Gib 1 Opublikowano 9 godzin temu Autor Opublikowano 9 godzin temu dla mnie ma znaczenie generalnie, bo te 20% powoduje że mam ciszę a na tym felernym 5700X nawet 5% powodowało że wiatrak czasem dostawał pierdlca i odpowiedź była ten typ tak ma. Ja nie lubię niepotrzebnego hałasu, zazwyczaj ustawiem 5 zadań w kolejce wychodząc z domu z poleceniem uśpienia po wykonaniu zadania, żeby sobie oszczędzić słuchania wycia wiatraka.
Send1N 350 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) Wystarczy przejść na manualne sterowanie poprzez stworzenie i przełączanie profili jeden do idle drugi do obciążenia tak jak ja używam od lat i problem ze skokami wentylatora nie ma kompletnie miejsca bo obroty nie wskoczą na inne niż masz wbite na profilu cpu i każdym innym w obudowie który tak ustawisz, tylko że 99% osób woli automatyczne sterowanie zamiast czegoś takiego, ja natomiast nie trawię jak bios ma automatyczną kontrolę i obroty zmieniają się zależnie od temperatury, używam tego typu ustawień jeszcze od czasów speedfana, którego po premierze windows 10 zastąpiłem sobie argus monitorem Innym sposobem jest ustawienie opóźnienia "fan steup up time" na najwyższą możliwą wartość w biosie (chociaż to akurat nie do końca rozwiązuje ten efekt) U mnie profil do idle wygląda tak że tylko pompa działa na niesłyszalnych obrotach + dwa slimy na chłodnicy o niesłyszalnym łożysku na 500rpm + nawet w zasilaczu mam ręczne sterowanie bo przewód jest puszczony bokiem pod płytę a siedzi tam silent wings 3 Przed graniem czy jakimś benchmarkiem itp naciskam na klawiaturze kombinację ctrl+F12 i mam profil pod obciążenie: Po wyjściu z gry naciskam kombinację CTRL+F11 która aktywuje profil do idle i spokój z jakimiś skokami obrotów w idle/przeglądarce, spokoju od lat na ryzenach nie mają tylko ci co są niewolnikami auto z pod biosu Edytowane 2 godziny temu przez Send1N 1
miro 89 Opublikowano 24 minuty temu Opublikowano 24 minuty temu 9 godzin temu, Gib napisał(a): że wiatrak czasem dostawał pierdlca i odpowiedź była ten typ tak ma. tak, ale 14 listopada, na pierwszej stronie tego tematu pisałem ci że zmienia się opóźnienia startu wentylatora, krzywą w biosie.. ale ty czytasz i nie czytasz, któryś raz już.. jak kupisz inny to myślisz że będzie inaczej, nie , nie będzie, tak samo będzie " wariował " opcja druga, to co Send wyżej pokazał, oprogramowanie
Rekomendowane odpowiedzi