Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka. Ostatnio zaktualizowałem BIOS na płycie Gigabyte B660 Gaming X AX dla intela i5 13600KF. Bo było tak, że pod obciążeniem temperatury dobijały do 101 stopni. Po aktualizacji 89 stopni mx wbija w Cinebenchu. Chłodzenie mam wodne Endorfy Navis 240. Zastanawiam się, czy z tym procesorem coś się nie stało, bo jak składałem peceta to nie było takich temperatur (mam na myśli te pierwsze po 100 stopni). Czy jest opcja, że coś się z nim zadziało? Napisałem do intela w tej sprawie i czekam na odpowiedź. I pytanko dla użytkowników tych procesorów. U Was też pod obciążeniem wbija po 90 stopni? Czy to normalne czy raczej powinienem próbować coś z tym zrobić?

Opublikowano

Jaka pasta termoprzewodząca?

Czy na procek założona ramka (contact frame)?

Czy procek kręcony/jak mocno?

Czy masz pewność, że pompka wody działa z pełną wydajnością i jest woda w obiegu?

Jak zamontowana jest chłodnica w obudowie - czy rurki IO do chłodnicy są wyżej niż blok? 

Opublikowano
3 godziny temu, twoja_babcia napisał(a):

Jaka pasta termoprzewodząca?

Czy na procek założona ramka (contact frame)?

Czy procek kręcony/jak mocno?

Czy masz pewność, że pompka wody działa z pełną wydajnością i jest woda w obiegu?

Jak zamontowana jest chłodnica w obudowie - czy rurki IO do chłodnicy są wyżej niż blok? 

Pasta thermal grizly

Nie mam ramki

Nie krecony, plyta b660

W tym chlodzeniu raczej nie dolewa sie wody

Chlodnica na gorze obudowy jest

Opublikowano (edytowane)

W każdym AIO jest kilka bąbelków powietrza. Kwestia, czy sprawimy by zatrzymały się w bloku czy chłodnicy. Ale u Ciebie wszystko wygląda ok od strony technicznej. Kwestia ustawień UEFI. Trzeba by pobrać OCCT j zrobić test CPU. Przyjrzeć się temperaturze, mocy i napięciu na cpu. Mimo że to ciepły procek, to i tak, takie temperatury bez podkręcania nie powinny się pojawiać. 

edit: Chociaż tak jeszcze myślę, czy aby na pewno pompka jest dobrze ustawiona (nie w jakimś silent mode)? Nie wiem, czy to AIO pokazuje temperaturę wody? Czy chłodnica robi się mocno ciepła? 

Edytowane przez twoja_babcia
Opublikowano

@twoja_babcia weszły te ustawienia od intela jakiś czas temu. Oni tam chyba zmienili te minimalne napięcia i chyba uv zrobione też jest. Pewnie dlatego temperatury spadły. Pisałem do nich i chyba mi wymienią ten procesor. Na dniach ponoć kuriera mam się spodziewać po obiór.

Chłodnicy palpacyjnie nie sprawdzałem. Był silent mode, zmieniłem na normal, ale niewiele to się różniło a kultura pracy dużo gorsza. 

Aio nie pokazuje mi temp. płynu. 

Zobaczymy czy dostanę nowy procek, tak się zanosi na to. Wtedy zobacze czy nowy egzemplarz tez się tak grzeje.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Popularne tematy

• Najnowsze posty

• @voltq DLSS i PSSR maja dedykowane jednostki obliczeniowe w ukladzie GPU i uzywaja AI. FSR nie ma wsparcia sprzetowego i AI, skaluje za pomoca algorytmow. Zaleta FSR to uniwersalnosc, bo dziala na kazdej karcie praktyczne, ale z gowna masla nie bedzie, wiec jest jak jest.
    • stalówki na zimę to rozum i godność człowieka, jedyny prawilny wybór. 
    • No bo ta gra to taki kapiszon trochę  Nie jeszcze, a ludzie mówili, że na klocku tego nie ma wtf
    • No ja u siebie porównywałem z p140. Masz tam w dyskusji naszej na pw na labie. Ogólnie zmiana dla zmiany, ale nie ruszam póki działa. Jak chociaż jeden zacznie nawalać, bo wymienię cały komplet. Ale no - czuć te pchane powietrze i pod dobrym ciśnieniem. Temperatury też nie mam nic do zarzucenia na cepie i ramie, a pamiętaj, że ja mam zabudowaną budę z filtrem. Tam byle pierdziawka nie ogarnie. 
    • Przeszedłem z Forum IDG. Wg mnie było to forum z wyższym poziomem niż PCLab*, ale nie miało tak rozbudowanego działu offtopic. Tam nie było to tak tolerowane jak na PCLab, ale też użytkowników było mniej. Zacząłem się tam udzielać w 2007 roku (15 lat miałem). W 2009 IDG praktycznie było martwe, a ja przeniosłem się na Laba, gdzie konto było od 2008. Na PCLab więcej czytałem o hardware i software niż się udzielałem, głównie offtop   Na IDG przyszedłem chyba z jakimś problemem z Sempronem 3000 soket 754   *nie mówię, że poziom Laba byl słaby czy coś, ale bardzo często spotykałem się z całą ściana tekstu nie do końca na temat. Na IDG jak problem był rozwiązany, to temat od razu zamykanie, a wpisy nie na temat usuwano. Ale nie było tak hardcorowo jak na elektrodzie.    Na Labie skrzydła rozwinąłem dopiero w śmietniku Przeszedłem z Forum IDG. Wg mnie było to forum z wyższym poziomem niż PCLab*, ale nie miało tak rozbudowanego działu offtopic. Tam nie było to tak tolerowane jak na PCLab, ale też użytkowników było mniej. Zacząłem się tam udzielać w 2007 roku (15 lat miałem). W 2009 IDG praktycznie było martwe, a ja przeniosłem się na Laba, gdzie konto było od 2008. Na PCLab więcej czytałem o hardware i software niż się udzielałem, głównie offtop   Na IDG przyszedłem chyba z jakimś problemem z Sempronem 3000 soket 754   *nie mówię, że poziom Laba byl słaby czy coś, ale bardzo często spotykałem się z całą ściana tekstu nie do końca na temat. Na IDG jak problem był rozwiązany, to temat od razu zamykanie, a wpisy nie na temat usuwano. Ale nie było tak hardcorowo jak na elektrodzie.    Na Labie skrzydła rozwinąłem dopiero w śmietniku @misieq Przeszedłem z Forum IDG. Wg mnie było to forum z wyższym poziomem niż PCLab*, ale nie miało tak rozbudowanego działu offtopic. Tam nie było to tak tolerowane jak na PCLab, ale też użytkowników było mniej. Zacząłem się tam udzielać w 2007 roku (15 lat miałem). W 2009 IDG praktycznie było martwe, a ja przeniosłem się na Laba, gdzie konto było od 2008. Na PCLab więcej czytałem o hardware i software niż się udzielałem, głównie offtop        Na IDG przyszedłem chyba z jakimś problemem z Sempronem 3000 soket 754       *nie mówię, że poziom Laba byl słaby czy coś, ale bardzo często spotykałem się z całą ściana tekstu nie do końca na temat. Na IDG jak problem był rozwiązany, to temat od razu zamykanie, a wpisy nie na temat usuwano. Ale nie było tak hardcorowo jak na elektrodzie.        Na Labie skrzydła rozwinąłem dopiero  w śmietniku  Przeszedłem z Forum IDG. Wg mnie było to forum z wyższym poziomem niż PCLab*, ale nie miało tak rozbudowanego działu offtopic. Tam nie było to tak tolerowane jak na PCLab, ale też użytkowników było mniej. Zacząłem się tam udzielać w 2007 roku (15 lat miałem). W 2009 IDG praktycznie było martwe, a ja przeniosłem się na Laba, gdzie konto było od 2008. Na PCLab więcej czytałem o hardware i software niż się udzielałem, głównie offtop   Na IDG przyszedłem chyba z jakimś problemem z Sempronem 3000 soket 754   *nie mówię, że poziom Laba byl słaby czy coś, ale bardzo często spotykałem się z całą ściana tekstu nie do końca na temat. Na IDG jak problem był rozwiązany, to temat od razu zamykanie, a wpisy nie na temat usuwano. Ale nie było tak hardcorowo jak na elektrodzie.    Na Labie skrzydła rozwinąłem dopiero w śmietniku
  • Aktywni użytkownicy

• Dodaj nową pozycję...