Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, 

Obecnie posiadam Ryzena 7600X posadzonego na B650 Aorus Elite + 32 GB RAMu 5600 M/T CL36. Karta graficzna to 4070, ale będę zmieniał w przyszłym roku na myślę że 5070. Już teraz chciałbym wymienić procesor na wydajniejszy. Trochę na przyszłość, ale także dlatego, że w gram w Solar Crown i tam brakuje trochę wydajności jednego rdzenia. Gram w 1440p i 144 Hz. Preferuje wyższe FPS aniżeli jakość oprawy graficznej. Myślałam o 9800X3D, ale to chyba za bardzo na wyrost. Może wystarczy 7800X3D, który powinien sobie dać radę z 5070 (jeśli przyjmiemy, że wydajność 5070 = 4080). Byłbym gotowy wydać około 2 tys złotych, ale liczę na BF i ceny 1800-1900 za 7800X3D. Na jakiekolwiek promocje na 9800X3D nawet nie mam złudzeń. Co o tym myślicie? Który procesor wybrać?

Opublikowano

Będziesz zmieniać gpu to wtedy będą inne ceny prockow. Teraz 4070 z 7600x dobrana para. 7800x3d było wyrwać za 1400zl duża szansa że będzie za tyle w przyszłym roku. Już teraz używki się pokazały za 1500zl.

• Upvote 1
Opublikowano

Tu nie procesor jest problemem tylko fatalna optymalizacja gry. Na całym świecie wieszają na niej łachy. Jeśli nie poprawią optymalizacji to nie licz na 5070 że coś dużo pomoże. W 1440p z materiałów które można znaleźć w sieci wygląda że nawet RTX 4090 klęka przy tej optymalizacji.

• Upvote 1
Opublikowano
17 godzin temu, voodoo34 napisał(a):

Tu nie procesor jest problemem tylko fatalna optymalizacja gry. Na całym świecie wieszają na niej łachy. Jeśli nie poprawią optymalizacji to nie licz na 5070 że coś dużo pomoże. W 1440p z materiałów które można znaleźć w sieci wygląda że nawet RTX 4090 klęka przy tej optymalizacji.

Tak, wiem gdzie leży przyczyna. Nie znaczy to, że nie można spróbować wyeliminować to zwiększając moc obliczeniowa CPU, bo tu można co nieco poprawić. Ładnie to widać w momencie gdy GPU nie jest wykorzystane w 100%, a CPU lata w okolicy 30 %.

Opublikowano

Pytanie czy warto wydawać tyle kasy dla jednej średniej gry tylko dlatego, że developerzy to patałachy i nie potrafią optymalizować kodu. No chyba, że w innych grach też brakuje ci wydajności ale przy tej konfiguracji to raczej wątpię by tak było. 

• Upvote 1