że może reset switch ma odwrotną polaryzację (zamieniony + i -) w headerze obudowy i gniazdku płyty głównej ale nie jestem pewny, poza tym chyba obudowa nie łączy minusa reset switcha z blachami? W ogóle nie wiem czy to ma znaczenie. Nie wiem też czy obudowa pamięta ustawienie efektu argb w epromie czy w jakiejś pamięci wymagającej podtrzymania napięciem?

Jeszcze mogę ustawić aby obudowa korzystała z podświetlenia sterowanego z kontrolera Gelid i wtedy nie gubi ustawień :), jednak efekt "tęczy" argb z kontrolera w obudowie jest ładniejszy niż te z kontrolera GELID i niż z płyty głównej. Poza opisanym problemem komputer funkcjonuje prawidłowo.

Edytowane przez Ravenik
  • Ravenik zmienił(a) tytuł na Obudowa "Lian Li O11D Evo RGB" zapomina jaki wybrałem efekt podświetlenia RGB
Opublikowano

U mnie podobnie, steruje kolorami przez oprogramowanie od płyty głównej. Przy odpalaniu kompa wszystko oprócz ramów świeci tak jak mam ustawione, a ramy świecą domyślnie tęczą. Po zalogowaniu do systemu, oprogramowanie uruchamia się automatycznie i wszystko wraca do tego co mam ustawione, ale sama aplikacja uruchamia się niestety dosyć długo.