Skocz do zawartości

Polecane wentylatory - testy, opinie, dyskusja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zatem z tego co czytam Arctic A12 ARGB powinny być spoko? Przyoszczędziłem na obudowie i teraz mam za swoje co było do przewidzenia. O ile sama skrzynka jest ok to odgłos pochodzący od wiatraków mnie odrzuca. Nie chodzi nawet wcale o szum powietrza bo to by było jak najbardziej akceptowalne, ale albo łożyskowanie albo sam ich kształt i lekkie bicie robi taki cichy nieprzyjemny dźwięk jakby gdzieś 300 metrów ode mnie ciagle uruchomiony był alarm w budynku. Kiedyś by nie przeszkadzało, ale z wiekiem człowiek zrobił się wybredny. Z drugiej strony w starym setupie miałem jakiegoś silentium PC na chłodzeniu procesora. To samo z tyłu budy i jeden wentylator z niskiej półki z przodu i było OK. Teraz wjechało 4ARGB od chiefteca i jest kiepsko. Na tyle że od razu chcąc nie chcąc musze je zmieni i mam nadzieje że kontroler który był z budą obsłuży w pełni nowe wentylatory. Nie wiem czemu bo nie jestem w temacie ale jak podłączyłem stare wentylatory RGB (4pin) pod ten kontroler to nie działało podświetlenie, ale to tak jak mówię nie byłem w temacie świecidełek itd i pewnie teraz wszystko RGB mają to 3 pin a nie 4. 

Mam tylko nadzieje że te markowe wentylatory są warte swojej ceny bo jeśli wydam 200 zł na wiatraczki i będzie podobnie to coś mnie trafi. 

Edytowane przez Morv
Opublikowano
W dniu 24.07.2025 o 00:23, Send1N napisał(a):

Z arctic'ów argb będziesz zadowolony, mają możliwość szeregowego łączenia więc do jednego gniazda argb podłączysz nawet 4 sztuki

No jest dużo lepiej jak było wcześniej. Do perfekcji może jeszcze trochę brakuje, ale to chyba zbieżność dźwięków. 

Swoją drogą nie wiem jaki jest sens tego łączenia szeregowego jeśli chodzi o RGB bo podświetlenie traci wtedy synchronizację przy "animowanym" podświetleniu. Niestety brakło około 5-6 cm przewodów do kontrolera aby spiąć to ładnie i pochować kable, ale komp i tak stoi pod biurkiem i nikt tam w sumie nie zagląda. 

W ogóle okazało się że w starej budzie wentylator który nazwałem w poprzednim poście jakimś wentylatorem z niskiej półki był jakiś stary Arctic P12. Nawet nie wiem ile może mieć lat, ale pewnie koło 8-10 i dalej dawał rade. Tyle że to całkiem inna konstrukcja względem tych dzisiejszych. 

Tak czy siak jestem zadowolony bo nie ma tego nieprzyjemnego dźwięku, ale do ideału brakuje jeszcze troszeczkę. Nie wiem też czy te wentylatory z chiefteca były stricte wadliwe czy po prostu ich dźwięk nie kumulował się z tym co wydawał z siebie jeden HDD którego mam w budzie. 

Tak czy siak wywaliłem 250zł na bude, drugie tyle na wiatraki i w sumie temperatury nie są jakieś specjalnie niższe. Jestem zaskoczony bo poprzednia buda miała zamknięty front, nie miała wylotu na górze, a tym bardziej z boku. Chyba że różnica ukaże się pod pełnym obciążeniem bo na razie patrzyłem tylko w idle i przy cinebenchu. 

Jeśli okaże się, że wystarczy byle jaka buda plus jeden wentylator z przodu i jeden z tyłu to będę zawiedziony. 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.07.2025 o 00:23, Send1N napisał(a):

Z arctic'ów argb będziesz zadowolony, mają możliwość szeregowego łączenia więc do jednego gniazda argb podłączysz nawet 4 sztuki

Niestety chyba pójdą do zwrotu. Ja nie wiem do cholery czy ja mam takiego pecha czy sprzedają teraz wszystko takie badziewne. Człowiek robi research i planuje co tu kupić. Generalnie wszyscy chwalą, a potem ja kupuje i jest bubel. Jak nie problemy z zasilaczem to teraz walka z wentylatorami. Tylko modlić się za cud że grafika nie wydaje żadnych dźwięków. 

Chyba wszystkie trzy sztuki od około 50% do 80% wydają dźwięk jakby piszczącej cewki. Tutaj chłop chyba też trafił jakąś kiepską sztuke chociaż to trochę inny tym bo nie ma tej ramki:

Dźwięki które teraz słyszę są inne niż w wentylatorach które były z budą, ale są równie irytujące. Muszę ustawiać je na sztywne w niskich obrotach aby tego nie było. 

To coś w tym stylu tylko praktycznie cały czas słyszalne i trochę niższy ton. Nie jest aż tak piszczące. Nie jestem tego w stanie złapać mikrofonem z telefonu bo w sumie tylko słychać szum powietrza. 

Jeszcze dam im szanse gdy będą leżały luzem poza budą. Może po prostu jakieś zawirowania powietrza które coś takiego robią, ale wątpię. 

Ehhh jakie życie było prostsze gdy w budzie były tylko 3 wiatraki bez żadnego RGB. Fera 3 na CPU, jakiś standardowy fan który przyszedł z budą silentiumpc oraz jakiś stary arctic p12 z przodu. Wszystko było idealnie jeżeli chodzi o dziwne dźwięki. Może i szum powietrza było słychać, ale nie było żadnych syren alarmowych czy pisków i to przez wiele lat. 

Edytowane przez Morv
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Normalnie je zamontowałem. Wentylatory siedzą na froncie obudowy na cztery śrubki. Próbowałem je wczoraj stopować manualnie ręką by wychwycić czy po prostu jeden egzemplarz nie jest trefny. Potem bawiłem się oprogramowaniem by ustalić jakie konkretnie obroty wpływają na ten pogłos. Okazało się że każdy jeden tak robi więc pewnie tak mają dzisiaj więc dzisiaj bawiłem się krzywą by uniknąć tego efektu. Już myślałem że jakoś to będzie, ale właśnie w tej chwili siedzę przed kompem i jest po prostu pisk tylko nie taki typowy tylko niższy ton. W końcu znalazłem odniesienie jaki to dźwięk. 

Oczywiście jest trochę niższy ton i cichszy ale bardzo irytujące. 

W tej chwili zastanawia mnie fakt jak ludzie składają komputery z AIO i wieloma wentylatorami w komputerze. To chyba trzeba wywalić z 2000zł na same wiatraki by to miało ręce i nogi co dla mnie jest chore bo nawet te 200zł co dałem ze te Arctic'i nie jest mało za wiatraczek. Albo po prostu mam pecha albo ludzie nie słyszą tego albo mają wywalone. U mnie raptem 5 wentylatorów. 3 z przodu obudowy, 1 z tyłu i 1 od chłodzenia CPU. Wentylatory od GPU odpadają bo mają tryb pasywny i to samo jeśli chodzi o zasilacz. Chciałem to nagrać, ale niestety moje mikrofony tego nie zbierają. Zresztą poważnie testerzy często mówią o tym, że nie mogą oddać tych dźwięków. 

Zmieniłem budę by generalnie reszta miała chłodno i było więcej wiatraków jak wcześniej i teraz tego trochę żałuje. Na dobrą sprawę nie mogę używać więcej jak 45% obrotów bo coś wtedy zawsze słychać więc nie wiem czy to wyszło na plus. Chociaż pewnie tak bo buda ma dużo więcej wentylacji pasywnych typu "dziurawy" front na górze pod AIO czy tak samo dziurawy z frontu gdzie wcześniej było zabudowane. Tyle, że to trochę pieniądze w błoto bo temperatury na MOBO są praktycznie identycznie, a poszła kasa na bude, zasilacz i nowe wentylatory bo miały być lepsze od tych fabrycznych z obudową. No są lepsze, ale to dosłownie tylko trochę, a tam za bardzo nawet nie bawiłem się krzywymi sądząc że po prostu wentylatory są kiepskiej jakości. 

Arctici siedzą tak:
Nie wiem co tu samemu można zepsuć. Składałem już z 50 komputerów w życiu każdy działa. Do tego wiele rzeczy robię sam przy samochodzie nie potrzebując mechanika więc chyba nie jestem debilem który nie potrafi założyć wentylatorów poprawnie. Już miałem olać temat i ich nie oddawać bo myślałem że sobie krzywymi poradzę chociaż jest to trochę krzywdzące bo nie mogę używać 60% prędkości wentylatora, a i te niższe potrafią zahałasować, ale nie wiem czy faktycznie ich nie wywalić i zaryzykować z fluctusem. Odrzuciłem wstępnie ten pomysł bo coś czuje że pewnie i tak mogą być cyrki. 

IMG_20250727_223925.jpg

Edytowane przez Morv
Opublikowano

Ja nie wiem co Ty tworzysz, ale tam w środku jest gtx 1060. tam będzie dzwonic ze starości :P  Wyciagnij te wentyle z obudowy i sprawć czy poza obudową też wydają taki dzwięk. Teraz różnej maści jest obudów od chinczyka i może wentyl wpadający w rezonans sprawia że obudowa ci dzwoni. Wsadziłeś do obudowy jakis zegar i uj wie co jeszcze i może to ci dzwoni... a nie wentyle. W nowych wersjach p12 pro odkryłem że gdy przed nimi jest przeszkoda zaczynaja sie glosno zachowywac moze masz wentyle po zlej stronie odudowy na froncie. Patrzac po zdjeciu i wytloczeniach na mocowanie wentyli to powinno sie tam wentyle mocowac od srodka obudowy na froncie.

Opublikowano (edytowane)

Jaki gtx 1060? Jaki zegar? W kompie siedzi nowiutki "pasywny" RTX 5070 i nic nie wiem o jakimś zegarze. Wentylatory są zamontowane tak jak te który były tutaj fabrycznie więc raczej nie jestem mądrzejszy od producenta. Do tego tak jak mówiłem sprawdzałem je pojedynczo hamując inne sztuki. Jedyne co sensownego napisałeś to sprawdzenie ich na luzie poza budą  co też miałem dzisiaj zrobić, ale dałem sobie spokój po tym jak myślałem że manualne sterowanie krzywymi wentylatorów dadzą oczekiwaną ciszę nawet kosztem ponad 60% prędkości wentylatorów co samo w sobie jest nieporozumieniem. Co do obudowy to faktycznie nie jest to topka, ale przynajmniej nic nie rezonuje fizycznie jak silentiumPC co czasem miało miejsce i musiałem kompa "kopnąć" bo odzyskał wigor. Tutaj wydaje się wszystko stabilne i sztywne. 

Edytowane przez Morv
Opublikowano (edytowane)

Przetestuj je poza budą bo coś mi świta że też miałem podobny dźwięk na arctic p14 max na froncie w aquarius x70t i wentyle same w sobie nie były winne ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Zaraz się okaże ze z tych wszystkich zdjęć i filmów żadne nie jest twojego autorstwa :E Więc ciężko znaleźć jakiś punk odniesienia. No na zdjęciu dźwięku nie słychać a na filmikach jest nie twoj komp... to ze producent tak zamontowal wentyle nie oznacze ze to jest najlepsze rozwiazanie bo po wytloczeniach na srubki widac że koncepcja była inna.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Zmieniłem za Waszą radą Fluctusy 140mm na Arctic P14 Slim na chłodnicy. 

Od razu dałem na 100% obrotów i wiecie co? Lekki przyjemny szumek (pokazuje 1580rpm około).

Zszedłem na 50% (te same temperatury na CPU, wiadomo, 5800X3D) i cisza totalna z metra.

Jest to PRZEPAŚĆ w porównaniu do Fluctusów na chłodnicy poziomo, czy to 120 czy 140mm.

20250729_181818.jpg

W dniu 27.07.2025 o 09:33, trybcio86 napisał(a):

Albo ja jestem kompletnie głuchy albo tam piszczenia nie slysze :E 

Ja słyszę tak, że mi w uszach piłuje jak włączam ten filmik :P 

Edytowane przez MJRegul
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam te slimy  bo mam corsair 4000d airflow i w przypadku chłodnicy 280mm na topie przy klasycznych wentylatorach trzeba piłować pilnikiem w wentylatorze z prawej nad ramem jeden kant dość mocno aby go zamontować  :E wcześniej miałem tak spiłowanego fluctusa 140mm właśnie, przy ryzenach i tak nie robi różnicy jaki wentylator jest zamontowany na chłodnicy po ZEN+ aż do ZEN5 więc wpadłem na pomysł zapodania tam tych slimów i tak jak piszesz, na max obrotach jest nieporównywalnie ciszej niż na fluctusie 140  przy 1000rpm ;) z tym że oczywiście ten arctic pompuje znaaaacznie mniej powietrza niż fluctus 140.

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Wymieniłem Arctic'a P12 ARGB na Fluctusy ARGB. Na razie po prostu korzystając z komputera jest git, ale za wcześnie by wyciągać daleko idące wnioski. 

Na pewno jest gorzej jeżeli chodzi o maksymalne obroty, ale z nich na pewno nie mam zamiaru korzystać. No i ciekawostka której się nie spodziewałem że w ogóle może mieć miejsce. Diody LED odpalają się w odwrotną stronę niż wentylatory Arctic'a i Chiefteca.

Opublikowano (edytowane)

Wentylatory umieszczone pionowo na froncie i na razie czy podczas normalnego użytkowania kompa czy granie w cyberpunka jest cisza. W Arcticach to już by był alarm albo jazda palcem po kieliszku. Kompletnie nie polecam tych arcticów. Pewnie trafiłem na jakieś trefne ale jednak... Sprawdzałem dzisiaj je poza budą przed zapakowaniem i każdy jeden miał taki sam defekt. 

Miałem pchać więcej wentylatorów do budy tym bardziej że te chiefteca z obudowy leżą teraz na szafie, ale nie chce ryzykować. 

Powtarzam się, ale nie wiem jak ludzie robią buildy gdzie napchane jest z 8 wentylatorów i to wszystko działa bez nieprzyjemnych dźwięków. No chyba że bawią się bardzo dużo krzywymi albo ustawiają na sztywne dane RPM. 

Ciekawie mnie czy te wentyle za 200-300zeta też potrafią robić takie jaja, ale jeszcze nie pogieło mnie by tyle dawać za wiatraczek. 70zł to i tak już zdecydowanie za dużo... 

EDIT: No i na plus dla fluctusa dłuższe przewody od RGB i przedłużki dla PWM przez co mam kontroler tak gdzie go chce, a w arcticach brakowało te 7cm. 

Edytowane przez Morv
Opublikowano

Fluctus wydajnościowo jest bardzo dobry, sporo lepszy niż arctic i jest bardzo blisko najwydajniejszego wentylatora na rynku który kosztuje 4x tyle (wiadomo o jakim mowa :E) więc to mu trzeba przyznać ale kultura pracy szczególnie w pull na chłodnicy to jest po prostu dramat, w pionie raczej łożysko nie klęknie musiałbyś mieć konkretnego pecha ;) Co masz na myśli że pisząc "ledy odpalają się w odwrotną stronę" ? 

Opublikowano (edytowane)

Na razie jestem w końcu zadowolony, a nie ciągle poirytowany bo co chwila jakieś piski czy inne wysokie dźwięki. Fluctus nie jest kompletnie bez wad, ale na tą chwile jest prawie idealnie i nawet jak coś się z niego zacznie wydobywać to są to dźwięki o niższych tonach i nie kłują w uszy. Swoją drogą Endorfy ładnie się ceni. Wentylatory od beQuiet idzie spokojnie kupić w tych samych pieniądzach ale pewnie i tu jest jakiś haczyk. 

Jeżeli ustawie jakiś animowany efekt i wentylatory są skierowane wszystkie tą samą stroną to tutaj ledy jadą od góry w prawą stronę aż z powrotem do góry, a na Arcticach i Chieftekach było to od góry w lewą stronę. 

Pewnie coś jest podłączone inaczej w samym wentylatorze. 

asdfasdfgdghdfg.jpg

Edytowane przez Morv
Opublikowano (edytowane)

Niestety cierpliwość jest moją słabą stroną. Najlepiej żeby wszystko było tu i teraz. Na szczęście skończyło się szczęśliwie i w końcu jestem zadowolony. 

Pozostaje tylko pytanie bez odpowiedzi co gdybym od razu wjechał w budę za 500-700zł. Czy też by były jakieś jaja czy miałbym od razu wszystko z głowy zamiast brać budę ze średniej półki i potem bujać się z wentylatorami które nie kosztowały dużo mniej. 

Tak czy siak finalnie polecam jeśli ktoś szuka wentylatorów na front budy. Z Arcticami P12 był ten problem, że nie była to wadliwa jedna sztuka tylko wszystkie trzy podłączane pojedynczo robiły to samo więc wątpię że to jakaś wadliwa partia, ale jakoś to sprzedają i sporo ludzi poleca więc może coś jest na rzeczy. Z drugiej strony widać że nie jestem sam bo można tego trochę znaleźć w necie polski czy zagranicznym, że jest taki problem tyle że głownie piszą o P12 które nie miały połączonych łopatek. 

Sam nie wiem... Po prostu piszę szczerze jak to wyglądało u mnie i z mojego punktu widzenia. 

Edytowane przez Morv